Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME HEEFT VEEL TE BIEDEN AAN ONDERNEMERS NEDERLAND, CARIBISCH GEBIED EN LATIJNS-AMERIA

Publicatie datum: 31-05-2018 | Bron: United News

Dit zei Jim Bousaid, directeur van de Hakrinbank en voorzitter van de Surinaamse bankiersvereniging woensdag tijdens de 26-ste handelsmissie voor duurzaam zaken doen tussen Suriname Nederland, het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Deze editie is de vijfde die in Suriname wordt gehouden in de Ballroom van hotel Torarica. Bousaid, die directeur is van de Hakrinbank en voorzitter van de Surinaamse bankiersvereniging, heeft de deelnemers van de handelsmissie in een landenreport, aangegeven dat Suriname bezig is zich los te werken uit een zeer negatieve economische situatie die, sinds 2013 als een crises het land heeft getroffen.

In zijn presentatie getiteld ‘De macro economische omgeving van Suriname en outlook’ zegt de bankier dat Suriname hard is getroffen door de wereldwijde economische recessie, die volgde op de financiële crises van 2008. De prijzen van de belangrijkste exportproducten, goud, aardolie en aluinaarde daalden sterk, de deviezenreserve is behoorlijk gaan afnemen alsook de inkomsten voor de overheid. “Bijsturing vanuit de beleidsmakers, was te laat en inadequaat”, zei Bousaid.

Pas in 2016 werden volgens Bousaid de juiste stappen gezet en begon door middel van hulp van de internationale markt het tij te keren. De prijzen van export producten klommen omhoog terwijl de opening van een nieuwe goudmijn door Newmont een behoorlijke meevaller genoemd mag worden. “Deze mijn heeft een goede impact op de economie”, zegt Bousaid .

Daarnaast noemt hij als indicatoren die vanaf 2016 de economie positief hebben beïnvloed, de raffinaderij van Staatsolie en de wil om ondanks de crises toch nog geloof te hebben in Suriname te ondernemen en te investeren. Bousaid zegt dat hoewel de economische groei van tussen de 2 % tot 3% niet veel is het toch positief is. Volgens hem vertonen zich belangrijke tekenen dat de economie zich aan het herstellen is en van stabilisatie gesproken mag worden.

De economische groei in 2017, heeft veel te maken met de positieve ontwikkelingen in de goud – en aardolie sector. Er kan gesproken worden van eens stabiele wisselkoers, terwijl ede jaarinflatie behoorlijk is gedaald van 55 % naar 9 %. De verwachting is dat dit jaar de inflatie verder zal afnamen naar tussen de 4% tot 5 %.

Daarnaast is er sprake dat de deviezen reserve aan het toenemen is. UNITEDNEWS|WILFRED LEEUWIN   Related. .

Publicatie datum: 31-05-2018 | Bron: United News

Ga terug Ga naar artikel

Binnenland, Net Binnen