fbpx ONZE NATUURLIJKE HULPBRONNEN | Suriname Nieuws Centrale

booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

ONZE NATUURLIJKE HULPBRONNEN

Publicatie datum: 12 jan 2020 - 8:25:17 | Bron: Dagblad de West

January 12, 2020 | Er heerst glashelder een misconceptie bij de leden van de regering Bouterse, na de vondst van een behoorlijke en vermoedelijk zeer winbare voorraad aardolie in het Staatsolie Block 58 door de oliemaatschappijen Apache en Total SA. Nadat bekend werd dat Apache en Total bij hun zoektocht voor onze kust, niet ver van de maritieme grenslijn met Guyana, een aardolie- en gasveld hadden aangeboord, ontstond er grote en zwaar overdreven euforie bij de regering Bouterse en werden de vele flessen champagne in het perscentrum nabij Fort Zeelandia, ontkurkt.

Als leek en niet goed geïnformeerde persoon, zou je door de voormelde euforie bij de kliek rond Bouterse en zijn paarse vrienden, wellicht kunnen denken, dat morgen de oliedollars dit land zullen binnenstromen en dat Suriname nog voor de verkiezingen, uit de economische crisis zal kunnen kruipen. Het tegendeel is natuurlijk hierbij waar en de olie komt de komende jaren nog niet naar boven.

Volgens specialisten bij de olieboring en winning betrokken, moet deze ontdekking eerst worden beoordeeld om te bevestigen of de aangetroffen aardolie van dusdanige commerciële omvang is om het in productie brengen ervan te kunnen rechtvaardigen. Kortom, na de vondst moet er nog heel wat onderzoek gepleegd worden om er zeker van te zijn dat we binnen enkele jaren kunnen overgaan tot het oppompen van de aangetroffen voorraad aardolie en aardgas.

Ook directeur Rudolf Elias van Staatsolie, heeft inmiddels verklaard tegenover journalisten, dat het nog minstens vier jaar of langer zal duren alvorens wij tot winning van de aardolie kunnen overgaan en dan pas kan Suriname eraan gaan verdienen. Ook zullen de kosten die Apache en Total hebben gemaakt voor deze olieboring, terug verdiend moeten worden. Suriname krijgt dus voorlopig geen cent uit deze vondst. De regering Bouterse heeft door haar falikant mislukte beleid van de laatste jaren, nauwelijks een wapenfeit waarop ze trots mag zijn en klampt zich nu nadrukkelijk vast aan deze vondst, gedaan door Apache en Total in samenwerking met Staatsolie.

Ook moet onmiddellijk gesteld worden, dat de aardolie zowel onshore als offshore, aan Suriname en zijn gemeenschap toebehoort en zeker niet aan een toevallige NDP-regering die er morgen niet meer hoeft te zijn. De Surinaamse kiezer zal bepalen, wie in de toekomst zal mogen beslissen hoe de inkomsten, verkregen uit Block 58 van Staatsolie, zullen worden besteed. Het zal zeker niet verstandig zijn een regering te kiezen waarvan nu reeds bekend is, dat ze niet met geld weet om te gaan en de toekomstige middelen uit de aardoliesector zal bossen aan waardeloze en populistisch getinte projecten waar het land geen enkel voordeel aan zal hebben.

We weten allemaal wat er kan gebeuren met landen die veel aardolie hebben en waar de bevolking toch nog straatarm is gebleven of geworden door wanbeleid van politieke bestuurders en hun zware corruptie en zelfverrijking. Nigeria, Venezuela en Equatoriaal Guinea, zijn daar sprankelende voorbeelden van. Waar we wel bevreesd voor moeten zijn, is dat Hoefdraad nu snel weer naar het buitenland vertrekt om nog meer geld te lenen en de aangetroffen aardolievoorraad in Block 58, als borg inzet.

Als je een stuwdam als borg kunt inzetten, kan je deze voorraad natuurlijk ook aanbieden. Waar veel mensen nog niet aan hebben gedacht en misschien ook niet weten, is dat de Afobaka krachtcentrale momenteel bezit is van de kredietverschaffer(s) van 111 miljoen dollar. Zolang dit bedrag niet is afgelost, is de stuwdam niet in ons bezit en behoort toe aan de kredietverschaffers. Wij moeten in de komende tijd maar zien op tijd het geleende bedrag inclusief de rente, binnen de afgesproken termijn af te lossen.

Dus lezers van Keerpunt, de dam is voorlopig van de crediteur(en) en niet van ons, al wil Bouterse CS, ons dat wel doen geloven. Tot slot moeten we ons goed realiseren, dat ondanks de euforische stemming die er heerst bij de politieke machthebbers en hun demonstratief gehouden feest, er voorlopig geen Surinaamse Dubai zal zijn. Laten we met beide benen op de grond blijven staan en de zaak nuchter benaderen. Degenen die na de verkiezingen van mei de politieke macht in handen krijgen, zullen beslissen hoe het verder zal gaan met staatspenningen en hun bestedingen.

Laten we hopen dat de dieftigen dit keer buiten het machtscentrum worden gehouden. Als leek en niet goed geïnformeerde persoon, zou je door de voormelde euforie bij de kliek rond Bouterse en zijn paarse vrienden, wellicht kunnen denken, dat morgen de oliedollars dit land zullen binnenstromen en dat Suriname nog voor de verkiezingen, uit de economische crisis zal kunnen kruipen. Het tegendeel is natuurlijk hierbij waar en de olie komt de komende jaren nog niet naar boven. Volgens specialisten bij de olieboring en winning betrokken, moet deze ontdekking eerst worden beoordeeld om te bevestigen of de aangetroffen aardolie van dusdanige commerciële omvang is om het in productie brengen ervan te kunnen rechtvaardigen.

Kortom, na de vondst moet er nog heel wat onderzoek gepleegd worden om er zeker van te zijn dat we binnen enkele jaren kunnen overgaan tot het oppompen van de aangetroffen voorraad aardolie en aardgas. Ook directeur Rudolf Elias van Staatsolie, heeft inmiddels verklaard tegenover journalisten, dat het nog minstens vier jaar of langer zal duren alvorens wij tot winning van de aardolie kunnen overgaan en dan pas kan Suriname eraan gaan verdienen. Ook zullen de kosten die Apache en Total hebben gemaakt voor deze olieboring, terug verdiend moeten worden.

Suriname krijgt dus voorlopig geen cent uit deze vondst. De regering Bouterse heeft door haar falikant mislukte beleid van de laatste jaren, nauwelijks een wapenfeit waarop ze trots mag zijn en klampt zich nu nadrukkelijk vast aan deze vondst, gedaan door Apache en Total in samenwerking met Staatsolie. Ook moet onmiddellijk gesteld worden, dat de aardolie zowel onshore als offshore, aan Suriname en zijn gemeenschap toebehoort en zeker niet aan een toevallige NDP-regering die er morgen niet meer hoeft te zijn. De Surinaamse kiezer zal bepalen, wie in de toekomst zal mogen beslissen hoe de inkomsten, verkregen uit Block 58 van Staatsolie, zullen worden besteed.

Het zal zeker niet verstandig zijn een regering te kiezen waarvan nu reeds bekend is, dat ze niet met geld weet om te gaan en de toekomstige middelen uit de aardoliesector zal bossen aan waardeloze en populistisch getinte projecten waar het land geen enkel voordeel aan zal hebben. We weten allemaal wat er kan gebeuren met landen die veel aardolie hebben en waar de bevolking toch nog straatarm is gebleven of geworden door wanbeleid van politieke bestuurders en hun zware corruptie en zelfverrijking. Nigeria, Venezuela en Equatoriaal Guinea, zijn daar sprankelende voorbeelden van. Waar we wel bevreesd voor moeten zijn, is dat Hoefdraad nu snel weer naar het buitenland vertrekt om nog meer geld te lenen en de aangetroffen aardolievoorraad in Block 58, als borg inzet. Als je een stuwdam als borg kunt inzetten, kan je deze voorraad natuurlijk ook aanbieden.

