Het laatste nieuws uit Suriname

Rijstboeren weer in benarde situatie

Publicatie datum: 13-03-2019 | Bron: Dagblad de West

De boeren hebben hierdoor problemen met het wegpompen van het water op hun rijstvelden. Het gaat om boeren die later dan de gebruikelijke inzaaiperiode hebben ingezaaid. De voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP), Radjoe Bikharie, zegt dat boeren nu met behulp van de motorkracht van tractoren, proberen om het water uit hun rijstarealen te trekken. Bikharie zegt dat de boeren buiten hun schuld om laat hebben ingezaaid.

“Er was geen water. Nu moeten zij extra geld uitgeven, anders raken zij hun gewas kwijt”, zegt Bikharie. Volgens het Overliggend Waterschap Multipurpo-se Corantijnproject (OWMCP) zijn de generatoren defect geraakt en is het niet mogelijk om het pompgemaal op te starten.

Bikharie vraagt zich af waar de pompen zijn die via de credit line met India zijn gegeven. Als de pompen er zijn, moeten die volgens hem gewoon geïnstalleerd worden en hoeft de overheid geen geld beschikbaar te stellen om nieuwe generatoren aan te schaffen. Biharie zegt dat er genoeg tractoren zijn om de boeren te helpen met de irrigatie, maar dat het veel meer tijd zal kosten. De irrigatie met de pomp gaat sneller dan met een tractor.

Volgens Bikharie gaat het om een behoorlijk groot areaal dat nu voorzien moet worden van water. Als dat niet gebeurt, vreest Bikharie dat de boeren weer verlies zullen lijden. door Priscilla Kia .

Publicatie datum: 13-03-2019 | Bron: Dagblad de West

Ga terug Ga naar artikel

Net Binnen, Nickerie Nieuws

The Weather Network