• woensdag 03 March 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Regering neemt FAI over met US$ 7 miljoen schuld

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Food and Agriculture Industries. (Foto: CDS)

Parmila Bissumbharis is benoemd als president-commissaris van het staatsbedrijf Food and Agriculture Industries ( FAI). Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft op een regeringspersconferentie meegedeeld woensdag dat het bedrijf overgenomen is door de regering voor een symbolisch bedrag. De schuld van bijkans US$ 7 miljoen is ook overgenomen door Suriname, zegt minister Armand Achaibersing van Financiën.

Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Parmanand Sewdien heeft na een bezoek aan FAI de raad van commissarissen geïnstalleerd. De overige rvc-leden zijn Anand Ramkisoensingh, Leon Brunings, Yvette Rokadji, Rachel Breeveld en Lucretia Abende. De interim-directeur van de FAI Shiewa Nanhoe, heeft een rehabilitatieplan gepresenteerd. Het streven is erop gericht om binnen vier jaar 2000 medewerkers te hebben en een productiecapaciteit van 50 ton per hectare.
FAI heeft te maken met zware financiële uitdagingen, de beheersing van de Moko-ziekte en het uitbreiden en diversifiëren van haar activiteiten, meldt de Communicatie Dienst Suriname. Het bedrijf heeft de ziekte voor een groot deel onder controle gebracht. Sinds het vertrek van het Belgische managementteam, is er ook een nieuwe exportmarkt aangeboord. In het aflopen jaar zijn er 26 containers bacoven geëxporteerd naar Barbados en getracht wordt nu voet aan de grond te krijgen in Haïti, een land met een markt van 11 miljoen inwoners.
Het doel van het rehabilitatieplan is om in het jaar 2025 het medewerkersbestand te hebben opgevoerd naar 2000 medewerkers alsook een productiecapaciteit van 50 ton per hectare en 2000 ha in productie, waarbij 1 medewerker per ha wordt gerekend. Het interim-management is erin geslaagd de reeds behaalde certificaten te behouden voor Global G.A.P en Rainforest Alliance.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie