• maandag 18 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nederland voert mondkapjesplicht in; boete 95 euro voor niet dragen mondkapje

Datum: 18 Jan 2021 | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

De mondkapjesplicht gold alleen voor het openbaar vervoer, maar wordt nu uitgebreid naar publieke binnenruimtes. Voor het niet dragen van een mondkapje in publieke binnenruimtes krijgt de overtreder een boete van 95 euro.

Het was al bekend dat de Nederlandse regering het dragen van een mondkapje wilde gaan verplichten. De juridische onderbouwing ervoor komt in de nieuwe Coronawet, die door zowel de Eerste als Tweede Kamer van het Nederlandse parlement is goedgekeurd.

Het bedrag van 95 euro komt overeen met andere coronaboetes. De boete voor het overtreden van de coronaregels werd onder druk van de Tweede Kamer naar 95 euro bijgesteld.

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Zo moet men een mondkapje op hebben in stationsgebouwen, luchthavens en in alle publieke binnenruimtes.

Voorbeelden zijn winkels, musea, restaurants, theaters en benzinestations. In kerken en verenigingsgebouwen hoeft men geen mondkapje op te doen.

Verder moet men ook een mondkapje opzetten bij contactberoepen. Dit zijn de gevallen waar de medewerker en de klant direct contact hebben, zoals bij de fysiotherapeut, kapper, maar ook de rijinstructeur.

Uitzonderingen op het verplicht dragen van een mondkapje komen er voor personen die vanwege een fysieke, verstandelijke of psychische beperking of chronische ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het mondkapje hoeft ook niet op tijdens het sporten, acteren, of bij het beoefenen van andere podiumkunsten.

Inmiddels heeft Nederland de grens van een half miljoen positieve coronatests gepasseerd.. .

Datum: 18 Jan 2021 | Born: Suriname Herald | Door: Redactie