• zaterdag 16 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

IRFAAN ALI VANAVOND IN SURINAME/ STEF BLOK KOMT MORGEN

Datum: 16 Jan 2021 | Bron: United News | Door: Redactie

De Guyanese president Mohamed Irfaan Ali en echtgenote Arya Ali arriveren maandagavond in Suriname in verband met de plechtigheden rond de Onafhankelijkheidsviering. Met de 40-jarige Guyanese president reizen ook 3 ministers mee die in Suriname wat werkafspraken zullen maken.

Tijdens zijn bezoek zal president Ali een bezoek brengen aan Staatsolie Maatschappij Suriname. Het westerbuurland is een oliereus in wording, maar de ontwikkelingsfase van een nationale industrie verkeert nog in de kinderschoenen. Guyana kan veel van Suriname leren die ruime ervaring heeft op dit gebied.

Dinsdag arriveert Stef Blok, de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, in Suriname. Hiermee wordt de herstelde relatie met Nederland, onder de nieuwe regering van Suriname, extra benadrukt.

De komst van Blok wordt overschaduwd met gedane uitspraken als zou Suriname een ‘failed state’ zijn. De minister heeft hiervoor intussen zijn verontschuldigingen aangeboden, maar niet iedereen in Suriname is daarmee content. De politieke oppositie onder leiding van de NDP is in ieder geval niet onder de indruk van de komst van Blok. Desi Bouterse, ex-president tevens NDP-voorzitter, dreigde zelfs de stad ‘hermetische af te sluiten’ indien Blok met bijbedoelingen naar Suriname kwam. Zoals de zaken er nu voorstaan lijkt het onwaarschijnlijk dat de ‘hermetische afsluiting’ nog zal plaatsvinden.

Dinsdag is ook Ernesto Araújo, de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, in Suriname in Suriname. Er worden verder hoge vertegenwoordigers van Ghana en Frankrijk verwacht in verband met Srefidensi-viering. “Van alle gasten, buitenlandse gasten en uitgenodigden in Suriname biedt de president, in aanloop naar de festiviteit op 25 november, een diner aan. Dat is voor een klein gezelschap met in achtneming van COVID-situaties; een beetje in de open sfeer. Dat zal dus dinsdagavond zijn rond een uur of zeven”, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS).

UNITEDNEWS

 

Datum: 16 Jan 2021 | Born: United News | Door: Redactie