Het laatste nieuws uit Suriname

NIKOS-opiniepeiling: NDP en VHP vrijwel gelijk in Paramaribo

Publicatie datum: 15-04-2019 | Bron: Suriname Herald

De steekproef is gehouden in alle twaalf ressorten van het district Paramaribo. In het onderzoek zijn vragen gesteld over de economische situatie, de veiligheid en criminaliteit, ziektekostenverzekering, vertrouwen in instituten, een aantal actualiteiten zoals de rij- en voertuigenbelasting en over het stemgedrag. De NDP en VHP zijn volgens de peiling vrijwel gelijk in kiesdistrict Paramaribo.

Op de vraag “Indien er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden op welke partij zou u stemmen?”, bleek dat bijna de helft van de kiezers (49,5%) het nog niet weet of aangeeft dat men niet gaat stemmen. Van de andere helft die aangeeft het wel te weten bleek dat de NDP (15,7%) en de VHP (15,2%) duidelijk aan kop liggen in Paramaribo en nauwelijks verschillen. Daarna volgen de NPS (8,2%), ABOP (5,7%) en DOE (2,5%).

De Pertjajah Luhur is met 0,5% vrijwel onzichtbaar geworden. De overige oudere partijen (zoals SPA, BEP, DA’91, PALU) halen samen nog geen 1% van de stemmen. De nieuwe partijen (zoals PRO, STREI, HVB) spreken kennelijk nog weinig aan, want zij komen samen op 1,8% van de stemmen.

Zetelverhouding In de onderstaande tabel geeft NIKOS twee modellen aan. “In het eerste model laten we de personen die hebben aangegeven dat ze niet gaan stemmen (15,6%) of die geen antwoord hebben gegeven (7,2%) buiten beschouwing (samen 22,8%). Dat doen we omdat bij elke verkiezing in Paramaribo blijkt dat circa 30% van de kiezers inderdaad niet gaat stemmen.” De percentages van degenen die niet stemmen worden dan naar verhouding bij alle andere categorie antwoorden gevoegd, zodat die wat toenemen.

Hetzelfde gebeurt wanneer we de categorie ‘Weet nog niet’ gaan verspreiden over alle andere partijen. Paramaribo telt 17 zetels en in de laatste kolom de zetelverdeling zoals die was bij de verkiezingsuitslag van mei 2015. Model 1 (zonder de niet stemmers) laat zien dat de NDP 4 zetels en de VHP 3 zetels van de kiezers krijgen.

De NPS zit op 2 zetels en ABOP op 1 zetel. De overige partijen krijgen voorlopig geen zetels. De zwevende kiezers houden 7 zetels vast.

In model 2 zijn de stemmen van de zwevende kiezers gelijk verdeeld over alle partijen en dan worden alle zetels verdeeld. In dit model krijgen de NDP en VHP elk 6 zetels, de NPS 3 en de ABOP 2 zetels. Model 2 laat zien dat de NDP 3 zetels verliest, terwijl de VHP met 4 zetels vooruitgaat.

De NPS en ABOP krijgen er elk een zetel bij, maar DOE, Pertjajah Luhur en BEP verliezen hun zetel. Uiteraard is de peiling een momentopname en kunnen zaken veranderen, aldus NIKOS.. .

Publicatie datum: 15-04-2019 | Bron: Suriname Herald

Ga terug Ga naar artikel

Net Binnen

The Weather Network