• zaterdag 16 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kortgeding aangespannen om Adhin vrij te krijgen

Datum: 16 Jan 2021 | Bron: Suriname Herald | Door: Redactie

Irvin Kanhai, de raadsman van ex-vicepresident Ashwin Adhin, heeft een kortgeding aanhangig gemaakt voor het lijfelijk in vrijheid stellen van zijn cliënt. Het kortgeding, dat een spoedeisend karakter heeft, is vandaag om 08.30 uur ingediend en wordt morgen behandeld. Adhin blijft vooralsnog aangehouden.

Kanhai heeft het verzoek voor de invrijheidstelling ingevolge artikel 54a van het Wetboek van Strafvordering, dat hij eerder heeft ingediend, ingetrokken. Dit heeft hij gedaan omdat de rechter-commissaris (rc) Siegline Wijnhard vrijdag de inverzekeringstelling van Adhin als onrechtmatig heeft beoordeeld. Volgens de rc moest Adhin in staat van beschuldiging worden gesteld omdat het om een ambtsdrager gaat. Op basis hiervan zou Adhin op vrije voeten moeten zijn.

Dit is echter niet het geval omdat het Openbaar Ministerie (OM) in beroep is gegaan bij het Hof van Justitie, omdat die zich niet kan terugvinden in het besluit dat Adhin in staat van beschuldiging gesteld moet worden zoals opgegeven in de Wet in staat van beschuldiging stelling en vervolging politieke ambtsdragers.

Kanhai geeft tegenover Suriname Herald te kennen dat hij tot vandaag nog niet is gebeld door de griffier voor een datum wanneer de zaak met betrekking tot het beroep van het OM wordt behandeld.

Naar aanleiding van het beroep zullen drie rechters het beroep van het OM moeten toetsen. De rc die deze zaak bij de voorgeleiding heeft behandeld, in deze Wijnhard, mag geen deel uitmaken van de drie rechters.

Adhin en drie anderen, te weten Vijendra R., Amien D. en Ramon K. werden eerder deze maand aangehouden vanwege medeplichtigheid aan valsheid in geschrifte, verduistering en vernieling van media-apparatuur toebehorende aan de staat Suriname.

Ramon K. is inmiddels op vrij voeten. Het verzoek van Vijendra R. voor de invrijheidstelling ingevolge artikel 54a, is vandaag door de rechter-commissaris in behandeling genomen.

Vishmohanie Thomas

Datum: 16 Jan 2021 | Born: Suriname Herald | Door: Redactie