• donderdag 04 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Spectaculaire topper tussen Ajax en PSV eindigt onbeslist

Datum: | Bron: SME Sport | Door: Redactie

Ajax en PSV hebben het lange wachten op een topwedstrijd zondagavond meer dan waard gemaakt. De Eindhovenaren vlogen uit de startblokken en kwamen via Eran Zahavi op een snelle 0-2 voorsprong.

Ajax rechtte vervolgens haar rug en bracht nog voor rust via Quincy Promes de spanning terug in het duel. In de tweede helft waren de Amsterdammers de bovenliggende partij en zorgde Antony voor de gelijkmaker. Het bleek het slotakkoord (2-2).

De topper tussen beide grootmachten stond ingepland als het absolute spektakelstuk van het openingsweekend van Super January. Er stond voor zowel Ajax als PSV veel op het spel, want de inzet van het treffen was niets minder dan de koppositie in de Eredivisie. PSV liet vanaf de aftrap zien wel trek te hebben in het overnemen van die bovenste plaats, want het voetbalde zich meteen energiek richting het doel van Andre Onana. Nadat de hoekschop die dat in eerste instantie opleverde op niets uitliep, mochten de bezoekers even later toch al snel juichen. Na een scherpe aanval over de as van het veld gaf Donyell Malen met zijn hak wonderschoon mee aan Zahavi, waarop de Israëlische spits zeer koel bleef en Onana passeerde. De 0-1 betekende de 5000e Eredivisie-treffer in de geschiedenis van PSV en bovendien een droomstart voor de Eindhovenaren in Amsterdam.

Na die vroege openingstreffer tekenden zich direct de contouren van het spelbeeld van dit duel af. De bezoekers namen vanuit een gedisciplineerde organisatie een ietwat afwachtende houding in, daarbij vertrouwend op hun dodelijke voorhoede en loerend op een fout van Ajax. Dat bleek een verstandige keuze, want de thuisploeg wist zich vaak geen raad met de goed georganiseerde Eindhovenaren. De aanvallende impulsen deden vervolgens in de tegenstoot de rest voor de bezoekers, die al na tien minuten hun voorsprong hadden kunnen verdubbelen. Malen ging door toedoen van Daley Blind tegen het gras, waarna Philippe Max mocht aanleggen voor een vrije trap. Dat deed de Duits international uitstekend, ware het niet dat Onana zich volledig strekkend de bal uit het doel hield.

Desalniettemin hield de Eindhovense weelde nog even aan, toen Zahavi de voorsprong na ruim twintig minuten voetballen wist te verdubbelen. Die treffer begon bij Antony, die zich door Ibrahim Sangaré de kaas van het brood liet eten. Vervolgens dook PSV weer razendsnel op voor Onana en kon Zahavi zijn ploeg opnieuw laten juichen.

De 0-2 was een flinke domper voor Ajax, maar toch kon niet worden gezegd dat de thuisploeg slecht speelde of er niet in geloofde. Zo raakte aanvoerder Dusan Tadic met een heerlijke volley al de paal en voerde Ajax de druk op de Eindhovense organisatie richting de rust sowieso flink op. Op karakter knokte de ploeg van Erik ten Hag zich kort voor rust dan ook terug in de wedstrijd. Dat was grotendeels te danken aan Tadic, die na wat stevige duels over en weer goed door ging en vanaf links Quincy Promes in staat stelde te scoren: 1-2. Daarmee was de spanning terug, al had PSV op slag van rust nog dé kans om de marge weer te vergroten. Zahavi had zijn hattrick kunnen voltooien na een geweldige actie van Mo Ihattaren, maar kon nét niet bij de bal.

De energieke en interessante eerste helft kwam zo tot een einde, maar beloofde veel goeds voor het tweede bedrijf. Ten Hag besloot dat de tweede helft het moment was om recordaankoop Sebastién Haller, afgelopen week voor zo'n 22,5 miljoen euro overgekomen van West Ham United, te brengen ten faveure van de tegenvallende Zakaria Labyad. Dat leek een gouden greep, want na nog geen vijf minuten voetballen had Haller zijn eerste treffer in Amsterdamse dienst al te pakken. Juichen deed hij echter nauwelijks, omdat hij het idee had vanuit buitenspelpositie te zijn vertrokken. Scheidsrechter Björn Kuipers had even tijd nodig om ook tot die conclusie te komen, maar besloot met wat hulp van de VAR dat de treffer inderdaad geen doorgang kon vinden.

Toch werd al snel duidelijk dat Ajax met veel vertrouwen uit de kleedkamer was gekomen. Het voerde de druk op PSV flink op en de Eindhovenaren kwamen minutenlang haast niet meer van de eigen helft af. De ploeg van Roger Schmidt kreeg nog wel een kansrijke vrije trap na een goede actie van Gakpo, maar haast identiek aan de vrije trap uit de eerste helft werd de goed genomen bal van Max uit het doel geslingerd door Onana. Niet lang daarna was het de beurt weer aan Ajax, dat nu de stand wél gelijk trok. Het was Antony die met een bekeken bal zijn fout bij de 0-2 goedmaakte en loon naar werken kreeg. De Braziliaan kende wat ongelukkige momenten in de wedstrijd, maar werkte hard en was zeer energiek.

Zo waren de verhoudingen in het heerlijke voetbalgevecht weer volledig hersteld en werd het de vraag of er nog een winnaar zou komen. Ajax hield de druk er nog even op, maar had ook met krachten gesmeten en moest dus even pas op de plaats maken. Een grote kans ontstond er een klein kwartier voor tijd met wat geluk nog wel voor Tadic, maar de Serviër moest toezien hoe Mvogo een potentieel winnende treffer ongedaan maakte. Naarmate de klok verder wegtikte en de energie bij beide ploegen wegebde nam ook de angst op puntverlies verder toe. Grote kansen ontstonden er dan ook niet meer en bovendien leken beide trainers wel vrede te hebben met een puntendeling.

Ajax houdt PSV met deze uitslag achter zich op de ranglijst, maar beide ploegen zien wel Feyenoord en Vitesse naderen.

Datum: | Bron: SME Sport | Door: Redactie