Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname wordt nog steeds geplaagd door verdeel- en heerspolitiek

Publicatie datum: 10-08-2018 | Bron: Waterkant

PARAMARIBO, 10 aug – De verdeel- en heerspolitiek is in Suriname levendiger dan ooit. Dit kan geconcludeerd worden uit de woorden van Paul Somohardjo, leider van de politieke partij Pertjajah Luhur. Somohardjo haalde tijdens de herdenking van de Javaanse immigratie uit naar de NDP van Desi Bouterse. Die zou er alleen maar op uit zijn politieke tegenstanders te breken door verdeeldheid te zaaien binnen de achterban. De Surinamers van Javaanse afkomst worden er ook door geplaagd.

“Inbraakpolitiek”, noemde Somohardjo het tijdens zijn toespraak in Nieuw Amsterdam. Bouterse zelf brouwde een eigen feestje enkele kilometers verder, op de oude suikerrietplantage Mariënburg. Als onderdeel van zijn show verwelkomde de NDP-leider een groep dissidenten van de Pertjajah Luhur. Onder de ‘afvalligen’ die zich meldden, bevonden zich ook ex-aanhangers van coalitiepartner HVB.

Somohardjo noemt de inbraakpolitiek het handelsmerk van Bouterse. Diens verdeel- en heersstrategie, kenmerkend voor de koloniale periode, moet de kracht van anderen ondermijnen. De Javaanse Surinamers zouden zich daar niet voor mogen lenen. Volgens Somohardjo kan liever gewerkt worden aan hechte onderlinge eenheid. Alleen dan kan met gezag belangenbehartiging voor de eigen groep worden afgedwongen.

 

Publicatie datum: 10-08-2018 | Bron: Waterkant

Ga terug Ga naar artikel

Buitenland, Net Binnen, Opmerkelijk