• zaterdag 16 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname en Guyana gaan nauw met elkaar samenwerken

Datum: 16 Jan 2021 | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

25 Nov, 00:00 De presidenten Chan Santokhi en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali begroeten elkaar. Suriname is het eerste land dat Ali aandoet na zijn inauguratie. (Foto's: René Gompers)

Tussen Suriname en Guyana is een intentieverklaring maandag getekend voor de bouw van de brug over de Corantijnrivier.

Dit gebeurde in het bijzijn van de presidenten Chan Santokhi en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali. “Wanneer de brug gebouwd is, niet ALS de brug gebouwd is, zal het een permanente fysieke verbinding zijn tussen de volkeren van Guyana en Suriname,” merkt de Guyanese president op. “Nog belangrijker, het is ook een verbinding naar de rest van Zuid-Amerika.” Het luchtruim is tussen de twee landen geopend.

Ook op dat gebied wordt de samenwerking verdiept.

De intentieverklaring voor de brug is getekend door de ministers van Buitenlandse Zaken. Ook is een overeenkomst getekend om de Strategic Dialogue Cooperation Platform gestalte te geven, een samenwerkingsplatform voor beide landen.

Werkgroepen op verschillende gebieden zullen over en weer discussiëren om bepaalde gestelde doelen te bereiken. Handel, toerisme, transport van goederen en personen, de aanleg van een ‘shore base’ en andere faciliteiten om de inkomsten voor beide te landen te vergroten, zijn enkele van de elementen die de relatie tussen Suriname en Guyana moet gaan versterken. Direct na de ondertekening van de overeenkomsten, zijn de werkgroepen aan de slag zijn gegaan delen de staatshoofden mee.

Sommige issues hebben haast, zoals het oplossen van de problemen met de veerboot.

Zowel Ali als Santokhi willen gauw resultaten zien. Beiden zijn het erover eens dat door een nauwe samenwerking de  landen “met dezelfde uitdagingen, dezelfde dreigingen, maar ook de zelfde mogelijkheden” met rasse schreden vooruit zullen gaan. Mede door de gigantische olievondsten voor de kust is het nu meer dan tijd dat er gewerkt wordt aan een “nauwe, transparante, resultaatgerichte” samenwerking geven de staatshoofden aan.  De staatshoofden willen tezamen werken aan faciliteiten gericht op de olie industrie.

Suriname is on dit opzicht een paar stappen voor. Ali merkt op dat aan een samenwerking op dit gebied beide landen flink zullen profiteren.

Voor Santokhi is de toekomstige brug meer dan een verbinding.

“Deze brug is niet alleen belangrijk voor goederen en personen, voor de handel en grensoverschrijdende samenwerking. Het symboliseert ook een overgang van het oude naar een nieuwe tijdperk. Een tijdperk van welzijn en voorspoed voor onze volkeren, democratie en rechtsstaat.”  Na de persconferentie hebben de staatshoofden en vicepresident Ronnie Brunswijk een bezoek gebracht aan de Staatsolie Raffinaderij complex.
Advertenties
Tuesday 24 November Jury Srefidensi-tekenwedstrijd: Keuze was moeilijk Adhin: Ze zijn bezig met ons; alertheid geboden Covid-19: Weer een leven te betreuren Adhin groots verwelkomd in Ocer IRIS: God zal altijd met Suriname zijn Vp en Politiebond bereiken oplossing; actie opgeheven Actievoerende politiebond stelt ultimatum van 48 uur Breaking: Politiebond in actie Breaking: Adhin moet onmiddellijk vrijgelaten worden Consumenten worden gestimuleerd te kiezen voor 'Eat Local' Adhin niet-ontvankelijk verklaard in kort geding (update) Spoed alv Politiebond; minister komt terug op besluit Politieleiding: Rekening houden met karakter organisatie Na protesten: Guatemala schort begroting 2021 op Een hanteerbare toepassing van de wet Kanhai in zaak-Adhin: Vandaag beslissing kort geding Inflatie in jaar tijd 54.2% China gaat monsters van maan halen NPS: Idealen 1975 staan nog recht overeind Column: Etnische sentimenten bij 45 jaar Srefidensi Hellings: Rekruten worden 14 december beëdigd
Monday 23 November Wegomleggging op Srefidensidag Covid-19: Vandaag weer één persoon positief 10 dagen quarantaine ondanks test overbodig Chili: President zoekt hulp om pensioenwet af te wenden 22-jarige gouddelver verdronken Hof publiceert beschikking rc zaak-Adhin Nederlandse versie Shri Garurh Purãn Guatemala zoekt OAS-steun na gewelddadige protesten Santokhi: Samen bidden; het komt goed met Suriname.

Datum: 16 Jan 2021 | Born: Starnieuws | Door: Redactie