• zondag 17 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Lijvig programma rond Srefidensi met inachtneming Covid-19

Datum: 17 Jan 2021 | Bron: CFG Nieuws | Door: Redactie

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zegt op 20 november tijdens de regeringspersconferentie dat niet de onafhankelijkheidsviering maar ook de komende Kerst- en Nieuwjaarsperiode veel mensen op de been brengen. “We moeten ervoor zorgen dat we alert blijven”, aldus de bewindsman die aangeeft dat het luchtverkeer momenteel op gecontroleerde wijze wordt opengesteld.

Het betreffen traditionele activiteiten, die echter goed samenvallen met de onafhankelijkheidsviering. Op 21 november vindt met inachtneming van Covid-19 op twee momenten de decoratie plaats van Surinamers die in het kader van de Onafhankelijkheid in 1975 en daarna een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het land.

Op 22 november vindt er een nationale gebiedsdienst plaats, eveneens op verschillende locaties. Op dezelfde dag zal de ambassadeur van Thailand op het presidentieel Paleis zijn geloofsbrieven aanbieden aan president Chandrikapersad Santokhi.

Op 23 en 24 november arriveren respectievelijk de Guyanese en Frans-Guyanese delegaties in Suriname. De Guyanese delegatie bestaat uit president Irfaan Ali, zijn echtgenote, drie ministers enkele media en veiligheidspersoneel.

Op dinsdag vindt er een bilaterale ontmoeting plaats tussen het Surinaamse en het Guyanese staatshoofd. De agenda van deze ontmoeting is eerder dit jaar vastgesteld tijdens het bezoek van president Santokhi aan zijn Guyanese ambtgenoot.

Volgens minister Ramdin Memorandums of Understanding om de relatie tussen de twee landen formeel te bevestigen in de nieuwe structuur. President Irfaan Ali brengt dinsdagmiddag een bezoek aan Staatsolie.

De verwachting is dat op die dag ook de ambassadeur van Ghana als vertegenwoordiger van de Ghanese president arriveert evenals de ministers van Buitenlandse Zaken van de Federatieve Republiek Brazilië en het Koninkrijk der Nederlanden. De BIBIS-minister zal met beide bewindslieden een bilaterale ontmoeting hebben en mogelijk met de Braziliaanse functionaris enkele overeenkomsten tekenen.

De gasten worden de volgende dag op het paleis verwelkomd door het Surinaamse staatshoofd en vicepresident Ronnie Brunswijk. Op het Onafhankelijkheidsplein wordt dan een buitengewone openbare vergadering van het parlement gehouden, waarbij de Guyanese president en president Santokhi felicitatieboodschappen zullen uitspreken.

De ministers van Brazilië en Nederland keren dezelfde dag terug, terwijl president Irfaan Ali de volgende dag vertrekt.

.

Datum: 17 Jan 2021 | Born: CFG Nieuws | Door: Redactie