Het laatste nieuws uit Suriname

Verkoop aandeel in Saramacca-goudproject bijna rond

Publicatie datum: 17-04-2019 | Bron: De Ware Tijd

PARAMARIBO - De verkoop van Surinames aandeel in het Saramacca-goudproject van Iamgold is zo goed als rond. De enige horde die nog genomen moet worden, is De Nationale Assemblee. De wijziging van de overeenkomst met Iamgold die deze transactie mogelijk moet maken, is al goedgekeurd door de Raad van Ministers.

Tijdens de onderhandelingen met de Canadese maatschappij om de 30 procent aandelen van Suriname terug te kopen, heeft de regering een eenmalige uitkering van 75 miljoen US dollar bedongen die direct wordt uitbetaald als de deal wordt gesloten. Additioneel zal Iamgold voor elke troy ounce goud die in de Saramacca-concessie wordt aangetoond, 25 US dollar betalen. Dat zal elk half jaar het geval zijn omdat de multinational verplicht is om iedere zes maanden rapportage te doen over de aangetoonde reserves.

Minister Regilio Dodson van Natuurijke Hulpbronnen (NH) wil niet praten van verkoop. Hij typeert de deal als "een ruil". Er zijn twee belangrijke redenen waarom is besloten om in te gaan op het verzoek van Iamgold om ook Surinames aandeel in handen te krijgen. De Staat zit momenteel krap bij kas en kan de 75 miljoen US dollar goed gebruiken. Maar door de financiële nood is de regering ook niet in staat om de cash calls, de contante bijdrage in de operationele kosten, op tafel te leggen.

Voorts zou vanwege het feit dat in afwijking van de situatie te Rosebel, er sprake is van een andersoortig erts in het Saramacca-project er eerst een onderzoek verricht moeten worden om vast te stellen wat het aandeel van beide partners zou moeten zijn om over te gaan tot een geïntegreerde productie. Die studie zou 18 miljoen US dollar kosten en in dat geval zou de productie gedurende minstens twee jaar gestaakt moeten worden.

Als enige aandeelhouder hoeft Iamgold de studie niet te verrichten. "We gaan de cash calls niet halen en Iamgold ophouden", redeneert minister Dodson. Hij benadrukt dat alle andere afspraken met de multinational voor wat betreft afdracht van royalty aan Grassalco en de belastingen die over het Rosebelproject moeten worden afgedragen, recht overeind blijven. "Alle andere zaken blijven ongewijzigd", verzekert hij.

 Lees meer: Verkoop aandeel Iamgold bijna rond - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2019/04/18/verkoop-aandeel-in-saramacca-goudproject-bijna-rond/#ixzz5lQHLPGNt

Publicatie datum: 17-04-2019 | Bron: De Ware Tijd

Ga terug Ga naar artikel

Opmerkelijk, Economie, Net Binnen

The Weather Network