• zaterdag 23 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

HAARD VAN RUIM 100 PATIENTEN COVID-19 ONTDEKT LANGS CORANTIJNRIVIER

Datum: 23 Jan 2021 | Bron: United News | Door: Redactie

Foto: Dorp Orealla Corantijn rivier

Er zijn 95 personen positief getest op Covid-19 in twee inheemse dorpen aan de Guyanese kant van de Corantijnrivier. In Orealla betreft het 33 personen en in Siparuta 62 personen. Er zijn goede banden tussen deze dorpen en woongemeenschappen aan de Surinaamse kant, waaronder Apoera. Er is sprake van een constante handel en personenverkeer.

Hoewel de rivier formeel is afgesloten voor overstekend verkeer zijn er de afgelopen weken dikwijls reizigers betrapt die toch hun kansen hebben genomen. Zo goed als zeker is dat er, buiten het gezichtsveld van de autoriteiten, toch personen langs sluipen.

In verhouding met het aantal inwoners kan gesteld worden dat het gaat om een zeer grote uitbraak van het virus in de twee dorpen. De regering van Guyana heeft vrijdag een total lockdown ingesteld voor Orealla en Siparuta.

De meeste geïnfecteerden vertonen nauwelijks tot geen symptomen, maar zijn wel besmettelijk. Intussen is een dorpsoudste bezweken aan de gevolgen van Covid-19.

De laatste informatie is dat het de verwachting is dat aantal besmettingen de komende dagen zal toenemen, omdat er een grootschalige testoperatie wordt uitgevoerd onder de inwoners van de twee dorpen. Het leger is ingezet om naleving van de total lockdown te controleren.

Volgens de laatste cijfers in Guyana telt Region 6, dat is het ressort dat valt onder het grensgebied van de Corantijnrivier, ruim 230 actieve coronapatiënten. Dit betekent dat Orealla en Siparuta goed zijn voor 41,3% van alle geregistreerde gevallen in dit bestuursgebied.

UNITEDNEWS

 

Datum: 23 Jan 2021 | Born: United News | Door: Redactie