• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Morgan Stanley: Blok 58 veelbelovend voor Surinaamse hulpbronnen

Datum: | Bron: Starnieuws | Door:

03 Aug, 18:11 Morgan Stanley is een multinationale investeringsbank en financiële dienstverlener.

De Amerikaanse multinationale investeringsbank en financiële dienstverlener Morgan Stanley zegt dat ondanks een golf van leasetoekenningen die in 2010 begon, er geen commerciële oliebron was ontdekt in het offshore gebied van Suriname voorafgaand aan Maka Central-1, Apache's eerste exploratieput in blok 58. Nu, met het succes van drie ontdekkingen, waarvan de laatste wordt gezien als een belangrijke vondst, bieden de Apache's operaties in het blok de meest veelbelovende vooruitzichten voor de Surinaamse offshore hulpbronnen.

In de afgelopen jaren hebben Kosmos, Apache, Tullow, Petronas en Inpex allemaal binnen hun respectievelijke blokken geboord. Kosmos leverde de meest recente van deze resultaten in 2018, waarbij de Anapai-1A-put in blok 45 en de Pontoenoe-1-put in blok 42 zonder succes werden geboord.

Kosmos leverde de meest recente van deze resultaten in 2018, waarbij de Anapai-1A-put in blok 45 en de Pontoenoe-1-put in blok 42 zonder succes werden geboord. Apache boorde twee niet-succesvolle putten in blok 53, Popokai-1 in 2015 en Kolibrie-1 in 2017.

In een onderzoekspaper van OilNOW zei Morgan Stanley dat ondanks het gebrek aan eerder succes in Suriname, geavanceerdere technologie, waaronder betere seismische beeldvorming onder de oppervlakte, de kans op uitbreiding van het recente exploratiesucces van Apache zou kunnen vergroten. De bank zei dat in het geval van de ontdekkingen van ExxonMobil in Guyana, de bron gedurende meerdere jaren daarna over het Stabroek-blok van risicovol naar succes werd gebracht, wat leidde tot een gestage toename van de schatting van de middelen.

"Apache staat aan het begin van dit proces en we verwachten resultaten van de vierde exploratieput van het bedrijf, Keskesi East-1, ergens dit najaar," zei Morgan Stanley. Naast de komende exploratie, zei de bank dat zij verwacht dat Blok 58 de exploratie zal gaan aanvullen met taxaties om de hulpbron te kwantificeren, mogelijk een meerjarig katalysatorpad.

Naast de komende exploratie, zei de bank dat zij verwacht dat Blok 58 de exploratie zal gaan aanvullen met taxaties om de hulpbron te kwantificeren, mogelijk een meerjarig katalysatorpad. In mei had Apache plannen voor het Maka-beoordelingsprogramma ingediend bij de Surinaamse regering, die een evaluatie- en commentaarperiode van 60 dagen heeft. Apache en joint venture-partner Total hebben dan 2 jaar de tijd om het plan uit te voeren. Apache verwacht ook de komende weken plannen in te dienen voor het Sapakara-beoordelingsprogramma.

"In de loop van de tijd, naarmate Apache vollediger overgaat van exploratie naar beoordeling en ontwikkeling, zouden de stapsgewijze kapitaalbehoeften minimaal moeten zijn.

Apache verwacht ook de komende weken plannen in te dienen voor het Sapakara-beoordelingsprogramma.

"In de loop van de tijd, naarmate Apache vollediger overgaat van exploratie naar beoordeling en ontwikkeling, zouden de stapsgewijze kapitaalbehoeften minimaal moeten zijn. Terwijl de joint venture  Apache belast met 50% van de investeringskosten, is het aandeel van het bedrijf in de evaluatie- en ontwikkelingskosten slechts 12,5% van de eerste 10 miljard dollar die wordt uitgegeven,"zei Morgan Stanley.

Apache kondigde op 29 juli zijn derde ontdekking in het offshore gebied van Suriname aan op de Kwaskwasi-1 prospect, geboord met de Noble Sam Croft. De put werd geboord tot een diepte van ongeveer 6.645 meter en is met succes getest op de aanwezigheid van koolwaterstoffen in meerdere gestapelde lagen.

Voorlopige vloeistofmonsters en testresultaten duiden op ten minste 278 meter netto olie en vluchtige olie/ gascondensaat in twee intervallen. Het ondiepe interval (Campanian) bevat 63 meter netto olie en 86 meter netto vluchtige olie/gas-condensaat.

Het ondiepe interval (Campanian) bevat 63 meter netto olie en 86 meter netto vluchtige olie/gas-condensaat. Op basis van genomen monsters ligt de API-oliegraad tussen 34 en 43 graden, wat duidt op een heel goede kwaliteit olie. Het diepere (Santonian) interval bevat 129 meter netto koolwaterstofreservoir. Apache zei dat het team nog steeds gegevens verzamelt over de API-oliegraad in dit interval.

Monday 03 August Assembleevoorzitter Bee wil spoeddebat met regering Santokhi: Sabotage van hoogste orde door vorige regering Politieke erfenis en wanbeleid Covid-19-gevallen Latijns-Amerika dichtbij 5 miljoen Oog in oog met Covid-19 Guyana: Bharrat Jagdeo leidt transitie-team Orange 10.2 uit de lucht; VHP komt met eigen zender Kromodihardjo: Ik schuw geen enkel onderzoek President Irfaan Ali belooft Guyanezen niet teleur te stellen Solidariteitsheffing 10% tot januari 2022 Santokhi over olievondst: Regering gaat voor goede ratings
Sunday 02 August Column: Politieke Borrelpraat 623 Guyana: Granger roept op tot vrede Covid-19: In één etmaal 89 positieve gevallen Breaking: 41 Covid-positief Penitentiaire Inrichting Duisburglaan Guyana: Irfaan Ali officieel uitgeroepen tot nieuwe president Macro-economische gevolgen 50% loonaanpassing landsdienaren Tijd dringt voor nationale discussie bestemming olierijkdommen Gebouw CDS drie dagen dicht door Covid-19 besmetting Suriname zal 36% van de bruto olie-inkomsten ontvangen Bee: Focus ligt op oplossen problemen; strijd voorbij Covid-19 eist weer een leven Let op: De Surinaamse begroting komt flink in gevaar Armand Zunder directeur Belastingen af IDB: Guyana zal US$ 1,1 miljard aan olie-inkomsten verliezen Brunswijk wil bundelen voor ontwikkeling van binnenland
Saturday 01 August Ethiek en goed bestuur, niet alleen voor regering Covid-19: Vandaag 54 positieven en 43 genezen Ondanks verbod recreanten te Bersaba en Carolina Levens: Goed rekenen, daar moet je op kunnen rekenen.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: