• zondag 28 February 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Indonesië: Tientallen doden bij krachtige aardbeving

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Bewoners inspecteren woningen in Mamuju, West Sulawesi, die zijn verwoest door de aardbeving op het Indonesische eiland Sulawesi. (Foto: AP)

Een krachtige aardbeving heeft het Indonesische eiland Sulawesi op zijn kop gezet. Er zijn minstens 42 mensen om het leven gekomen, maar er wordt gevreesd voor meer doden. Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden.

De aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter sloeg vrijdagochtend toe, slechts enkele uren na een eerdere, kleinere beving. Honderden mensen raakten gewond en duizenden waren ontheemd door de aardbeving.

Indonesië heeft een geschiedenis van verwoestende aardbevingen en tsunami's, met meer dan 2.000 doden bij een aardbeving in Sulawesi in 2018.

Acht mensen stierven toen het vijf verdiepingen tellende Mitra Manakarra-ziekenhuis in Mamuju op vrijdag gedeeltelijk instortte, zeiden ambtenaren. Ongeveer 60 mensen werden veilig uit het ziekenhuis geëvacueerd. "Het gebeurde zo snel, ongeveer 10 seconden", zei Syamsu Ridwan, een plaatselijke politiewoordvoerder, tegen de BBC. Hij zei dat de stroom in het ziekenhuis tijdens de aardbeving was uitgevallen.

Ambtenaren zijn bang dat het dodental zal toenemen naarmate de reddingsinspanningen worden voortgezet. Reddingswerkers waren vrijdag laat op zoek naar overlevenden, maar werden gehinderd door stroomstoringen en slechte mobiele telefonie.

De Indonesische president Joko Widodo betuigde zijn medeleven aan de slachtoffers en drong er bij de mensen op aan kalm te blijven. Hij riep de autoriteiten op om de zoekinspanningen op te voeren.

Het epicentrum van de aardbeving van vrijdag was zes kilometer ten noordoosten van de stad Majene op een diepte van 10 km. Videobeelden op sociale media toonden ingestorte huizen en een meisje dat onder het puin vastzat en om hulp riep.

De situatie was "behoorlijk slecht", zei dr. Gayatri Marliyani, van de afdeling Geologie van de Gajah Mada Universiteit in Yogyakarta, tegen de BBC. Ze zei dat het kantoor van de gouverneur zich tussen de ingestorte gebouwen bevond en bevestigde dat verschillende ziekenhuizen en één hotel ook beschadigd waren.
Ze waarschuwde ook dat het krijgen van responsteams naar het gebied kan worden belemmerd door de coronaviruspandemie.

Bevingen werden vrijdag ongeveer zeven seconden gevoeld rond 01:00 lokale tijd. Er is geen tsunami-waarschuwing afgegeven, maar naar verluidt hebben duizenden hun huizen verlaten in hun vlucht naar veiligheid.

Autoriteiten hebben gewaarschuwd dat sterke naschokken kunnen volgen op de twee belangrijkste aardbevingen en dat ze nog steeds een tsunami kunnen veroorzaken.

Indonesië is vatbaar voor aardbevingen omdat het op de zogenaamde Ring of Fire ligt - in een lijn aan de Pacifische breuk waar frequent aardbevingen en vulkaanuitbarstingen zich voordoen.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie