• zondag 17 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MARADONA LEEFDE ALS MILJONAIR, MAAR LAAT NOG NIET EENS EEN HALF MILJOEN NA

Datum: 17 Jan 2021 | Bron: United News | Door: Redactie

Foto: REUTERS/Alfredo Tedeschi

Diego Armando Maradona, een van de meest legendarische voetballers aller tijden, is woensdag overleden aan een hartstilstand. De Argentijn laat volgens de website Celebrity Net Worth een vermogen van niet meer dan 500.000 dollar na.

Tijdens zijn voetbalcarrière tekende de Maradona twee recordcontracten: bij FC Barcelona en bij Napoli. In zijn roerige leven vol uitspattingen en verslavingen botste hij ook met de Italiaanse fiscus, aan wie hij miljoenen euro’s aan belastingen schuldig was.

Lees hoe Maradona zijn fortuin vergaarde en hoe hij zijn miljoenen ook weer uitgaf.

Diego Armando Maradona wordt op 30 oktober 1960 geboren in Villa Fiorito, een sloppenwijk in het zuiden van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Hij is het vijfde kind uit het huwelijk tussen metselaar Diego Maradona en huishoudelijke hulp Dalma Salvadora Franco.

Al op zijn tiende wordt Maradona ontdekt door scout Francisco Cornejo van Argentino Juniors als hij op een stoffig veldje in zijn buurt aan het voetballen is.

Vijf jaar later, in 1976, debuteert hij in de hoogste divisie van Argentinië en wordt hij de kostwinner van de familie.

In 1981 maakt ‘Pluisje’ zijn droom waar en tekent een contract bij Boca Juniors, dat ruim een miljoen euro voor hem betaalt aan Argentino Juniors.

Maradona speelt maar één jaar bij de club, maar wint daarin tot grote euforie van alle fans wel gelijk de landstitel.

De Argentijnse ster maakt zijn entree in het Europese voetbal bij FC Barcelona, dat een voor die tijd recordbedrag van ruim 7 miljoen euro voor hem betaalt. De overstap wordt gezien als de “transfer van de eeuw”.

Maar de twee seizoenen bij Barça zijn geen succes. Maradona lijdt aan hepatitis en heeft een slepende enkelblessure, waardoor de fans in Catalonië nooit echt van zijn talent kunnen genieten.

In 1984 schrijft Maradona opnieuw geschiedenis met een recordtransfer van ruim 7 miljoen euro van Barcelona naar Napoli. Volgens Milenio verdient Maradona een vast salaris van bijna 700.000 euro, plus 340.000 euro voor het spelen van vriendschappelijke wedstrijden en 840.000 euro voor commerciële activiteiten.

Met Napoli wint ‘Pluisje’ twee titels in de Serie A, een keer het bekertoernooi en een Italiaanse supercup.

Voordat hij Napoli in 1992 verlaat, helpt Maradona zijn geliefde Argentinië in 1986 aan de wereldtitel in Mexico en vier jaar later aan een tweede plaats op het WK in Italië.

In 2009 maken de Italiaanse autoriteiten bekend dat de voetballer nog bijna 50 miljoen euro aan belasting schuldig is. Maradona betaalt een klein deel van die schuld af met twee Rolexen van bijna 14.000 euro en diamanten oorbellen van ruim 5.000 euro. Uiteindelijk wordt zijn belastingschuld kwijtgescholden.

Nadat de legendarische nummer 10 zijn schoenen aan de wilgen hangt, traint hij verschillende clubs over de hele wereld. Een van zijn meest lucratieve contracten is in 2011 bij Al-Wasl in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij verdient daar 3,5 miljoen euro per jaar en krijgt een privévliegtuig.

In 2018 wordt de Argentijn voorzitter van de club Dinamo Brest in Wit-Rusland. Hij tekent daar een driejarig contract ter waarde van 16,8 miljoen euro.

De club biedt hem ook een prachtig landhuis ter waarde van zo’n 17 miljoen euro aan om in te wonen. Dat huis heeft zeven kamers, verwarmde zwembaden, prachtige tuinen en een minivliegveld.

Maar Maradona dient zijn contract niet uit en gaat liever weer als trainer aan de slag in Mexico.

‘Pluisje’ wordt in 2018 met 126.000 euro per maand bij Dorados de Sinaloa de op een na best betaalde trainer in het Mexicaanse voetbal, terwijl de club niet eens op het hoogste niveau acteert.

Maradona tekent een contract voor 11 maanden bij de tweededivisieclub, waardoor zijn totale salaris op bijna 1,4 miljoen euro uitkomt.

De legendarische nummer 10 heeft meerdere huizen en auto’s in zijn bezit.

Tijdens zijn leven bezit ‘Pluisje’ onder meer twee exemplaren van de Rolls-Royce Ghost en een BMW i8 in de tijd dat hij in Saoedi-Arabië werkt.

In de laatste jaren bestaat zijn collectie onder andere uit een Ferrari Testarossa en een Scania-vrachtwagen.

Daarnaast heeft Maradona meerdere huizen in Argentinië. Daaronder een huis met vijf kamers in Bella Vista in Buenos Aires en twee andere in de wijken Nordelta en Puerto Madero.

Bron|Andrea Saint Martin

Datum: 17 Jan 2021 | Born: United News | Door: Redactie