Het laatste nieuws uit Suriname

'Mi ede bigi van hier tot ginder'

Publicatie datum: 14-04-2019 | Bron: De Ware Tijd

Mi ede ben bigi van hier tot ginder”, sprak president Desi Bouterse zaterdag trots tijdens de opening van de Beekhuizenbrug. Het is de zesde brug over het Saramaccakanaal die ervoor moet zorgen dat de verkeersintensiviteit op de andere bruggen afneemt, vooral die van de Saramaccadoorsteek. Ook kan het verkeer omgeleid worden naar de Sir Winston Churchillweg, waardoor de Van 't Hogerhuysstraat minder belast kan worden.

De 260 meter lange brug is binnen zestien maanden gebouwd en heeft ongeveer 13 miljoen US dollar (SRD 97.5 miljoen) gekost. De president zei dat hij perplex en tegelijkertijd ontroerd was. "Ik heb hier als kleine jongen de hele boel onveilig gemaakt samen met Mijnals, Neede en anderen", grapte Bouterse.

Hij ziet bruggen als symbool voor nationale eenheid. "Het zou goed zijn om bruggen te slaan naar elkaar als Surinamers. Wij hoeven dan niet te zeggen dat ik dit heb uitgevoerd, maar dat wij dit weer samen hebben gedaan." De president greep de gelegenheid aan om Eduard Molgo, 'de bruggenbouwer van Suriname', die is heengegaan, te memoreren.

Molgo heeft destijds met andere bruggenbouwers de houten brug over de Surinamerivier bij Carolina gebouwd. "Die was toen de langste houten brug in Zuid-Amerika, maar ik kan me vergissen", zei Bouterse. De president knipte kort daarna in de stromende regen het lintje door en verklaarde de Beekhuizenbrug voor geopend.

Vervolgens liepen hij, andere hoogwaardigheidsbekleders en NDP-aanhangers al dansend en zingend over de brug. De sfeer werd daarbij verhoogd door een brassband. De Beekhuizenbrug is onderdeel van het Suriname National Infrastructure Projects, ofwel het Dalian IV-project.

Het moet gezien worden als verdere ontwikkeling van de fysieke infrastructuur voor de bevordering van welvaart en welzijn. Zo meldde minister Patrick Pengel van Openbare Werken Transport en Communicatie. "In dit kader heeft de regering een ontwikkelingsplan opgesteld met het doel om duurzame weginfrastructuur te realiseren die de basis zal vormen voor de verdere nationale ontwikkeling en betere bereikbaarheid van gebieden", aldus Pengel.

Hij benadrukte dat de verkeersintensiteit naar en van het zuiden dusdanig is toegenomen, dat het leidt tot verkeersopstoppingen en langere rijtijden. Daarom zijn meerdere en betere oeververbindingen over het Saramaccakanaal noodzakelijk. De nieuwe brug kan onder meer ervoor zorgen dat filevorming enigszins afneemt.

Pengel wees erop dat in de volgende fase wordt beoogd om verder vorm te geven aan de verkeersafwikkeling. Hierbij wordt het weggedeelte vanaf het Molenpad tot en met de brug van 't Van Hogerhuysstraat verbreed tot zes rijstroken, waarbij diverse kruispunten heringericht zullen worden. Hiervoor is er reeds een project op gang gebracht samen met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB).

  Tweet  Gerelateerde artikelenBeekhuizenbrug officieel opengesteldBeekhuizenbrug wordt 13 april geopendAannemer plaatst blokkades op nieuwe brugBeekhuizenbrug technisch opgeleverdTechnische oplevering Beekhuizenbrug ruim voortijds Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina. . .

Publicatie datum: 14-04-2019 | Bron: De Ware Tijd

Ga terug Ga naar artikel

Net Binnen

The Weather Network