• zaterdag 23 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

INTREKKING PLATINUM VERZEKERING EX-MINISTERS WORDT NIET TERUGGEDRAAID

Datum: 23 Jan 2021 | Bron: United News | Door: Redactie

Foto: Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken

De president, vicepresident, ministers en hun gezinsleden krijgen een Platinum-pasje van het Staatsziekenfonds (SZF).

Na beëindiging van het ministerschap hebben zij nog dezelfde rechten, maar daaraan komt nu een einde. Dit staat zo goed als vast. Ministers van de twee kabinetten Bouterse hebben per brief protest aangetekend, maar het is onwaarschijnlijk dat zij hun zin zullen krijgen. “De NDP-ministers hebben mij een brief gestuurd dat ik hun platinum-pasje heb ingenomen. Dat is ook logisch”, vindt minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa).

Hij zegt dat deze maatregel niet bedoeld is om de gewezen ministers te pesten. De kosten om hen te verzorgen drukken echter zwaar op het budget van de overheid. Het gaat om zeker 65 ministers die ex-president Desi Bouterse in 10 jaren tijd in dienst nam. Heel wat onder hen werden na een jaar reeds vervangen, maar hebben toch voor het leven recht op een directeurssalaris en andere voorzieningen.

Het inleveren van de Platinum ziektekostenverzekering is volgens minister Somohardjo slechts een druppel op een hete plaat. “Als wij aan het volk vragen om hun buikriem te binden, laten we dan ook een beetje naar onszelf kijken.” Alleen ministers die onder de NDP hebben gediend zouden moeite hebben met het besluit. “De NDP-ministers willen dezelfde rechten als ons hebben. En dat vind ik een beetje lastig”, zegt Somohardjo.

Ook wordt er gekeken naar het stopzetten van de salarissen van enkele personen die nu op de rol staan bij de overheid. Bij de ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, is dit reeds een feit. “In opdracht van de president. De ministers vallen administratief onder mijn directoraat Algemene Zaken, en we hebben inderdaad zijn salaris stopgezet. We zijn aan het kijken of ook in zijn omgeving salarissen kunnen stopzetten”, aldus Somohardjo.

UNITEDNEWS

 

 

 

Datum: 23 Jan 2021 | Born: United News | Door: Redactie