booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

Potentie voor export sopropo

Publicatie datum: 17-07-2019 | Bron: Dagblad de West

July 16, 2019 | “Er is potentie om binnen 1 tot 2 jaar te groeien tot 100 procent. De vraag is groot. Sopropo is ongeveer 30 procent van de export hoeveelheid”, zei minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), vanmorgen in De Nationale Assemblee (DNA). De bewindsman benadrukte het be-lang van dit product, maar gaf tevens aan, dat Suriname voor een aantal uitdagingen staat.

Een daarvan is de audit die van 1 tot 10 oktober 2019 plaatsvindt en die uit zal wijzen als sopropo nog geëxporteerd mag worden naar het buitenland. De minister zei, dat indien er een exportverbod op sopropo wordt toegepast, dit een groot verlies betekent. Bij de export zijn tien exporteurs en vijftig boeren betrokken; het gaat om een omzet en waarde van 3,5 miljoen euro per jaar.

“Tussen nu en oktober, ongeveer drie maanden, staan wij met zijn allen voor een grote uitdaging, namelijk dat wij acties op poten moeten zetten, de organisatie en het niveau van bedrijfsvoering zouden moeten realiseren dat wij de toets der onderzoek van de audit in oktober kunnen doorstaan. Er wordt hard gewerkt om deze audit te doorstaan”, aldus Parmessar. Hij apprecieert de opstelling van exporteurs en alle be-trokkenen. LVV heeft goede meetings gehad en er zijn harde afspraken gemaakt. Met ingang van morgen worden een aantal zaken al gemonitord.

LVV gaat niet afwachten en toekijken tot oktober, maar nu al worden de voorbereidingen getroffen. De be-windsman deelde mee, dat er hulp is gevraagd van de Europese Unie (EU). Consultants van de EU kunnen volgende week al in Suriname zijn om de audit samen met de sector voor te bereiden. Volgende week maandag zal het ministerie in het veld zijn. De exporteurs die niet participeren, zullen van de lijst van exporteurs geschrapt worden. “LVV zal dan geen verklaringen meer aan hen geven.

We kunnen niet toestaan dat één of twee niet meewerken ten nadeel van de gehele sector. Indien zij niet willen meewerken, moet dat vooraf worden aangegeven.” De minister gaf aan, dat het een zware taak is. ‘’Echter moet dit niet leiden tot een paniekerige situatie, maar het is wel zorgwekkend. Iets dat in drie jaren gedaan moest worden, probeer ik in drie maanden te doen”, zei de minister. Hij heeft er vertrouwen in, maar kan geen zekerheid geven dat Suriname de audit doorstaat. Het ministerie is reeds op verschilleden vlakken bezig met een traject betreffende voedselveiligheid.

Publicatie datum: 17-07-2019 | Bron: Dagblad de West

Ga terug Ga naar artikel

booked.net

    

booked.net