• maandag 18 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

KAPITAALMARKT NIET ENTHOUSIAST OVER VERZOEK TIJDELIJKE VRIJSTELLING

Datum: 18 Jan 2021 | Bron: United News | Door: Redactie

Aandeelhouders van de twee obligatieleningen hebben niet direct enthousiast gereageerd op het voorstel van Suriname om voorlopig geen aflossingen en rente te betalen.

De regering had voor de schuldeisers een deadline tot en met 23 november gesteld om te reageren op het voorstel. Een antwoord is uitgebleven, dus werd er een nieuwe deadline gesteld die verstrijkt op 4 december. Om het onaantrekkelijk voorstel enigszins ‘spannend’ te maken legt Suriname nog een troef op tafel: het betalen van de achterstallige rente op de twee obligaties.

Samen gaat het om 675 miljoen Amerikaanse Dollar (USD) die Suriname verschuldigd is aan de kapitaalmarkt. Uiterlijk 2023 moet het volledig bedrag van 125 miljoen USD voor één van de leningen betaald zijn aan de aandeelhouders die via makelaar Oppenheimer zijn binnengehaald. In 2026 moet de andere obligatielening, groot 550 miljoen USD, volledig betaald worden.

Voor nu concentreert de regering zich op het kunnen beklinken van een overeenkomst voor de tijdelijke dispensatie met de aandeelhouders, zodat de economie wat ademruimte krijgt om weer op gang te komen.

De renteaflossingen drukken zwaar op de maandelijkse uitgaven van de staat en krijgt de economie daardoor geen ruimte om een doorstart te maken.

UNITEDNEWS

Datum: 18 Jan 2021 | Born: United News | Door: Redactie