Het laatste nieuws uit Suriname

JEUGDIGE KNIPPAVERKOPERS: GEEN KINDERARBEID MAAR FAMILIEBEDRIJF

Publicatie datum: 31-05-2018 | Bron: United News

De Nationale Assemblee (DNA) vergadert vandaag, donderdag, over de wet kinderarbeid. De verwachting is dat de wet vandaag nog in stemming wordt gebracht. Er is kamerbreed ondersteuning voor deze wet die kinderen jonger dan 16 jaar moet beschermen tegen uitbuiting en exploitatie. Een uitzondering vormen echter familiebedrijven waar werkende kinderen, onder bepaalde voorwaarden, niet gerekend kunnen worden tot kinderarbeiders.

Mahinder Jogi (VHP) spreekt de hoop uit dat, wanneer deze wet van kracht is, het fenomeen van knippaverkopers zal verdwijnen. Aan de regering stelt hij ook concrete vragen hierover.

Silvana Afonsoewa (NDP) gooit de zaak over een andere boeg. Zij stelt dat dit fenomeen ook bekeken moet worden als familiebedrijf. Het is naar haar oriëntatie niet zo dat de jeugdige knippaverkopers uitgebuit worden, maar in gezinsverband een bijdrage leveren aan kostwinning.

Door Jogi wordt het verband gelegd met armoede, maar ook hierover heeft Afonsoewa haar bedenkingen. “Ze zijn met hun ouders daar. Die ouders zitten onder een boom en binden de knippa’s in trosjes en de kinderen brengen die aan de mand”, stelt zij. Afonsoewa maakt de vergelijking met visverkopers die in een stand langs de weg handel drijft. Vaak helpen kinderen hun visverkopende ouders ook in dit soort ‘bedrijven’ en naar inziens van Afonsoewa is dit vrijwel gelijk aan de gezinnen die knippa’s verkopen. Het enige verschil is dat de knippaverkopers geen stand hebben, maar hun eigen modus operandi toepassen om hun product aan de man te brengen. “Je gaat niet onder de markt staan om drie zakken knippa’s te verkopen. Daar breng je het rechtstreeks aan de man. Het is weer een andere manier van verkopen”, zegt de NDP-parlementariër. Zij kijkt uit naar hoe de regering omgaat met dit fenomeen.

UNITEDNEWS

Publicatie datum: 31-05-2018 | Bron: United News

Ga terug Ga naar artikel

Binnenland, Net Binnen, Opmerkelijk