• vrijdag 14 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jogi: De tijd van Bouterse om te bedreigen, is voorbij

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Assembleelid Mahinder Jogi Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat NDP-voorzitter tevens ex-president Desi Bouterse op moet houden met bedreigingen. Hij moet beseffen dat zijn tijd voorbij is, want vanaf 1980 bedreigt hij mensen in het land. "Bouterse moet in zijn hangmat gaan liggen, want hij heeft zijn tijd gehad.

Hij moet rustig blijven," zegt Jogi in gesprek met Starnieuws. De politicus merkt op dat hij bereid zou zijn de hele avond met Bouterse te kunnen praten als hij een Staatskas had achtergelaten met voldoende middelen om salarissen te kunnen betalen. Als hij de 18.000 huizen en de bruggen over de Corantijn- en Marowijnerivier had gebouwd.

Deze regering moet de ruimte krijgen om de puinhoop op te ruimen en de toekomst van het land veilig te stellen.  Bouterse zegt dat de procureur-generaal (pg) twee zaken moet gaan onderzoeken in plaats van Ginmardo Kromosoeto, gewezen directeur van de Surinaamse Postspaarbank op te sluiten, terwijl de accountants na een jaar onderzoek niks hard hebben kunnen maken. Jogi voert aan dat Bouterse bewust verkeerde informatie verspreid. Kromosoeto is in verzekering gesteld in de zaak van de Centrale Bank van Suriname.

In de zaak waar ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën wordt opgespoord door justitie.  Jogi meent dat Bouterse bang is dat meer partijbonzen van de NDP opgepakt zullen worden. Daar maakt hij zich druk om. Vandaar de bedreigende toon.

De politicus voert aan dat de NDP-voorzitter niet op een 'online massameeting' moet gaan zeggen dat hij wil dat de pg strafbare feiten onderzoekt. "Hij moet maandag naar de pg gaan en de dossiers aan hem overhandigen als ex-president en burger van het land. Erover praten alleen is niet voldoende", meent Jogi.

Hij merkt op dat Bouterse erbij was toen president Chan Santokhi in zijn inaugurele speech heeft gezegd dat de rechterlijke macht het moeilijk heeft gehad en ondersteuning nodig heeft. Het is niet de regering die bepaalt wie opgesloten moet worden.  Wat het ontslaan van mensen die op de valreep in dienst zijn genomen door de vorige regering betreft, zegt Jogi dat er een onderzoek gaande is. De mensen zullen niet zonder meer aan de kant worden gezet.

Minister Armand Achaibersing van Financiën heeft aangegeven dat er SRD 67 miljoen extra aan salaris per maand moet worden betaald. Er zijn weinig banen gecreëerd de afgelopen tien jaren. De regering zal nagaan hoe de mensen ingezet zullen worden, na screening.  Over de kritiek van Bouterse op minister Albert Ramdin, zegt Jogi dat de ex-president die verantwoordelijk was voor het buitenlandse beleid moet accepteren dat er nu andere inzichten zijn.

Deze regering heeft besloten om de verstoorde relatie met Nederland te herstellen. Een groot deel van het Surinaamse volk woont daar. Bouterse onderhield met een beperkt aantal landen contact.

De tijd dat Bouterse de stad hermetisch kon afsluiten, is volgens Jogi definitief voorbij. Zijn bedreigingen maken geen indruk. Over afspraken die gemaakt zouden zijn tussen hem en deze regering, stelt de politicus dat in de transperiode zaken worden afgesproken.

Hij vindt dat de regering duidelijk moet maken dat er helemaal geen geheime afspraken zijn gemaakt dat Hoefdraad of Kromosoeto niet opgesloten zouden worden. Dit moet geen eigen leven gaan leiden, stelt Jogi. 

 

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie