• woensdag 19 January 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President Santokhi wijst tijdens top CARICOM-Cuba op jarenlange band met eiland

| Dagblad Suriname | Door: Redactie

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 8 december de zevende Topontmoeting van de CARICOM en Cuba toegesproken, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname pas maandag 4 januari. Santokhi heeft in zijn toespraak onder meer de jarenlange banden met Cuba gememoreerd.

De CARICOM-landen en Cuba hebben ook een gedeelde geschiedenis, en als kleine eilandstaten en landen met een lage kustlijn, hebben zij ook vergelijkbare uitdagingen.

Suriname heeft voornamelijk de nadruk gelegd op de uitdagingen voor wat betreft klimaatverandering en de noodzaak om gezamenlijk op te trekken en klimaat financiering mogelijk en toegankelijk te maken voor onze landen middels dit statement: 

‘Ambitieuze verplichtingen voor een klein CO2-neutraal land als Suriname worden op de proef gesteld door het gebrek aan toegang tot concessionele klimaatfinanciering.

Ik herhaal daarom de roep om een wereldwijd mechanisme van directe en toegankelijke financiële steun en Suriname benadrukt dat het concept om niemand achter te laten nu belangrijker is dan ooit tevoren.’

Deze topontmoeting was een regulier overleg tussen de regeringsleiders van de CARICOM en Cuba, en het was de bedoeling om deze 7e editie in Havana te houden. Echter vanwege de Covid-19 pandemie vond de vergadering virtueel plaats.

Menige spreker, inclusief Suriname, heeft waardering uitgesproken aan Cuba voor het ter beschikking stellen van medisch personeel in de strijd tegen de pandemie. Dit niettegenstaande de moeilijkheden die Cuba ondervindt als gevolg van de jarenlange economische, commerciële en financiële embargo.

In 1972 hebben Barbados, Guyana, Jamaica en Trinidad & Tobago de bouwstenen gelegd voor de relatie met Cuba en zijn diplomatieke betrekkingen aangegaan. Deze relatie is door de jaren heen uitgebreid en geïntensiveerd.

Over twee jaar wordt het 50e jubileum herdacht van dit partnerschap dat onder meer is gestoeld op de principes van solidariteit, binnen het raamwerk van Zuid-Zuid samenwerking.

De topontmoeting werd afgesloten met de aanname van een verklaring (https://today.caricom.org/2020/12/08/final-declaration-of-the-7th-caric…). 

PK

| Dagblad Suriname | Door: Redactie