• zondag 17 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Onenigheid over ontslaan Covid-patiënten Residence Inn

Datum: 17 Jan 2021 | Bron: De Ware Tijd | Door:

PARAMARIBO - “U komt mij niet vertellen wat ik hier moet doen, zegt infectioloog Stephen Vreden aan een medewerker van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) in een ambulance. De man heeft naar eigen zeggen opdracht gekregen van zijn meerdere om patiënten die Covid-19 vrij verklaard zijn, eigenhandig te komen swabben, alvorens ze officieel mogen worden ontslagen. De gemoederen tussen hem en Vreden lopen hoog op en uiteindelijk vertrekt hij onverrichterzake met de ambulance.

Vreden: "Dat werkt niet zo; de mensen liggen hier onder verantwoordlijkheid van mij en andere medisch specialisten. De directeur of welke meerdere ook van u, mag geen opdracht geven dat mensen van buiten medische handelingen verrichten op onze patiënten. Dat bestaat niet."

Volgens Vreden heeft de RGD daar geen bevoegdheid toe. Hij zegt dat er donderdag overleg heeft plaatsgevonden met het Covid-19-managementteam over de aanpak voor het ontslaan van de zestien tot zeventien patiënten die in Residence Inn veertien dagen zijn verzorgd en verpleegd. "Kennelijk zijn er mensen die denken dat ze boven het managmentteam staan en daar buiten ook nog andere afspraken maken en het besluit van het team naast zich neer kunnen leggen."

Niet omdat Residence Inn bomvol zit moet er plaats gemaakt worden. Integendeel. "We laten geen enkele patiënt zomaar gaan, tenzij die door ons op basis van de internationaal geldende regels gezond is verklaard", stelt de infectioloog. Hij voegt er aan toe dat hij graag moeders met kinderen die in isolatie in het Wanica Ziekenhuis liggen naar Residence Inn wil overbrengen. "Hier is meer bewegingsvrijheid. De kinderen kunnen hier in de tuin wandelen en daar zitten ze op een klein balkonnetje."

Collega infectioloog Lyche Woittiez onderschrijft wat Vreden zegt: "Wij handelen puur naar de internationale richtlijnen, die overal ter wereld gelden van Europa tot Amerika. Die stellen dat als iemand veertien dagen geen klachten meer heeft, hij Covid-19 vrij is en ontslagen mag worden. Dat is niet iets wat wij zelf bedacht hebben." Minister van Volksgezondheid Antoine Elias verwacht dat partijen er samen uit komen. "Bij gezondheidsissues heb je zoveel doktoren en meningen. Er is een meningsverschil, maar laten we hopen dat iedereen weer tot één standpunt komt, zoals we altijd hebben gedaan."

Een bezoeker wier nicht positief verklaard werd, verblijft in Residence Inn. Ze overhandigt snel een pakketje aan de dienstdoende verpleegkundige. "De hele familie is er om te helpen. De één doet dit, de ander dat. Het gaat om mijn nicht die hier met haar gezin zit. Ze raakte besmet op de werkvloer. Zelf vraagt ze om niets hoor. We doen het voor haar tot ze eruit mag."

Lees meer: - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/06/13/onenigheid-over-ontslaan-covid-patiënten-residence-inn/#ixzz6PK2bZRDk

Datum: 17 Jan 2021 | Born: De Ware Tijd | Door: