• vrijdag 07 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana: Granger zal besluit kiesraad respecteren

Datum: | Bron: Starnieuws | Door:

Presidentskandidaat van de zittende APNU+AFC, David Granger, heeft toegezegd het besluit van de Guyanese verkiezingscommissie (Gecom) te respecteren. Maar tegelijkertijd heeft hij er bij de kiesraad op aangedrongen om geen "nepstemmen" in overweging te nemen bij de bekendmaking van een winnaar van de verkiezingen van 2 maart.

"We doen er ook alles aan om ervoor te zorgen dat elke legitieme stem wordt geteld. Maar tegelijkertijd zetten we ons in om de onwettige stemmen te verwijderen." Granger voegde eraan toe: "We zijn vastbesloten ervoor te zorgen dat mensen die niet in de jurisdictie waren, mensen die geen enkele vorm van identificatie hebben, niet zullen stemmen."

Tijdens de nationale hertelling van de stemmen die 35 dagen duurden in het Arthur Chung Conference Center maakte de coalitie ongegronde bezwaren dat doden en gemigreerde personen zouden hebben gestemd. Maar de coalitie heeft geen enkel bewijs geleverd om haar beweringen te ondersteunen. Zij heeft de Gecom opgeroepen om de aanklachten te onderzoeken. Personen van wie de partij beweerde dat ze op 2 maart niet in het land waren, hebben sindsdien publiekelijk opgetreden en die beweringen van de hand gewezen. 

Sommige van die personen hebben ongestempelde paspoorten, terwij anderen onthulden dat ze nooit een paspoort bezaten en daarom op geen enkel moment buiten het land konden zijn geweest. De coalitie beweert dat driekwart van de 460.352 uitgebrachte stemmen in gedrang is gekomen, maar heeft geen melding gemaakt van de opgeblazen cijfers die haar op 5 en 13 maart een overwinning bezorgden door de voorzitter van het hoofdstembureau van Regio 4, Clairmont Mingo.

“Er is overvloedig bewijs ... dat bepaalde personen of partijen of agenten of elementen de uitkomst probeerden te manipuleren door fouten te maken,...wel geen fouten, maar door opzettelijk bepaalde acties te ondernemen om een uitkomst in hun voordeel te krijgen. En daarom moesten we onze hertelling hebben. Omdat er gevallen zijn van overleden of gemigreerde personen, van wie er stemmen op hun naam worden opgenomen. Er zijn personen die niet correct zijn geïdentificeerd en die hebben gestemd," zei Granger.

De beschuldigingen van de APNU+AFC van verkiezingsfraude kwamen pas aan de orde toen de hertelling op 6 mei begon. "Ik zal bereid zijn de instructies van de verkiezingscommissie op te volgen. De bevolking van Guyana moet profiteren van de uitkomst. Ik ben bereid om op elk moment met iedereen samen te werken," zei Granger tijdens een radio-interview vrijdag.

De uit zeven leden bestaande verkiezingscommissie ontvangt vandaag een rapport van Chief Elections Officer, Keith Lowenfield, met een samenvatting van de hertelling waaruit blijkt dat de oppositionele People's Progressive Party met meer dan 15.000 stemmen heeft gewonnen. Binnen drie dagen na ontvangst van het eindverslag zal de commissie een winnaar moeten bekendmaken.

 

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: