• vrijdag 07 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana Times: 'PPP/C wint verkiezingen Guyana'

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door:

PARAMARIBO - Terwijl volgens Guyana Times de verkiezingen in Guyana zondag zijn gewonnen door de People's Progressive Party/Civic (PPP/C) van oppositieleider Bharrat Jagdeo, maken Kaieteur News en Guyana Chronicle bekend dat de zittende president David Granger liever de officiële uitslag afwacht. De algemene en regionale verkiezingen in Guyana vonden op 2 maart plaats, maar werden overschaduwd door manipulatieve praktijken.

Volgens Guyana Times was de PPP/C zondag verzekerd van de overwinning na de hertelling van de laatste stembus van regio 4 (Demerara-Mahaica). Echter, Guyana Chronicle meldt eveneens zondag dat Granger, die zich herkiesbaar heeft gesteld, zich nog niet gewonnen geeft en de bevolking heeft opgeroepen om te wachten op de officiële uitslag van de Guyanese verkiezingscommissie (Gecom).

Kaieteur News schrijft dat Granger weigert de uitslag van de hertelling te accepteren. In een verklaring schreef hij dat het verkiezingsproces bewust is gemanipuleerd. Volgens deze krant hadden eerder APNU/AFC-woordvoerders, premier Moses Nagamootoo en campagneleider Joseph Harmon gesteld dat het verkiezingsproces niet geloofwaardig was. Op 17 mei had Granger tijdens zijn laatste persmoment gezegd zich bij elke uitslag neer te zullen leggen.

In aanwezigheid van vertegenwoordigers van alle negen politieke partijen bleek PPP/C zondag in het Arthur Chung Conference Centre (ACCC) 15.500 stemmen meer te hebben gehaald dan zijn voornaamste rivaal, A Partnership for National Unity/Alliance for Change (APNU/AFC). Bij de hertelling waren ook waarnemers van de Caribische Gemeenschap (Caricom), de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en lokale waarnemers van onder meer de private sector en Amerikaanse Kamer van Koophandel (AMCHAM) aanwezig.

Na de stembusgang op 2 maart was het tellen van stemmen in negen regio's al afgerond - PPP/C had toen een duidelijke voorsprong - toen er in regio 4 werd afgestapt van de wettelijke procedure. Zowel internationale als lokale waarnemers wees op het gebrek van transparantie bij de nieuwe werkwijze. Bij die aanpak waren de resultaten duidelijk verschillend en had ineens APNU/AFC een voorsprong in plaats van de PPP/C.

Uiteindelijk stemde Gecom-voorzitter Claudette Singh in met de hertelling van alle stemmen, zoals voorgesteld door Granger en na instemming van Jagdeo. Ook verschillende Caricom-leiders hadden zich met de zaak bemoeid. Beide politici - Granger en Jagdeo - beloofden toen de uitslag van de hertelling te zullen accepteren.

Terwijl de hertelling gaande was, riepen religieuze leiders en de private sector van Guyana, maar ook de ambassadeurs van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Groot-Brittannië, Caricom en OAS partijen op zich neer te leggen bij de uitslag. Daarmee kon volgens hen de kabinetswissel vlekkeloos plaatsvinden en werd de keuze van het Guyanese volk geaccepteerd.

Jagdeo, president van Guyana van 1999 tot 2011, is secretaris-generaal van de PPP/C. Zijn partij heeft Irfaan Ali en Mark Phillips voorgedragen als respectievelijk president en premier. Granger is sinds 2015 president van Guyana. Hij had zich herkiesbaar gesteld. Daarvoor was hij commandant in het Guyanese leger en veiligheidsadviseur van 1990 tot 1992.

Lees meer: Guyana Times: 'PPP/C wint verkiezingen Guyana' - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2020/06/07/guyana-times-pppc-wint-verkiezingen-guyana/#ixzz6OkgKyV4r

Datum: | Bron: De Ware Tijd | Door: