Het laatste nieuws uit Suriname

Oppositie vraagt opheldering over ontmanteling raffinaderij

Publicatie datum: 13-06-2018 | Bron: Suriname Herald | Door: Vishmohanie Thomas

Oppositieleden bleven dinsdag in De Nationale Assemblee (DNA) aandringen op antwoord van de regering over tot ontmanteling van de aluinaarde raffinaderij van de Suralco te Paranam.

De VHP-assembleeleden Asiskumar Gajadien en Chandrikapersad Santokhi gaven beiden aan dat er informatie binnen de samenleving circuleert dat er al een sloopbedrijf op de plek aanwezig is om de raffinaderij te ontmantelen. Van de regering willen ze weten wat hiervan waar is.

Zowel Ronnie Brunswijk als Marinus Bee van de ABOP vinden dat deze kwestie een spoedeisend karakter heeft. Brunswijk voerde aan dat wanneer de aluinaarde raffinaderij gesloopt is, het geen zin meer heeft om erover te praten. Hij vroeg ook als er desnoods een schorsing kan komen, zodat de regering in kan gaan op de vragen van de assembleeleden en ze de nodige informatie kan geven over deze kwestie.

Ook Santokhi vroeg aan het parlement waarom die tot donderdag moet wachten, terwijl men al bezig is. Volgens hem betreft het een issue die te maken heeft met de Brokopondo-overeenkomst, de samenleving en het parlement. “Kan de regering aangeven als het waar is of niet waar is, anders zitten we hier als parlement en doen niets voor het volk”, zei hij.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt dat in deze kwestie het parlement een standpunt heeft ingenomen om te wachten op antwoord van de regering. Er is een brief gegaan naar de regering en de president met betrekking tot de kwestie Suralco. Geerlings-Simons heeft intussen een gesprek gehad met vicepresident Ashwin Adhin over de brief en wat verder moet gaan gebeuren. Wat ze heeft begrepen is dat er een brief onderweg is naar DNA. Echter, heeft zij de brief nog niet ontvangen. Als de brief niet wordt ontvangen, gaat ze aan de bel trekken.

Nadat ze de informatie krijgt, zal donderdag worden nagaan hoe deze behandeld wordt, als het op de agenda van de huishoudelijk of openbare vergadering wordt geplaatst.

Ze vindt zelf dat het een veel bredere kwestie. Het gaat niet alleen om het neerhalen van de plant, zegt ze. Het belang is groter, vooral voor de samenleving, het heeft te maken met de Afobakka-dam. Ook zij wordt ongeduldig, maar er zijn zaken afgesproken in het parlement over de Alcoa/Suralco-kwestie.

 

Publicatie datum: 13-06-2018 | Bron: Suriname Herald | Door: Suriname Herald

Ga terug Ga naar artikel

Binnenland, Net Binnen, Opmerkelijk