Waar veel mensen nog niet aan hebben gedacht en misschien ook niet weten, is dat de Afobaka krachtcentrale momenteel bezit is van de kredietverschaffer(s) van 111 miljoen dollar. Zolang dit bedrag niet is afgelost, is de stuwdam niet in ons bezit en behoort toe aan de kredietverschaffers. Wij moeten in de komende tijd maar zien op tijd het geleende bedrag inclusief de rente, binnen de afgesproken termijn af te lossen. Dus lezers van Keerpunt, de dam is voorlopig van de crediteur(en) en niet van ons, al wil Bouterse CS, ons dat wel doen geloven. Tot slot moeten we ons goed realiseren, dat ondanks de euforische stemming die er heerst bij de politieke machthebbers en hun demonstratief gehouden feest, er voorlopig geen Surinaamse Dubai zal zijn. Laten we met beide benen op de grond blijven staan en de zaak nuchter benaderen. Degenen die na de verkiezingen van mei de politieke macht in handen krijgen, zullen beslissen hoe het verder zal gaan met staatspenningen en hun bestedingen. Laten we hopen dat de dieftigen dit keer buiten het machtscentrum worden gehouden.

Publicatie datum: 12 jan 2020 - 8:25:17 | Bron: Dagblad de West

Ga terug Ga naar artikel

Aanbevolen

De Ware Tijd - di, 01/21/2020 - 15:00

CBvS-schandaal groter dan vermoed

De Ware Tijd - di, 01/21/2020 - 15:00

CBvS-schandaal groter dan vermoed 21/01/2020 09:01 - Ivan...

Suriname Herald - di, 01/21/2020 - 06:41

Santokhi: “U heeft van dit land een junkiestaat gemaakt”

Suriname Herald - di, 01/21/2020 - 06:41

“U heeft van dit land een junkiestaat gemaakt, foei toch regering,” waren de woorden van Chan Santokhi, voorzitter van...

Starnieuws - di, 01/21/2020 - 06:41

Berenstein: Strafrechtelijk onderzoek nodig bij CBvS

Starnieuws - di, 01/21/2020 - 06:41

Robby Berenstein, vakbondsleider bij de CBvS...

Waterkant - di, 01/21/2020 - 03:39

Steward met drugs aangehouden op luchthaven Suriname

Waterkant - di, 01/21/2020 - 03:39

In het weekend is een steward van een bekende vliegmaatschappij met drugs aan

Dagblad de West - di, 01/21/2020 - 01:30

‘De juiste leider zit in de VHP’

Dagblad de West - di, 01/21/2020 - 01:30

January 20, 2020 In verband met de 71e jaardag van de Voorruitstervende Hervo

Dagblad de West - di, 01/21/2020 - 01:30

Frauderen met stembiljetten

Dagblad de West - di, 01/21/2020 - 01:30

January 20, 2020

Waterkant - di, 01/21/2020 - 01:30

Roofoverval magazijn importbedrijf Charlesburgweg was wraakactie van ontslagen arbeider

Waterkant - di, 01/21/2020 - 01:30

De gewapende roofoverval op 9 januari bij het 

Dagblad de West - di, 01/21/2020 - 01:30

Santokhi: ‘Regering, begint u in te pakken’

Dagblad de West - di, 01/21/2020 - 01:30

January 20, 2020

Waterkant - ma, 01/20/2020 - 23:58

Personeel Chotelal ondersteunt Bouterse woensdag massaal naar Krijgsraad

Waterkant - ma, 01/20/2020 - 23:58

Het personeel van firma B.Chotelal zal president Desi Bouterse woensdag 22 ja

Starnieuws - ma, 01/20/2020 - 21:56

Bankiersvereniging wijst op voortzetting cruciale zaken CBvS

Starnieuws - ma, 01/20/2020 - 21:56

De Surinaamse Bankiersvereniging is zondag geïnformeerd over de situatie bij de Centrale Bank van Suriname. Governor...

Starnieuws - ma, 01/20/2020 - 20:42

Regering kan pas morgen ingaan op crisis bij CBvS

Starnieuws - ma, 01/20/2020 - 20:42

Regeringscoördinator minister Soewarto Moestadja in DNA. (Foto: Raoul Lith...

Waterkant - ma, 01/20/2020 - 18:11

Grote wegomlegging voor zitting Krijgsraad woensdag

Waterkant - ma, 01/20/2020 - 18:11

In verband met de Krijgsraadzitting die gehouden zal worden op woensdag 22 ja

booked.net

    

booked.net