Het laatste nieuws uit Suriname

Gespannen sfeer op Curaçao: stakingen en protesten bij begrotingsproblemen en dreigende sluiting raffinaderij

Publicatie datum: 11-02-2019 | Bron: CFG Nieuws

Het was de hele week onrustig op Curaçao, meldde de Curaçao Chronicle. Het verkeer werd ontregeld door protestdemonstraties van leerkrachten en vuilophalers. De demonstranten protesteren tegen bezuinigingen door een overheid die niet in staat lijkt om het huishoudboekje op orde te krijgen.

Begin vorige week werd bekend dat Motiva Enterprises, de Amerikaanse tak van Saudi Aramco (het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië), zich terugtrok uit besprekingen om de Isla raffinaderij op het eiland over te nemen. De huidige uitbater van Isla, het Venezolaanse oliebedrijf PdVSA ligt in de clinch met het Amerikaanse ConocoPhilips, waardoor geen olie geëxporteerd kon worden. Venezuela nationaliseerde een tiental jaren terug de plaatselijke vestiging van Conoco.

Een internationaal gerechtshof besliste in april vorig jaar in het voordeel van Conoco en droeg de Venezolanen op meer dan twee miljard aan de Amerikanen te betalen. Vanwege Amerikaanse sancties lukt het Venezuela echter niet geld te verdienen om zijn schulden te betalen. Toen de PdVSA in gebreke bleef, legden de Amerikanen beslag op de Caribische bezittingen van het bedrijf.

Door de problemen bij Isla vrezen de werknemers voor hun brood; van de overheid hoeven zij niets te verwachten en ander werk zit er voor de specifiek opgeleide oliewerkers niet in. Dat kan voor enorme problemen zorgen: Isla is de grootste werkgever op het eiland. Duizenden werklozen, wanneer eind van het jaar de overeenkomst met PdVSA afloopt, zou dan ook een absoluut drama kunnen worden..

Publicatie datum: 11-02-2019 | Bron: CFG Nieuws

Ga terug Ga naar artikel

Buitenland, Net Binnen

The Weather Network