fbpx SPA wil dat president wordt vervangen en excuses aanbiedt aan nabestaanden | Suriname Nieuws Centrale

booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

SPA wil dat president wordt vervangen en excuses aanbiedt aan nabestaanden

Publicatie datum: 06 dec 2019 - 22:47:49 | Bron: Suriname Herald

De Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) adviseert president Desi Bouterse om terug te treden. Er moeten dan voorzieningen worden getroffen voor zijn vervanging. En, in geval van berusting hij erkent dat de rechtszaak ten einde is gelopen, alsook dat hij zijn excuses aan de nabestaanden uitspreekt, opdat een proces van verzoening en vergeving kan beginnen na het belijden van de zonde. De SPA doet deze mededeling in een vandaag uitgegeven verklaring.

Lees hier de verklaring

Met de recente veroordeling van de verantwoordelijken van de 8 decembermoorden van 1982 op 29 november 2019, is een mijlpaal bereikt in het rechtsproces dat bijkans 12 jaar heeft geduurd. Het rechtssysteem in Suriname heeft in deze gezegevierd, alsook de rechtsstaat en de democratie als pijlers en indicatoren van onze soevereiniteit en volksvolwassenheid.

De 8 decembermoorden hebben met de Binnenlandse Oorlog en daarmee samenhangende negatieve politiek-maatschappelijke ontwikkelingen van de jaren ’80 in de geschiedenis van Suriname voor grote erupties en verstoring van het maatschappelijk evenwicht gezorgd. Politiek, moreel-ethisch en emotioneel zijn de gevolgen en impact van de 8 decembermoorden op het maatschappelijk leven ingrijpend en langdurig geweest. Verdeeldheid van niet alleen de natie, maar zelfs in gezinnen en instituten is een van de bijproducten hiervan geweest. 

De ‘zwarte bladzijden’ in onze geschiedenis zullen herschreven moeten worden als baken in zee om onze soevereiniteit, waardigheid en zelfstandigheid als land, hoog te houden en deze te blijven waarborgen. Onze geschiedenis moet herschreven worden. Duidelijk is dat het volk zijn geschiedenis moet kennen. Immers, een volk dat zijn geschiedenis niet kent of bewust negeert is gedoemd te mislukken in zijn groei en ontwikkeling.

Recht en Waarheid maken vrij. Het gaat om het inhoudelijke van het proces en niets anders. Voor de SPA gaat het niet om personen, maar de principes die het kader moeten zijn van ons samenleven de afspraken en de naleving daarvan in het kader van rechtsstatelijkheid, democratie en mensenrechten. De politieke reacties van de NDP en haar voorzitter die toevallig de zittende president is met een veroordeling, betreuren wij als de SPA. Het wekt een indruk van een cultuur van straffeloosheid en ‘neks no fout’. Dit gedrag moet met klem worden afgewezen. Wij van de SPA bekijken de zaak niet emotioneel, maar vanuit het inhoudelijke en het oogpunt van de aansprakelijkheid waarbij het belang voor de natie en de verwerking door en van de belanghebbenden centraal staat. De NDP heeft van de oorsprong af er een politieke zaak van gemaakt vanwege de machtsbelangen en voordelen die er voor de partij en de persoon van haar voorzitter aan vastzitten.

Gebruikmakend van deze gelegenheid spreken wij onze afkeuring uit over de verklaring van de minister van Buitenlandse Zaken. De moorden van 8 december zijn een flagrante schending van mensenrechten welke verdragsrechtelijk beschouwd kan worden als een internationale aangelegenheid. Suriname is geen eiland in de wereld en het is ongepast dat het ministerie van Buitenlandse Zaken (de Staat) afvallig is naar zichzelf door aan de wereld te zeggen dat de zaak c.q. de uitspraak in de 8 decembermoorden een politieke aangelegenheid is. Het is niet gepast in de gedachte van de trias politica, maar zeker ook niet in de gedachte dat de Staat één is en ondeelbaar.

Ook vanuit het oogpunt van verzet tegen de rechtsgang en het structureel verstek van de dader en zijn politieke aanhang is heel wat op te merken. De SPA vindt het zeer opmerkelijk dat niet direct na de uitspraak en veroordeling de volksvertegenwoordiging bijeengekomen is om de staatsrechtelijke situatie te bespreken en na te gaan wat er staatsrechtelijk moet gebeuren met betrekking tot de positie van de president. Voor wat de SPA betreft dient de president de verantwoordelijkheid te nemen en te bedanken en indien niet dat dan de formele afzettingsprocedure in gang gezet moet worden. 

Het niet berusten in de uitspraak zal geen rust brengen voor de veroordeelde. Bovendien door verzet aan te tekenen geeft de veroordeelde president nu aan dat hij de instigator van het vervolgproces is, hetgeen tot nu toe niet het geval was. Het positieve aspect bij het verzet is dat daarmede de veroordeelde zich onderwerpt aan het rechtssysteem. Het nadeel is zoals eerder gezegd dat hij zichzelf, de nabestaanden en de natie nog langer in dit proces houdt waardoor het inzetten van het pad van natievorming wordt bemoeilijkt.

