Het laatste nieuws uit Suriname

Onderscheiding voor bloeddonors

Publicatie datum: 13-06-2018 | Bron: De Ware Tijd

Hij weet niet precies hoeveel keer hij al bloed heeft afgestaan, maar dat het er meer dan honderd keren zijn, is zeker. “Ik ben de telling al kwijt”, zegt hij een beetje twijfelend met een glimlach. Er zijn in totaal 176 personen onderscheiden van wie 117 tot Ridder in de Ere Orde van de Gele Ster, 35 tot Officier in de Ere Orde van de Gele Ster en 24 tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster.

Het gaat om personen die (meer dan) dertig, zestig en honderd keer bloed hebben afgestaan. De ceremonie vond plaats in de Congreshal. Slagtand is voor de derde keer gedecoreerd.

Hij is vanaf zijn zeventiende bloeddonor en heeft er nog steeds veel plezier in. "Elke keer als je bloed afstaat, voel je je een stukje fitter." Het liefst had hij dit nog vele jaren langer gedaan, maar dat kan tot eind dit jaar nog. Want dan heeft hij de leeftijd van zeventig jaar bereikt en er mag tot die leeftijd bloed afgestaan worden. Paul Brandon heeft gedurende ruim vijftien jaar al zestig keer bloed afgestaan.

"Het is prettig en omdat het voor een goed doel is, denk ik niet eraan om te stoppen." Voor Daniëlla Sumter is het de 33e keer in vijftien jaar tijd. "Ik ben blij dat men waardering toont voor personen die dit doen. Het is een heel mooi gebaar." De decoraties vinden elk jaar plaats in verband met Wereld Bloeddonordag op 14 juni.

Vicepresident Ashwin Adhin die samen met onder andere zijn echtgenote de decoraties verrichte, noemde het doneren van bloed "een nobele daad van de hoogste orde". Hij stelt dat dit een onbaatzuchtige handeling is ter genezing van zieken, maar ook om mensenlevens te redden. Voorts wordt vereist van een bloeddonor dat die een gezonde leefstijl erop nahoudt.

Adhin heeft de samenleving opgeroepen om het voorbeeld van de gedecoreerden op te volgen.   Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina. .

Publicatie datum: 13-06-2018 | Bron: De Ware Tijd

Ga terug Ga naar artikel

Binnenland, Net Binnen