fbpx Nederland heeft een ‘ereschuld’ in Suriname | Suriname Nieuws Centrale

booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

Nederland heeft een ‘ereschuld’ in Suriname

Publicatie datum: 31 jul 2020 | Bron: Waterkant

Suriname koos onlangs een nieuwe president en het land staat voor hervormingen. Nederland zou daar een rol in kunnen spelen, als Suriname hier behoefte aan heeft, stelt columnist en historicus Arend Jan Boekestijn:

Slechts ‘krassen op een rots’ noemde Hella Haasse in haar gelijknamige boek de invloed die ruim drie eeuwen Nederlandse heerschappij op volk en cultuur van Indonesië hadden gehad. Hoe anders is dat in Suriname! Nederlandse Plaatsnamen als Groningen of Wageningen zal men in Indonesië niet aantreffen. Er zijn twintig verschillende talen in Suriname maar anders dan in Indonesië beheerst vrijwel iedereen het Nederlands. In Suriname is er gewoon veel meer dan in Indonesië dat aan de Nederlandse koloniale periode herinnert.

De restanten van de talrijke plantages vertellen het verhaal van het diepe leed van de slavernij en de latere contractarbeiders. De Surinaamse multiculturele samenleving zou nooit hebben bestaan als Nederland niet Afrikaanse slaven en later contractarbeiders in India en het huidige Indonesië naar Suriname hadden getransporteerd. De verlaten huizen in Paramaribo zijn het testament van de rampzalig verlopen dekolonisatie. Kortom, ons land heeft Suriname tot op de dag van vandaag diepgaand beïnvloed. Het besef van die verantwoordelijkheid schept verplichtingen.

De Nederlandse erfenis in Suriname biedt weinig om trots op te zijn. Iedereen die de boeken van de Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod leest over het leven op de plantages wordt getroffen door de onwil van veel plantagehouders om zich te bekommeren om het lot van de slaven of zich te verdiepen in hun cultuur of religie. Ook in de periode na de afschaffing van de slavernij is het lijden niet voorbij. Wat de toenmalige Nederlandse autoriteiten Anton de Kom hebben aangedaan is met geen pen te beschrijven.

VerhoudingDe Nederlandse verhouding met Suriname is wezenlijk anders dan die met het voormalig Nederlands-Indië. Het begint al met het verschil in de taalpolitiek. In de Oost werd het Maleis, een mengvorm van lokale talen, de lingua franca. In Suriname werd de Nederlandse taal via het onderwijs opgelegd. Surinaamse schoolkinderen leerden alles over de Rijn die bij Lobith ons land instroomt en weinig over de Zuid-Amerikaanse topografie.

Ook de economische betekenis die Nederland hechtte aan de West en de Oost is onvergelijkbaar. Nederlands-Indië was volgens Den Haag ‘de kurk waarop Nederland dreef’. De kwijnende gebieden in de West was Den Haag liever kwijt dan rijk. Het zou kunnen verklaren waarom de dekolonisatie van Suriname zo gemakkelijk en zonder wroeging plaatsvond terwijl het afscheid van Indië als bijzonder pijnlijk werd ervaren.

3,5 miljardDe dekolonisatie van Suriname verliep rampzalig en is bepaald geen hoogtepunt in de carrières van premier J.M. den Uyl en de minister van ontwikkelingssamenwerking J.P. Pronk. Zij wilden beide zo snel mogelijk van Suriname af terwijl de meerderheid van de Surinamers helemaal niet op onafhankelijkheid zat te wachten. De hindoestanen vreesden amok met de creolen. Nederland vertrok halsoverkop en liet een cheque achter van 3,5 miljard gulden. Veel Surinaamse Nederlanders vreesden chaos en maakten gebruik van hun recht om naar Nederland te verhuizen. Het land bleef berooid van menselijk kapitaal achter.

Met die 3,5 miljard ontwikkelingshulp liep het niet goed af. De Surinaamse autoriteiten wezen Nederlandse inmenging af en het geld werd niet ingezet voor de zo broodnodige diversificatie van de economie. Wel wakkerde de grote zak geld corruptie en cliëntelisme nog verder aan. De hulpverslaving, waar Pronk in zijn recente boek (Suriname – Van wingewest tot natiestaat. LM Publishers, 2020) het boetekleed voor aantrekt, heeft Suriname schade berokkend.

De Nederlandse invloed in Suriname was na 1975 niet verdwenen. In 1980 was Suriname economisch afgezakt tot het niveau van Haïti. Bouterse pleegde samen met andere onderofficieren een coup en werd daarbij volgens een aantal bronnen met raad en daad bijgestaan door de Nederlandse militair attaché, kolonel Valk. Het onderzoeksrapport dat later werd geschreven en de overige relevante archiefstukken komen pas in 2060 vrij. Dit gegeven voedt de wijdverbreide gedachte in Suriname dat Nederland met die coup meer te maken heeft dan het officieel wil toegeven.

De rest is geschiedenis. Suriname is door Bouterse en zijn clan leeggeroofd. De schuldenberg, met name aan China, is immens. De Surinaamse kiezers hebben zich op vreedzame wijze bevrijd van het bewind van Bouterse. Dat kon alleen gebeuren omdat er voldoende kiezers waren die bereid waren om etnische lijnen te overstijgen. Dat is een geweldige prestatie die hoop biedt voor de toekomst. En het is ook een prestatie die onze eigen Stef Blok niet voor mogelijk hield.

Zwart goudEr is voor de kust van Suriname olie gevonden. Het zwarte goud wordt, niet geheel ten onrechte, vaak ook de zwarte vloek genoemd aangezien de oliegelden corruptie kunnen bevorderen. De nieuwe president Chan Santokhi wil er alles aan doen om zijn land vooruit te helpen. Hij weet als geen ander hoe het zwarte goud het land kan verwoesten.

Santokhi heeft een belangrijke rol in Suriname gespeeld. Hij heeft als geen ander in zijn hoedanigheid van minister van Justitie de berechting van Bouterse voor de Decembermoorden bevorderd. Hij en zijn partij hebben verschillende etnische groepen verenigd. 

Er wacht hem een immense opdracht. Toen hij het presidentieel paleis voor het eerst als president betrad bleek dat Bouterse zelfs de computers had meegenomen. Suriname is bijna failliet. Santokhi roept de Surinaamse diaspora op om te investeren in hun moederland. Velen zullen daartoe bereid zijn maar er is veel geld nodig.

We hebben verplichtingenEr zijn een aantal argumenten waarom Nederland, indien de Surinaamse regering daar prijs opstelt, ook een steentje zou kunnen bijdragen. In de eerste plaats onze bedenkelijke rol in het koloniale verleden alsmede misschien ook onze rol in de coup van Bouterse, schept verplichtingen. Laten we om te beginnen de archieven over de mogelijke Nederlandse bijdrage aan de coup openstellen. Dan weten we eindelijk wat er nu precies gebeurd is. 

In de tweede plaats heeft die check van 3,5 miljard in het verleden de corruptie ernstig aangewakkerd. Ontwikkelingsgeld kan helaas een hoop schade aanrichten. Hulp die de Surinaamse economie daadwerkelijk versterkt zou de schade door de hulpverslaving kunnen bestrijden.

In de derde plaats zijn er ook geopolitieke redenen om Suriname te steunen. Indien de Westerse wereld op zijn handen blijft zitten neemt China het land via ‘debt trap diplomacy’ over. Daar zijn inmiddels genoeg voorbeelden van. En het is bepaald geen Nederlands noch Westers belang.

Maar wat dan?Wat zou Nederland voor Suriname kunnen doen, nogmaals als daar behoefte aan is? We moeten sowieso doorgaan met bestaande programma’s gericht op de versterking van de rechtsstaat. Er wacht echter nog een andere veel lastiger operatie.

Bouterse gaf in ruil voor een stem allerlei baantjes bij de Surinaamse overheid. Het land bezit een veel te groot ambtenarenapparaat dat de groei van de productieve sectoren in de weg zit. Er zou dus een deel van de ambtenarij moeten worden herschoold zodat zij een andere baan zouden kunnen vinden in het toerisme, de extractieve industrie, de modernisering van de landbouw en de dienstensector. Nederland heeft de expertise in huis om hierbij te helpen.

En U, beste lezer van deze column, zou ook iets kunnen doen. We zullen allemaal minder moeten vliegen maar ik zou u willen aanraden om in ieder geval een keer in uw leven een bezoek te brengen aan dit prachtige land 7.500 km zuidwestwaarts. Vergaapt u zich aan dolfijnen die zwemmen in grote brede bruine rivieren. Geniet van de apen, vogels en leguanen. Proef een mango zoals zij in het paradijs worden gegeten. En geniet van een fascinerende multiculturele samenleving waarin moskee en synagoge gebroederlijk naast elkaar staan.

Arend Jan Boekestijn (oud-kamerlid van de VVD)

Publicatie datum: 31 jul 2020 | Bron: Waterkant

Ga terug Ga naar artikel

Aanbevolen

Starnieuws - do, 08/06/2020 - 05:19

Commissie inventariseert publieke goederen en objecten

Starnieuws - do, 08/06/2020 - 05:19

05 Aug, 22:21 Arun Hardien, voorzitter van de Commissie Oneigenlijk Gebruik Publieke Goederen. (Foto: CDS) De Commissie Oneigenlijk Gebruik...

Waterkant - wo, 08/05/2020 - 20:00

Opnieuw grote partij cocaïne in container uit Suriname in Franse Duinkerke onderschept

Waterkant - wo, 08/05/2020 - 20:00

De Franse douane heeft opnieuw een grote drugsvangst verricht. In het Franse Duinkerke werd 1.357 kilo cocaïne...

Starnieuws - do, 08/06/2020 - 07:21

Minister Levens: Scholen gaan in oktober open

Starnieuws - do, 08/06/2020 - 07:21

06 Aug, 02:00 On...

Starnieuws - do, 08/06/2020 - 07:21

Bouterse staat klaar met "batterij aan juristen"

Starnieuws - do, 08/06/2020 - 07:21

06 Aug, 01:24 Ee...

Waterkant - do, 08/06/2020 - 07:21

BOG weer gestart met COVID-19 swabs via mobiele drive-thru testunit

Waterkant - do, 08/06/2020 - 07:21

Het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) in Suriname is woensdag weer gestart met het verrichten van COVID-...

Starnieuws - do, 08/06/2020 - 05:19

Regering wil SRD 1.5 miljard voor aanpak Covid-19

Starnieuws - do, 08/06/2020 - 05:19

06 Aug, 00:00 Mi...

Suriname Herald - do, 08/06/2020 - 03:03

Teller COVID-19-positieven passeert 2.000

Suriname Herald - do, 08/06/2020 - 03:03

Het aantal personen dat sinds de uitbraak van het coronavirus in het land positief is getest op het coronavirus staat...

Waterkant - do, 08/06/2020 - 03:05

Hoefdraad grote afwezige tijdens NDP uitzending ‘De NDP Antwoordt’

Waterkant - do, 08/06/2020 - 03:05

De NDP heeft woensdagavond een live programma vanuit Ocer via Apintie uitgezonden getiteld ‘De NDP Antwoordt‘....

CFG Nieuws - do, 08/06/2020 - 03:03

Dc Coronie waarschuwt burgers die chillen bij sluis zoetwaterkanaal

CFG Nieuws - do, 08/06/2020 - 03:03

GFC NIEUWS- De districtscommissaris van Coronie, Naaltus Naana, waarschuwt burgers om zich niet op te houden bij de...

Dagblad de West - do, 08/06/2020 - 03:03

Politie treedt op tegen overtreders lockdown

Dagblad de West - do, 08/06/2020 - 03:03

De Politie van het bureau Geyersvlijt heeft in de nacht van maandag 3 augustus, opgetreden tegen lockdown overtreders....

Dagblad de West - do, 08/06/2020 - 03:03

Hoefdraad kan worden vervolgd voor overschrijden obligoplafond

Dagblad de West - do, 08/06/2020 - 03:03

De Wet op de Staatschuld is vorig jaar november, ondanks grote tegenstand vanuit verschillende organisaties en de...

Dagblad Suriname - wo, 08/05/2020 - 20:00

Het nalatenschap van de NDP

Dagblad Suriname - wo, 08/05/2020 - 20:00

“Eenieder heeft de mond vol van het niet kunnen betalen van de ambtenaren. Ik heb weinig of niets horen zeggen van de...

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 20:00

Personeel 's Landshospitaal hervat werkzaamheden

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 20:00

05 Aug, 14:24 He...

Waterkant - wo, 08/05/2020 - 20:00

Districtscommissaris Coronie waarschuwt recreanten bij Jutapaal

Waterkant - wo, 08/05/2020 - 20:00

De districtscommissaris van Coronie, dhr. N. Naana, heeft burgers gewaarschuwd om zich niet op te houden bij de...

Dagblad Suriname - wo, 08/05/2020 - 17:58

Fawaka 050820

Dagblad Suriname - wo, 08/05/2020 - 17:58

Dit delen:TweetMeer Print WhatsApp Vind ik leuk:Like Laden...

CFG Nieuws - wo, 08/05/2020 - 16:57

Minister Sewdien legt bezoek af aan Nickerie

CFG Nieuws - wo, 08/05/2020 - 16:57

GFC NIEUWS- Minister Prahlad Sewdien heeft in het weekend een werkbezoek gebracht aan Nickerie. De minister is door de...

De Ware Tijd - do, 08/06/2020 - 03:03

Hotelbeheerder Nickerie vast wegens mensensmokkel

De Ware Tijd - do, 08/06/2020 - 03:03

Hotelbeheerder Nickerie vast wegens mensensmokkel 05/08/2020 16:28...

CFG Nieuws - wo, 08/05/2020 - 15:54

Openbare behandeling hernieuwde vordering tegen Hoefdraad

CFG Nieuws - wo, 08/05/2020 - 15:54

GFC NIEUWS- De Nationale Assemblee (DNA) komt donderdag in een openbare vergadering om de hernieuwde vordering van...

Dagblad Suriname - wo, 08/05/2020 - 16:54

Meer dan 6.000 stembusmedewerkers niet betaald

Dagblad Suriname - wo, 08/05/2020 - 16:54

De verkiezingen zijn meer dan 2 maanden terug gehouden en de nieuwe regering zit ook al aan, maar de afhandeling van...

Dagblad Suriname - wo, 08/05/2020 - 16:54

Groot onderzoek gestart bij SZF

Dagblad Suriname - wo, 08/05/2020 - 16:54

Terwijl er steeds andere namen genoemd worden als mogelijke opvolgers van Ricky Kromodihardjo als directeur van het...

Suriname Herald - wo, 08/05/2020 - 11:46

President Santokhi: “Wij gaan niet slapen zolang we de crisis niet hebben opgelost”

Suriname Herald - wo, 08/05/2020 - 11:46

Het regeerteam werd gisteren tijdens een openbare vergadering geïntroduceerd aan De Nationale Assemblee (DNA)....

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 20:00

DNA behandelt donderdag vordering tegen Hoefdraad

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 20:00

05 Aug, 09:16 De Nationale Assemblee zal donderdag de hernieuwde vordering van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday tegen ex-......

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 20:00

Misiekaba gaat in op zijn toekomstplannen; betuigt spijt

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 20:00

05 Aug, 08:41 An...

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 12:52

CTG-president Alexandre: 'Nieuw tijdperk' voor Suriname

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 12:52

05 Aug, 07:26 Ro...

Waterkant - wo, 08/05/2020 - 12:52

BOG directeur Minouche Bromet vanwege gezondheidsredenen opgestapt

Waterkant - wo, 08/05/2020 - 12:52

Minouche Bromet, de directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), in Suriname, heeft vanwege...

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 08:41

Hasrat: Tide na mi dey, tide mi na dagu

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 08:41

05 Aug, 02:51 Humphrey Hasrat, de op non-actief gestelde medisch directeur van het SZF, levert de dienstauto en andere spullen in. (Foto's:...

Dagblad de West - wo, 08/05/2020 - 03:27

Santokhi: ‘Het komt goed met Suriname, dat beloof ik’

Dagblad de West - wo, 08/05/2020 - 03:27

De nieuwe regering heeft de samenleving gisteren geïnformeerd over wat zij heeft overgenomen van de vorige regering....

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 05:34

Cleopatra Jessurun: Volk wordt verkeerd geïnformeerd

Starnieuws - wo, 08/05/2020 - 05:34

05 Aug, 00:00 Ex-directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun. Twee belangrijke functionarissen bij de bestrijding van Covid-19 hebben...

Suriname Herald - wo, 08/05/2020 - 04:27

NDP zal onjuiste beschuldigingen rechtzetten via online meeting

Suriname Herald - wo, 08/05/2020 - 04:27

De Nationale Democratische Partij (NDP) zal antwoord geven op de valse beschuldigingen die geuit zijn bij de...

Waterkant - di, 08/04/2020 - 22:51

Brunswijk: Suriname heeft geen gezamenlijke verantwoordelijkheid tegen COVID-19 getoond

Waterkant - di, 08/04/2020 - 22:51

“We zijn nog niet in staat gebleken om met elkaar die gezamenlijke verantwoordelijkheid te dragen om COVID-19 het...

booked.net

    

booked.net