Het laatste nieuws uit Suriname

Herrenberg: “Die dingen van Somo moet je nemen als Somo”

Publicatie datum: 09-08-2018 | Bron: Suriname Herald

“Die dingen van Somo moet je nemen als Somo,” zegt Henk Herrenberg, voorzitter van de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren 2018 met betrekking tot uitspraken van Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), dat de overheid zijn activiteiten te Mariënburg heeft geboycot om daar zelf haar eigen activiteiten te ontplooien.

De PL had eerder te kennen gegeven dat het een jaarlijkse aangelegenheid was van de PL om daar haar ‘Day of the wong Jawa en de PL-gotong royong bigi sma day’ te organiseren. Herrenberg is van oordeel dat niemand iets van een ander aan het afpikken is. Integendeel is de commissie juist bezig te werken aan samenwerking en verzoening onder de verschillende groeperingen.

De uitspraken van Somohardjo maken geen indruk op hem en zegt dat iedereen gewoon doorgaat met wat gepland is. Een oplossing voor dit probleem had kunnen zijn, dat beide partijen met elkaar hadden moeten praten om de activiteiten samen te doen.

Nadat de PL geen vergunning heeft gekregen om in het stafdorp te Mariënburg de Javaanse immigratie te herdenken, heeft zij besloten om alle activiteiten van deze herdenking en van de ‘Bigi sma day’ te verplaatsen naar het Openluchtmuseum te Nieuw-Amsterdam.

De partij heeft in een verklaring aangegeven dit jaar ook geen kranslegging te zullen doen bij het monument Javaanse immigratie te Mariënburg. Dit, omdat zij het niet zal tolereren dat de regeringspartij een monument, dat bestemd is voor het volk, occupeert. De PL vindt dat toen zij jaren geleden het monument te Mariënburg had bekostigd, het de bedoeling was van de partij dat het monument voor elke Surinamer en op elk moment toegankelijk zou zijn.

De voorzitter van de stichting Jamu, Soewarto Moestadja, weerspreekt de bewering als te zijn dat het monument bekostigd is geworden door de PL. Het monument Javaanse immigratie te Mariënburg in het district Commewijne is een geschenk van de stichting Jamu, dat in 2010 is aangeboden aan de Surinaamse samenleving. Het monument is gefinancierd door de stichting met ondersteuning van Saimin Redjosentono van Ibocci, Amin Abas van Lincoln Concern en de uitgeverij Hebri BV in Nederland.

De stichting is van oordeel dat de totale samenleving vrij gebruik mag maken van het monument voor ceremoniële plechtigheden in verband met 128 jaar Javaanse immigratie.

Vishmohanie Thomas

Publicatie datum: 09-08-2018 | Bron: Suriname Herald

Ga terug Ga naar artikel

Binnenland, Net Binnen, Opmerkelijk