booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

Hooghart lijdt aan dementie en is verstrooid

Publicatie datum: 18-07-2019 | Bron: Suriname Herald

Ronald Hooghart. Foto: Suriname Herald
Tijdens de behandeling van de ontwerpwet Wet minimumloon in het parlement, gaf Ronald Hooghart aan dat de verbroederingspolitiek die zeventig jaar terug werd gepredikt, niet uit de groep van VHP-assembleelid Mahinder Jogi is gekomen, maar uit andere bevolkingsgroepen in Suriname. Het is meer dan duidelijk dat Ronald Hooghart aan dementie lijdt en verstrooid is. De voorzitter van het parlement moet hem vaak tot orde roepen, wanneer hij tegen zijn eigen ministers onzin uitkraamt. 

Ronald Hooghart kent zijn eigen Surinaamse geschiedenis niet. De verbroederingspolitiek van VHP-leider Jagernath Lachmon is door veel auteurs beschreven als een politiek verstandshuwelijk tussen Hindostanen en creolen in de multi-etnische Surinaamse samenleving met als belangrijkste doel vrede en harmonie in het land. Maar volgens auteur Evert Gonesh, is deze beschrijving te beperkt. 

Lachmon verdient eigenlijk het predicaat staatsman, omdat hij een nationale en geen etnische politieke leider was. Vooral de manier waarop hij na de staatsgreep van 1980 zijn verbroederingspolitiek in het herdemocratiseringsproces vorm en inhoud gaf met zijn theorie van ‘het buigende riet’, tekent Lachmon als nationale politieke leider, aldus Evert Gonesh, in zijn recent verschenen boek Jagernath Lachmon: Verbroederingspolitiek in Suriname. 

Volgens de auteur zijn betekenisvolle elementen als ‘niet het onderste uit de kan willen halen’, ‘compromissen sluiten’ en ‘altijd andere etnische groepen erbij betrekken’ duidelijke verschillen geweest met de toenmalige politiekvoering in omliggende Caribische landen. Evert Gonesh gaat ook uitgebreid in op de schaduwkanten van het politiek-maatschappelijk perspectief dat Lachmon met zijn verbroederingspolitiek nastreefde. 

De Hindostanen van wie Lachmon ruim vijftig jaar de onbetwiste politieke voorman was, moesten volgens hem bijna altijd de tweede viool spelen en de creolen vooral niet provoceren. Enkele voorbeelden: Pengel die in de jaren 50 een verkiezing had verloren, werd door Lachmon weer in de Staten gebracht via een tussenverkiezing in het district Saramacca, waarbij de VHP-kandidaat plaats maakte voor Jopie Pengel. Toen de VHP in een samenwerking met de PNP in 1969 aan de macht kwam, verkoos Lachmon, Jules Sedney als premier. Harry Radhakishun mocht de tweede viool spelen als vicepremier.

Wat heeft Ronald Hooghart betekent voor Suriname? Ronald Hooghart is van nul en generlei waarde, daarom werd hij bij verkiezingen door de NPS nooit op de kandidatenlijst geplaatst. Vlak voor de verkiezingen van 2015 beweerde vakbondsleider Ronald Hooghart, dat duizenden kiezers achter hem stonden, maar later bleek dat hij slechts vierhonderd kiezers achter zich had. Voor zijn verraad jegens de NPS is hij flink afgestraft, want slechts een handjevol kiezers hebben achter hem gestaan. 

Hooghart gaf aan dat de verbroederingspolitiek die door bepaalde partijen gekoesterd wordt, hun fataal is geworden. Ze zijn teruggevallen tot een zesde rangpartij. Ronald Hooghart moet zich afvragen wat er met zijn partij, Partij Belangenbehartiging en Ontwikkeling (PBO), is gebeurd? Welke plaats moeten wij toekennen aan de partij van Hooghart? De partij van Hooghart is een eendaagse roofvlieg, die geen bestaansrecht heeft. De PBO schijnt van de aardbodem te zijn verdwenen, terwijl de VHP een bestaansrecht heeft van langer dan zeventig jaar en stevent af om de grootste nationale partij van Suriname te worden.

Idris Naipal

Publicatie datum: 18-07-2019 | Bron: Suriname Herald

Ga terug Ga naar artikel

booked.net

    

booked.net