fbpx Van Trikt en Angnoe halen weer bakzeil bij de rechter | Suriname Nieuws Centrale

booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

Van Trikt en Angnoe halen weer bakzeil bij de rechter

Publicatie datum: 04 jul 2020 | Bron: Starnieuws

Het laatste beetje hoop, dat Robert van Trikt en Ashween Angnoe koesterden om op vrije te voeten te komen, is de grond ingeboord. Kortgedingrechter Ishwarpersad Sonai verklaarde hen vorige week niet-ontvankelijk in hun vordering voor invrijheidstelling. Van Trikt blijft in het cellenhuis te Richelieu en medeverdachte Angnoe in de penitentiaire inrichting Santo Boma. Het wachten is nu op de start van het strafproces rond de vermeende financiële malversaties bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Van Trikt en Angnoe, beiden verdachte in deze strafzaak, vroegen op 15 juni aan de kortgedingrechter om het Openbaar Ministerie (OM) te veroordelen om hen vrij te laten. Dit moest binnen een uur gebeuren nadat de rechter vonnis zou wijzen.

Het wachten is nu op de start van het strafproces rond de vermeende financiële malversaties bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Van Trikt en Angnoe, beiden verdachte in deze strafzaak, vroegen op 15 juni aan de kortgedingrechter om het Openbaar Ministerie (OM) te veroordelen om hen vrij te laten. Dit moest binnen een uur gebeuren nadat de rechter vonnis zou wijzen. Aanleiding voor dit kort geding was de uitspraak van kantonrechter Maytrie Kuldip Singh, die op 8 juni besliste dat de twee verdachten verder worden vervolgd en de gevangenhouding van hen beiden heeft bevolen.  De verdachten vonden Kuldip Singhs beslissing “ondeugdelijk” en brachten via hun raadslieden onder meer naar voren dat een kantonrechter een bezwaar slechts gegrond of ongegrond kan verklaren. Verder heeft zij de gevangenhouding bevolen, zonder hen eerst te horen. Kuldip Singh heeft volgens Van Trikt en Angnoe ten onrechte aangenomen dat de CBvS een publiekrechtelijke of privaatrechtelijke organisatie is en dat de Staat Suriname of een staatsinstelling nadeel zou zijn gebracht.  Speciale regeling strafprocesrechtKortgedingrechter Sonai ging niet in op de argumenten van de raadslieden en verklaarde op 26 juni de eisers Van Trikt en Angnoe niet-ontvankelijk in hun vordering.

Verder heeft zij de gevangenhouding bevolen, zonder hen eerst te horen. Kuldip Singh heeft volgens Van Trikt en Angnoe ten onrechte aangenomen dat de CBvS een publiekrechtelijke of privaatrechtelijke organisatie is en dat de Staat Suriname of een staatsinstelling nadeel zou zijn gebracht.  Speciale regeling strafprocesrechtKortgedingrechter Sonai ging niet in op de argumenten van de raadslieden en verklaarde op 26 juni de eisers Van Trikt en Angnoe niet-ontvankelijk in hun vordering. Hij verwees hiervoor naar een speciale regeling in het strafprocesrecht. “Het is immers in strijd met het systeem van het strafprocesrecht om de vrijheidsbeneming van personen te laten toetsen bij de kortgedingrechter, terwijl het strafprocesrecht tal van mogelijkheden daartoe biedt.” Een kort geding is een spoedprocedure voor civiele zaken. Van Trikt en Angnoe niet gehoord vanwege Covid-19Het kort geding was de zoveelste mislukte poging van de raadslieden om hun cliënten vrij te krijgen. Een week daarvoor - op 19 juni - bevestigde het Hof van Justitie de beslissing van kantonrechter Kuldip Singh “onder verbetering van gronden”.

“Het is immers in strijd met het systeem van het strafprocesrecht om de vrijheidsbeneming van personen te laten toetsen bij de kortgedingrechter, terwijl het strafprocesrecht tal van mogelijkheden daartoe biedt.” Een kort geding is een spoedprocedure voor civiele zaken. Van Trikt en Angnoe niet gehoord vanwege Covid-19Het kort geding was de zoveelste mislukte poging van de raadslieden om hun cliënten vrij te krijgen. Een week daarvoor - op 19 juni - bevestigde het Hof van Justitie de beslissing van kantonrechter Kuldip Singh “onder verbetering van gronden”. Zij gaven een betere motivering. Het vonnis werd gewezen door de rechters Anand Charan, Soebhas Punwasi en Jimmy Kasdipowidjojo, nadat de raadslieden van de verdachten in hoger beroep gingen tegen de beslissing van Kuldip Singh. Het Hof stelde over het bevel van gevangenhouding, dat Van Trikt en Angnoe niet zijn gehoord vanwege de Covid-19-overheidsmaatregelen. Bij hoge uitzondering is tijdelijk van afgezien om verdachten te horen.

Het vonnis werd gewezen door de rechters Anand Charan, Soebhas Punwasi en Jimmy Kasdipowidjojo, nadat de raadslieden van de verdachten in hoger beroep gingen tegen de beslissing van Kuldip Singh. Het Hof stelde over het bevel van gevangenhouding, dat Van Trikt en Angnoe niet zijn gehoord vanwege de Covid-19-overheidsmaatregelen. Bij hoge uitzondering is tijdelijk van afgezien om verdachten te horen. Het Hof verbindt daar geen gevolgen aan.  Staatsinstelling en publieke functionarisDe twee verdachten blijven erbij dat de moederbank geen staatsinstelling is en de CBvS-governor geen publieke functionaris is. Het Hof veegde ook dit argument van tafel. De zienswijze van de kantonrechter die hiervoor greep naar de Bankwet en de Anti-corruptiewet, getuigt volgens het Hof niet van een “onjuiste rechtsopvatting”.  Wel of geen voordeelHet Hof bleef er ook kort bij stilstaan of Van Trikt en Angnoe wel of geen eigen voordeel hebben gehaald uit gesloten overeenkomsten, of dat hun handelingen resulteerden in financiële schade voor de Staat.

Het Hof veegde ook dit argument van tafel. De zienswijze van de kantonrechter die hiervoor greep naar de Bankwet en de Anti-corruptiewet, getuigt volgens het Hof niet van een “onjuiste rechtsopvatting”.  Wel of geen voordeelHet Hof bleef er ook kort bij stilstaan of Van Trikt en Angnoe wel of geen eigen voordeel hebben gehaald uit gesloten overeenkomsten, of dat hun handelingen resulteerden in financiële schade voor de Staat. Nader onderzoek tijdens de behandeling van de strafzaak zal hierin “klaarheid” brengen, stelden de rechters. Volgens verklaringen bij de politie en de rechter-commissaris, zijn “er wel ernstige bezwaren” tegen de verdachten, “die nopen tot nader onderzoek op de terechtzitting”.  Geen rechtsmiddelen onbenutVan Trikt, vertegenwoordigd door de raadslieden Irvin Kanhai en John Kraag, en Angnoe, bijgestaan door Benito Pick en Irvin Kanhai, hebben in de afgelopen vier maanden dat zij vastzitten geen rechtsmiddelen aan zich voorbij laten gaan, om weer op vrije voeten te komen. Hun strafzaak zou op 4 juni beginnen, maar de raadslieden dienden een bezwaar in tegen de dagvaarding.

Volgens verklaringen bij de politie en de rechter-commissaris, zijn “er wel ernstige bezwaren” tegen de verdachten, “die nopen tot nader onderzoek op de terechtzitting”.  Geen rechtsmiddelen onbenutVan Trikt, vertegenwoordigd door de raadslieden Irvin Kanhai en John Kraag, en Angnoe, bijgestaan door Benito Pick en Irvin Kanhai, hebben in de afgelopen vier maanden dat zij vastzitten geen rechtsmiddelen aan zich voorbij laten gaan, om weer op vrije voeten te komen. Hun strafzaak zou op 4 juni beginnen, maar de raadslieden dienden een bezwaar in tegen de dagvaarding. Dit werd afgewezen waarna de raadslieden aanklopten bij het Hof en tegelijk ook een kort geding tegen het OM aanhangig maakten.  Het OM verdenkt de ex-governor van zeven strafbare feiten en ziet als zijn mededader(s) Angnoe, Hans Buysse, Managing Partner van de Clairfield Belgium NV, en minister van Financiën Gillmore Hoefdraad. Angnoe is medeaandeelhouder van Orion Assurance and Advisory NV en/of Orion Capital Investment NV - het bedrijf dat Van Trikt leidde tot hij governor werd. De vervolging heeft Angnoe als verdachte aangemerkt van het plegen van vier strafbare feiten. Monday 06 July Tjon-Ahin en Beeldsnijder kandidaat-ministers NPS Dominicaanse Republiek kiest voor verandering, oppositie wint Geen misdrijf dood seniore burger Zal de nieuwe regering Su ook redden van de SLM? Visserscollectief zegt lidmaatschap FSA op Vanaf 13 juli 2 KLM-vluchten per week Van laag bewustzijn naar hoog bewustzijn Brunswijk maakt zich op voor vicepresidentschap LVV: Nieuwe kunstmestprijs SRD 285 per zak/50 kg Sunday 05 July Column: Politieke Borrelpraat 619 Myanmar: Families treuren over dood 170 mijnwerkers Vp kondigt versoepeling aan: Avondklok van 22.00-5.00 uur Twee doden door aanrijding Kennedyweg Covid-teller 2e keer aangepast; nog 11 positieven erbij Covid-19: Vandaag 18 besmettingen, 16 personen genezen Argentinië werkt aan definitief voorstel herschikking schuld Bijzonder Visum 65-plussers Surinaamse afkomst Dominicaanse Republiek stemt ondanks corona-dreiging Eed of belofte Japan: Duizenden geëvacueerd door overstromingen Openbaar vervoer start maandag niet op Is de tijd al aangebroken voor opheffen van de lockdown? Sapoen: Opheffen Sport & Jeugdzaken niet verstandig Bond: Werkers Rosebel Gold Mines raken gefrustreerd Saturday 04 July Hoe gaan wij om met mensen die illegaal ons land binnenkomen? Uitgaande Caricom-voorzitter betreurt patstelling verkiezing Guyana Bij 33-jarig bestaan: NDP viert geen feest, maar bezint zich Criminele organisaties maken slachtoffers via social media Covid-19: Patiënt in ICU Wanica overleden De grote knal.

Publicatie datum: 04 jul 2020 | Bron: Starnieuws

Ga terug Ga naar artikel

Aanbevolen

Starnieuws - ma, 08/10/2020 - 04:05

Covid-19: Maandag nieuwe maatregelen; 85 positief

Starnieuws - ma, 08/10/2020 - 04:05

09 Aug, 20:44 Van de 307 testen die de afgelopen 24 zijn uitgevoerd, zijn 85 positief bevonden. 77 personen zijn genezen verklaard. De......

CFG Nieuws - ma, 08/10/2020 - 04:05

Kerk in Paramaribo Noord negeert alle coronaregels, voorbijgangers woedend

CFG Nieuws - ma, 08/10/2020 - 04:05

GFC NIEUWS- Een Braziliaanse kerk aan de Heliumstraat in Paramaribo Noord heeft zondagavond alle coronaregels genegeerd...

Waterkant - ma, 08/10/2020 - 01:03

Bouva in TV programma ‘Tussen de Regels’ over functioneren DNA

Waterkant - ma, 08/10/2020 - 01:03

NDP’er Melvin Bouva is nog steeds niet te spreken over de manier waarop er tegen hem is opgetreden deze week in De...

CFG Nieuws - ma, 08/10/2020 - 01:03

President Santokhi terug in Suriname

CFG Nieuws - ma, 08/10/2020 - 01:03

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi is in de vooravond teruggekeerd in Suriname. Het staatshoofd heeft op...

De Ware Tijd - ma, 08/10/2020 - 05:13

'Imago Javanen geschaad door verraad'

De Ware Tijd - ma, 08/10/2020 - 05:13

'Imago Javanen geschaad door verraad' 10/08/2020 00:00 - Jason...

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 22:00

Minister Somohardjo: Een geslaagde multi-culturele samenleving

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 22:00

09 Aug, 16:48 Mi...

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 22:00

Havana terug in lockdown, Covid-19 besmettingen stijgen

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 22:00

09 Aug, 16:24 Me...

De Ware Tijd - ma, 08/10/2020 - 01:02

Infrastructuur en investeringen op bilaterale agenda Suriname-Guyana

De Ware Tijd - ma, 08/10/2020 - 01:02

Infrastructuur en investeringen op bilaterale agenda Suriname-Guyana 09/08/2020 18:55...

Waterkant - zo, 08/09/2020 - 18:55

‘Aantal corona besmettingen Suriname toegenomen vanuit Brazilië’

Waterkant - zo, 08/09/2020 - 18:55

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Suriname is de afgelopen dagen snel gestegen. Volgens NOS correspondent Nina...

CFG Nieuws - zo, 08/09/2020 - 17:53

Ondernemers sinds 2013 niet uitbetaald door Openbare Werken

CFG Nieuws - zo, 08/09/2020 - 17:53

GFC NIEUWS- Minister Riad Nurmohmed van Openbare Werken is geconfronteerd met achterstallige betalingen aan ondernemers...

Suriname Herald - zo, 08/09/2020 - 11:48

Onderzoek naar grootschalige ongeregeldheden op ministerie Grondbeleid en Bosbeheer gestart

Suriname Herald - zo, 08/09/2020 - 11:48

Op het ministerie van de Grondbeleid en Bosbeheer is door minister Diana Pokie een onderzoek gestart naar de vele...

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 11:48

Brazilië passeert 100.000 Covid-19-sterfgevallen

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 11:48

09 Aug, 03:18 Kr...

Dagblad Suriname - za, 08/08/2020 - 20:24

Twee bedrijven krijgen SRD 65 miljoen uit Noodfonds

Dagblad Suriname - za, 08/08/2020 - 20:24

De reactie van Dagblad Suriname heeft documenten onder ogen gehad over de verantwoording van bijkans 300 miljoen SRD...

Embedded thumbnail for Highlights of the Inauguration ceremony of President Irfaan Ali
- zo, 08/09/2020 - 07:21

Highlights of the Inauguration ceremony of President Irfaan Ali

- zo, 08/09/2020 - 07:21

videonieuws uit Suriname

Embedded thumbnail for Speech of President Irfaan Ali
- zo, 08/09/2020 - 07:19

Speech of President Irfaan Ali

- zo, 08/09/2020 - 07:19

videonieuws uit Suriname

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 05:39

Jogi: Covid-19 fonds is een 'nyan patu' geworden

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 05:39

09 Aug, 00:00 Uit het Covid-noodfonds zijn diverse betalingen gedaan, zonder dat er onderliggende stukken zijn waaruit kan worden opgemaakt...

Starnieuws - za, 08/08/2020 - 21:26

Vakbeweging herhaalt steun aan regering

Starnieuws - za, 08/08/2020 - 21:26

08 Aug, 13:38 Minister Albert Ramdien van Buitenlandse Zaken, president Chan Santokhi en minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken...

Waterkant - za, 08/08/2020 - 22:29

President Santokhi feliciteert nieuwe Guyanese president Irfaan Ali

Waterkant - za, 08/08/2020 - 22:29

De Surinaamse president Chan Santokhi heeft vanmiddag zijn nieuwe Guyanese ambtsgenoot dr. Mohamed Irfaan Ali namens...

Dagblad Suriname - za, 08/08/2020 - 21:26

Reshma Mangre blijft voorzitter BVL/ALS

Dagblad Suriname - za, 08/08/2020 - 21:26

Reshma Mangre, VHP-parlementariër en voorzitter van de Bond van Leraren (BVL) en de Alliantie van Leerkrachten in...

Embedded thumbnail for President Santokhi woont inauguratie Guyanese ambtsgenoot bij STVS JOURN...
STVS - zo, 08/09/2020 - 07:10

President Santokhi woont inauguratie Guyanese ambtsgenoot bij STVS JOURN...

STVS - zo, 08/09/2020 - 07:10

videonieuws uit Suriname

De Ware Tijd - zo, 08/09/2020 - 00:32

Dienstvoertuigen en zwaar materieel ontbreken in bestand OW

De Ware Tijd - zo, 08/09/2020 - 00:32

Dienstvoertuigen en zwaar materieel ontbreken in bestand OW 08/08/2020 19:07...

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 05:39

The comedy hour of the NDP

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 05:39

08 Aug, 22:47 Op woensdag 5 augustus heeft de NDP een goed gearrangeerde komedie optreden verzorgd via Apintie Televisie. Alleen moeten......

Dagblad de West - zo, 08/09/2020 - 03:37

Bouva verlaat parlement uit ontevredenheid

Dagblad de West - zo, 08/09/2020 - 03:37

Bij de behandeling van de Wet Uitvoering Uitzonderingstoestand gisteren, heef

Dagblad de West - zo, 08/09/2020 - 03:37

Niet alle beschikkingen Cultuurtuin ingetrokken

Dagblad de West - zo, 08/09/2020 - 03:37

Tegenover de Paramaribo Zoo is een gebied van 1 ha, dat ook op de valreep was

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 03:35

Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand al afgekondigd

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 03:35

08 Aug, 20:43 De...

De Ware Tijd - zo, 08/09/2020 - 05:39

Casino’s houden het bijna niet meer uit

De Ware Tijd - zo, 08/09/2020 - 05:39

Casino’s houden het bijna niet meer uit 09/08/2020 00:00 -...

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 00:32

Guyana zal schuldigen straffen voor corrumperen verkiezingen

Starnieuws - zo, 08/09/2020 - 00:32

08 Aug, 18:44 Pr...

Dagblad Suriname - zo, 08/09/2020 - 00:30

Nog steeds levendige handel in wild in Suriname

Dagblad Suriname - zo, 08/09/2020 - 00:30

Er blijkt nog steeds een levendige handel van in het wild gevangen dieren in Suriname te zijn. Duizenden dieren worden...

booked.net

    

booked.net