Voor de natie en vooral voor alle betrokkenen is nu rust en verwerking nodig. De SPA roept de president van de Republiek Suriname op, in het bijzonder de persoon van de heer Bouterse om indachtig zijn inaugurele speech in De Nationale Assemblee (DNA), waar hij stelde dat eenieder onder wet en recht valt, te handelen. Dit in het belang van de natie. Maar meer nog de rechtsstaat te respecteren en de gevoelens van de nabestaanden. Om zo de veerkracht van de Surinaamse natie en democratie aan de wereld te tonen.

De natie heeft rust nodig en eenwording. Het advies van de SPA aan de president is dat hij terugtreedt en dat er voorzieningen worden getroffen voor zijn vervanging. En, in geval van berusting hij erkent dat de rechtszaak ten einde is gelopen, alsook dat hij zijn excuses aan de nabestaanden uitspreekt, opdat een proces van verzoening en vergeving kan beginnen na het belijden van de zonde. Hoe lang dat proces zal duren weet alleen de almachtige.

Wij wensen van deze plaats uit alle betrokken partijen in het bijzonder de familie van de slachtoffer kracht toe te wensen in de verdere verwerking van alle traumatische fysieke en psychische aspecten rond de 8 decembermoorden en het strafrechtelijk proces spelen of hebben gespeeld. Recht en waarheid maken vrij.

De Surinaamse Partij van de Arbeid
De voorzitter
mr. drs. G.H.G. Castelen Mpm.

Publicatie datum: 06 dec 2019 - 22:47:49 | Bron: Suriname Herald

Ga terug Ga naar artikel

Aanbevolen

Starnieuws - zo, 01/19/2020 - 11:54

Santokhi: VHP klaar om land over te nemen

Starnieuws - zo, 01/19/2020 - 11:54

VHP-voorzitter Chan Santokhi spreekt de massa toe. De VHP wil op 25 mei afrekenen met deze regering. (Foto's: René...

Waterkant - zo, 01/19/2020 - 09:26

Genaturaliseerde Surinamers geen inzet voor verkiezingswinst

Waterkant - zo, 01/19/2020 - 09:26

De Surinaamse samenleving hoeft zich geen zorgen te maken dat naturalisatie v

Starnieuws - zo, 01/19/2020 - 05:00

Massa meeting VHP: Regering wordt weggejaagd; wederopbouw Suriname

Starnieuws - zo, 01/19/2020 - 05:00

De VHP-massameeting in hoofdkwartier 'de Olifant' is druk bezocht. Mensen uit verschillende delen van het land, tot...

Starnieuws - za, 01/18/2020 - 18:22

Doek gevallen voor governor Van Trikt

Starnieuws - za, 01/18/2020 - 18:22

Het ziet ernaar uit dat het doek is gevallen voor Robert van Trikt, governor van de Centrale Bank van Suriname....

Dagblad de West - za, 01/18/2020 - 18:22

BREAKING - Governor Van Trikt stapt zelf op

Dagblad de West - za, 01/18/2020 - 18:22

January 18, 2020 | Governor Robert Gray van Trikt van de Centrale Bank van Su

CFG Nieuws - vr, 01/17/2020 - 21:22

VHP: regering sluit ogen voor oorzaak Fitch downgrade

CFG Nieuws - vr, 01/17/2020 - 21:22

GFC NIEUWS- De VHP heeft met grote bezorgdheid kennis genomen van de downgrade van Suriname’s credit rating naar het...

Suriname Herald - za, 01/18/2020 - 07:14

Guatemala verbreekt diplomatieke banden met Venezuela

Suriname Herald - za, 01/18/2020 - 07:14

De nieuwe Guatemalteekse president Alejandro Giammattei verbreekt de diplomatieke banden met de Venezolaanse regering...

Starnieuws - za, 01/18/2020 - 07:14

15 cambio's krijgen vreemde valuta van CBvS

Starnieuws - za, 01/18/2020 - 07:14

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft 15 van de 25 cambio's US-dollars en euro's ter beschikking gesteld. Het gaat...

CFG Nieuws - za, 01/18/2020 - 04:08

NPS: Fitch is een technisch en onafhankelijk instituut

CFG Nieuws - za, 01/18/2020 - 04:08

GFC NIEUWS- NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat de huidige regering niet kan aangeven dat het ratingsbureau Fitch...

Starnieuws - vr, 01/17/2020 - 18:36

Breaking: Beide voordrachten Constitutioneel Hof naar president

Starnieuws - vr, 01/17/2020 - 18:36

President Desi Bouterse heeft in een schrijven aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gevraagd om de...

Starnieuws - vr, 01/17/2020 - 16:57

VHP: Laagste rating ooit; regering weigert feiten te zien

Starnieuws - vr, 01/17/2020 - 16:57

De VHP zegt in een verklaring met grote bezorgdheid kennis genomen van de downgrade van Surinames credit rating naar...

Starnieuws - vr, 01/17/2020 - 15:17

Bond SZF in actie

Starnieuws - vr, 01/17/2020 - 15:17

De bond aangesloten bij het Staatsziekenfonds (SZF) is vanmorgen in actie gegaan. De deuren van het bedrijf bij het...

booked.net

    

booked.net