• vrijdag 14 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Overstromingen teisteren China in nasleep van Covid-19

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

23 Aug, 16:26 Reddingswerkers evacueren inwoners van Leshan in de provincie Sichuan tijdens overstromingen in het stroomgebied van de Yangtze rivier die afgelopen week een nieuw hoogtepunt bereikten. (Foto: AFP)

Nadat de Chinese leiders de coronaviruspandemie grotendeels onder controle hebben gebracht, worstelen ze nu met een golf van verlammende overstromingen die honderden mensen het leven hebben gekost en miljoenen uit hun huizen hebben verdreven in het centrale en zuidwestelijke deel van het land. De overstromingen in het stroomgebied van de Yangtze rivier bereikten vorige week een nieuw hoogtepunt in de provincie Sichuan en de uitgestrekte metropool Chongqing.

Aan de andere kant bereikte de Three Gorges dam, 450 km stroomafwaarts, het hoogste niveau sinds het in 2003 water begon vast te houden.

De Yangtze overspoelde dit jaar al vijf keren de oevers van Chongqing, waar het afgelopen donderdagmiddag het historische hoogtepunt van 1981 doorbrak. De overstromingen van dit jaar ontvouwen zich niet als een enkele natuurramp, met een enorm verlies aan mensenlevens en eigendommen, maar eerder als een langzame, genadeloze reeks kleinere, waarvan de gecombineerde tol gestaag is gestegen, zelfs toen officiële rapporten zich concentreerden op de hulpinspanningen van de regering.

"De Chinese natie bestrijdt al duizenden jaren natuurrampen en heeft kostbare ervaring opgedaan", verklaarde de Chinese president Xi Jinping dinsdag na een bezoek aan Anhui, een andere ondergelopen provincie stroomafwaarts van de Three Gorges Dam. "We moeten blijven vechten." Xi noemde de hulpverlening bij rampen in China "een praktische test van het leiderschap en het commandosysteem van ons leger".Hij ontmoette de nabestaanden van drie mensen die stierven tijdens de bestrijding van overstromingen en woensdag sprak hij officieren van het leger en politie toe, die betrokken waren bij de hulpverlening.
Openbare optredens in door overstromingen getroffen gebieden door Xi en premier Li Keqiang onderstreepten de ernst van de crisis, die een nieuwe slag heeft toegebracht aan een economie die nog steeds worstelt om zich te herstellen van de pandemie. De leiders hebben geprobeerd de mensen gerust te stellen dat de regering alles deed wat ze kon, maar sommigen hebben misschien twijfels.
"Ik geloof dat het Chinese publiek Beijing zal benaderen over de voortdurende natuurrampen en door de mens veroorzaakte rampen van dit jaar, en zelfs het bestuursmodel en de doeltreffendheid ervan in twijfel zal trekken", aldus  Wu Qiang, een onafhankelijke politieke analist in Beijing.
Een inwoner van Chongqing zei in een video van de overstromingen die circuleerden op een populair social media-platform: "De verliezen zijn zwaar geweest voor veel bedrijven, die de pandemie in de eerste helft van het jaar en de overstromingen in de tweede helft bestreden."
Tijdens een recente briefing in Beijing zei Zhou Xuewen, secretaris-generaal van het Chinese hoofdkwartier voor overstromingsbeheer, dat ten minste 63 miljoen mensen zijn getroffen en 54.000 huizen zijn verwoest.

De overstromingen hadden vorige week al voor ten minste US$ 26 miljard US aan economische verliezen veroorzaakt, terwijl minstens 219 mensen zijn gestorven of verdwenen.
Zware regenval is tijdens de zomer normaal in het zuiden van China , maar dit jaar is de regen harder en langer gevallen dan normaal, waardoor de gewassen en hele gemeenschappen de afgelopen twee maanden onder water kwamen te staan. Misschien niet toevallig kondigde Xi een campagne aan om voedselverspilling tegen de achtergrond van de overstromingen te bestrijden, hoewel ambtenaren erop hebben aangedrongen dat er geen aanstaande voedselcrisis is.
De zware regenval dit jaar heeft een debat doen herleven over de Three Gorges Dam, een grootschalig project dat in 1994 van start ging en die de verplaatsing van meer dan een miljoen mensen dwong, hele gemeenschappen onder water zette en de omgeving ernstig beschadigde. De waterstroom in het reservoir van de dam bereikte 75 miljoen liter per seconde, een record van 61 miljoen liter vorige maand, volgens een verklaring van het ministerie van Watervoorraden.

Hoewel functionarissen zeiden dat de dam niet in gevaar was, heeft het waterpeil de maximale capaciteit benaderd.Sinds de overstromingen in juni begonnen, hebben ambtenaren herhaaldelijk de verzekering gegeven dat de dam bestand is tegen wat eens in de eeuw wordt genoemd. Sommige berichten in de staatsmedia gaan verder en beweren dat de dam vrijwel zeker nog ergere overstromingen in steden stroomafwaarts heeft voorkomen, waaronder Wuhan, waar de Covid-19-pandemie begon.

Sunday 23 August Covid-19: 114 personen genezen; 38 positieven erbij Belangenorganisatie markten vindt luisterend oor bij minister 58e Covid-dode; beroering in Wanica Ziekenhuis Verhoogde governmenttake niet voor agrarische sector Man aangehouden voor verspreiden pornografie Ego of Nationalisme? Dubbele bedreiging Amerikaanse Golfkust Binda: Extra governmenttake verkeerde strategie Verdwaalde eenheid in bestuur? Fols: Verhoogde brandstofprijs is een 'full lockdown’ verrassing  Wereldwijd meer dan 800.000 coronavirus-doden Ook pomphouders verrast met brandstofverhoging
Saturday 22 August Reactie Assembleelid Ramsukul op artikel NDP-fractie Russische oppositieleider in Duitsland voor behandeling Covid-19: Dodental naar 57; 109 positieven erbij Psychologische intimidatie… “Oh ja hoor, ik herken dat helemaal!” Guyana: Opnieuw illegale Cubanen opgepakt Justitie op zoek naar verdachte in levensberovingszaak Bankiersvereniging geeft PMT financiële steun afronding NRA Breaking: Verhoogde brandstofprijs gaat zondag in Californië: Gouverneur noemt bosbranden 'dodelijk moment' DA'91: Red SLM Stichting Stop Seksueel Misbruik in Suriname officieel gelanceerd SVB wisselt met president van gedachten over voetbalissues Hoofd Braziliaanse natuurparken en reservaten ontslagen Wurgcontracten en derogerende werking redelijkheid en billijkheid Biza-minister wil efficiëntere CBB Staatsolie zal komende 5 jaar US$ 965 miljoen bijdragen in staatskas
Friday 21 August Twee tropische stormen bouwen zich op in Golf van Mexico Schoondochter bekent schoonmoeder te hebben vermoord. .

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie