• woensdag 16 June 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NDP-fractie boycot openbare vergadering DNA

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO - De fractie van de NDP zal de buitengewone openbare vergadering van De Nationale Assemblee die vandaag wordt gehouden ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties niet bijwonen. Dat heeft fractieleider Rabin Parmessar, parlementsvoorzitter Marinus Bee, donderdag per brief laten weten.

De NDP-fractie heeft het besluit genomen om niet te participeren "op advies van de gezondheidsautoriteit BOG, nadat gebleken is dat leden van de fractie zijn blootgesteld aan Covid-19 in 's lands vergaderzaal op donderdag 15 oktober".

De NDP-leden hebben zich eerder deze week laten testen op het coronavirus. Hoewel ze allemaal negatief zijn getest, heeft het BOG geadviseerd dat ze nog tien dagen in quarantaine blijven, aangezien het testen van personen zonder symptomen, niet betrouwbaar is. Parlementsvoorzitter Marinus Bee zegt desgevraagd tegen de Ware Tijd "nergens een advies van het BOG te hebben gezien om nog tien dagen in quarantaine te blijven".

Hij is vorige week vrijdag getest maar kreeg geen advies zoals de NDP'ers. "Ik weet niet waarom het BOG dan alleen aan de fractie van de NDP dat advies heeft gegeven en niemand anders", aldus de voorzitter. Parmessar zegt dat het advies aan hen telefonisch is doorgegeven in tegenstelling tot de verklaring van Justitieminister Amoksi, die zegt zijn resultaat via WhatsApp te hebben ontvangen.

De NDP-fractie vraagt in haar brief ook of het parlement na haar quarantaineperiode een huishoudelijke vergadering kan houden om duidelijkheid te krijgen over de Covid-19-protocollen in DNA. Assembleevoorzitter Bee zegt dat het parlement wel Covid-19-protocollen heeft. Echter, volgens de NDP zou het gaan om de protocollen die gelden voor overheidskantoren en markten, "geen specifieke voor DNA".

Vorige week donderdag heeft zich in het parlement een incident voorgedaan waarbij Amoksi de openbare vergadering bijwoonde, terwijl hij positief was getest. President Santokhi hield het parlement toen voor dat door miscommunicatie de bewindsman in eerste instantie te horen had gekregen dat hij negatief was getest. Terwijl hij zich daar bevond kwam er een andere melding dat zijn testuitslag positief was.

Amoksi vertrok daarna onmiddellijk. Parmessar vond het onverantwoordelijk van de minister dat hij zich niet had afgezonderd, aangezien hij zich in gezelschap van minister Diana Pokie had bevonden die positief was getest, en derhalve een potentieel geïnfecteerde was. De NDP-fractieleider had zich over deze kwestie danig opgewonden en luidkeels zijn misnoegen kenbaar gemaakt wat erin resulteerde dat hij door de parlementsvoorzitter met assistentie van de politie uit de vergadering werd gezet.

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: Redactie