fbpx Gado miri e`mara fini | Suriname Nieuws Centrale

booked.net

   

booked.net

Het laatste nieuws uit Suriname

Gado miri e`mara fini

Publicatie datum: 30 jun 2020 | Bron: Dagblad Suriname

Mijn oma zou zeggen, ‘geduld wordt beloond meisje, Gado miri e`mara fini.’  Alle hoop is gevestigd op de nieuwe combinatie van vier. Ik hoop dat er zegen op zal rusten. Ook ben ik blij dat niet een politieke partij meer de alleenheerschappij krijgt.

We hebben allen kunnen zien hoe fataal dat was voor het land. De macht was de NDP-regering naar het hoofd gestegen en daardoor hebben ze vele fatale beslissingen genomen en het land zo te gronde gericht. Ik hoorde laatst een advocaat uitleg geven op de televisie over de taken en de grote verantwoordelijkheid die rust op de DNA.

Door deze uitleg werd duidelijk dat deze zittende regering tijdens de hele regeerperiode alle afgelegde eden en beloften aan hun laars hebben gelapt. Ik hoop dat de nieuwe regering het goede voorbeeld zal geven, zijn beloften zal nakomen en zijn verantwoordelijkheden zal dragen. Ook ben ik blij dat ze de kans hebben gekregen om een combinatie te vormen zonder de NDP daar de NDP heeft bewezen geen hart te hebben voor land en volk.

De taak die ze te wachten staat zal zwaar zijn en ik vermoed dat de financiële situatie nog erger zal zijn dan men denkt. De staatsschuld is enorm, vooral door schulden die zijn aangegaan met China. De nieuwe regering moet stevig in zijn schoenen staan om dit te kunnen aanpakken.

Het wordt een opruimwerk waar een nieuwe regering zich niet populair mee zal maken. Het zal veel offers van het volk vragen. Naast de aanpak van de armoede en de economische crisis staan er nog meer belangrijke taken te wachten.

Ze zullen het vertrouwen van het volk moeten herwinnen, weer fatsoen, normen en waarden in de samenleving moeten brengen, eenheid moeten scheppen en de mensen leren om, ondanks verschillende standpunten, toch met respect met elkaar om te gaan. Deze leiders moeten beseffen dat het niet gaat om ‘ai ik heb gewonnen, mi jagi Bouterse’ maar om wat ze samen voor het volk kunnen doen in samenwerking met andere landen. Bouterse heeft Suriname negatief op de kaart gezet door corrupte leiders uit andere landen het land binnen te halen.

Die kwamen niet om te helpen of samen te werken, maar om het land leeg te roven. Fatsoenlijke landen komen om samen te werken en op te bouwen. Het is ons allen bekend dat de vertrekkende regering wanbeleid heeft gevoerd, schulden en chaos heeft achtergelaten en het land heeft vergiftigd met vriendjespolitiek en corruptie.

In plaats van zich te schamen en zich terug te trekken, deed Bouterse er alles aan om toch aan de macht te blijven. Naast het voortzetten van zijn regering, had hij ook een persoonlijk belang bij het winnen van de verkiezingen. Hij werd namelijk tot 20 jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de in 1982 gepleegde decembermoorden.

Door zijn immuniteit hoefde hij als zittende president de gevangenis niet in. Als hij echter de verkiezingen verloor kon hij alsnog de gevangenis in. Het volk kon er dus op rekenen dat hij niet eerlijk de verkiezingen zou ingaan.

Ze hoefde slechts af te wachten welke trucs hij zou toepassen om te winnen. Zelfs toen hij geen president was, heeft hij het volk weten te domineren dus was men benieuwd wat hij nu zou doen. Doordat hij al jarenlang cadeaus en geld uitdeelt aan het arme volk, zou hij kunnen rekenen op een loyale achterban van arme mensen.

Het is namelijk heel moeilijk om deze groep ervan te overtuigen dat ze hierdoor juist afhankelijk van hem blijven. Ook hebben veel mensen zich door hem kunnen verrijken dus op steun uit de rijke hoek kon hij ook rekenen. Door de corona uitbraak, zouden vele ouderen niet kunnen stemmen.

Dit zou in het voordeel van Bouterse kunnen werken daar veel jongeren op hem stemmen. Daarnaast kon men erop rekenen dat hij pogingen zou doen om te frauderen (Coronie). Dit alles maakte de kans dat hij in het zadel zou blijven heel groot en daarom speelden velen met de gedachte om Suriname te verlaten als Bouterse zou winnen.

De vreugde en opluchting was daarom groot toen de zittende regering was weggestemd. Het enige wat de vertrekkende regering hoefde te doen, was zich bij het volk voor hun wanbeleid te verontschuldigen en dan vertrekken. Jammer genoeg hebben ze dat tot nu toe niet gedaan.

Tot nu toe heeft het volk geen woord van verontschuldiging gehoord. Ook daar heeft het volk zich in berust omdat het weet dat het er niet in zit, zo is nu eenmaal de aard van het beestje. Niet elk mens heeft het fatsoen en vooral de moed om sorry te zeggen voor gemaakte fouten.

Het is een kwestie van opvoeding.   Elke vertrekkende regering heeft de taak om het werk door te spreken en goed over te dragen. Het streven is om geen rotzooi achter te laten voor de opvolger maar alles netjes af te ronden.

Alleen zo kan je met opgeheven hoofd vertrekken en rekenen op respect. Laten we hopen dat de vertrekkende regering het fatsoen zal hebben om correct te handelen en niet last minute nog schulden gaat maken of mensen benoemen of in rang te bevorderen. Ik heb altijd gedacht dat dit soort taferelen een ver van mijn bed show waren.

Alleen in andere landen wordt er gefraudeerd, is corrupt gedrag schering en inslag en verrijken leiders zich over de ruggen van het volk. Deze regering heeft me echter ruw wakker geschud. Het is de enige regering die zoveel rotzooi over Suriname heeft uitgestort.

Het is de enige regering waarvoor elke Surinamer zich diep heeft geschaamd. De mensen die de aftredende regering hebben vertegenwoordigd, moeten zich diep schamen dat ze Suriname dit stigma hebben bezorgd. Er was geen respect voor niets en niemand.

Een lid van dit beschamende team gaf zich zelfs op zondag uit voor dominee en stond op de kansel te preken over goed en kwaad, terwijl hij de rest van de week vrolijk meedeed aan rotzooi creëren en wanbeleid. Hij heeft het ambt van dominee met zijn gedrag besmeurd. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het volk hieruit zijn lesje heeft geleerd en de mensen die het volk gaan vertegenwoordigen, eerst zullen worden doorgelicht,  alvorens hen zo’n bevoorrechte positie toe te vertrouwen.

Ik hoop dat de komende DNA zijn beloften serieus zal nemen en de combinatie van vier Suriname weer op de rails zal zetten. “Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success. Josta Vaseur Dit delen:TweetMeer Print WhatsApp Vind ik leuk:Like Laden....

Publicatie datum: 30 jun 2020 | Bron: Dagblad Suriname

Ga terug Ga naar artikel

Aanbevolen

Waterkant - zo, 07/12/2020 - 15:06

Kritiek van groepje Hindoestanen op NPO programma over Suriname is niet terecht

Waterkant - zo, 07/12/2020 - 15:06

Afgelopen week is er tijdens het NPO TV programma ‘Suriname voor Nederland’ bijna 1,5 miljoen euro opgehaald, om het...

Starnieuws - zo, 07/12/2020 - 13:05

Puerto Rico kijkt naar koloniale erfenis

Starnieuws - zo, 07/12/2020 - 13:05

Standbeelden, straatnamen, pleinen en zelfs het lichaam van conquistador Juan Ponce de Leon zelf: Spanje heeft in Puerto Rico een bijna onu...

CFG Nieuws - zo, 07/12/2020 - 13:04

VHP draagt Saskia Walden voor als minister van Handel & Industrie

CFG Nieuws - zo, 07/12/2020 - 13:04

GFC NIEUWS- Saskia Walden, die een hoge functie bekleedt bij Assuria, zal de nieuwe minister van Handel &...

Waterkant - zo, 07/12/2020 - 07:56

NTR start NPO themadag tegen racisme met documentaire ‘Wij slaven van Suriname’

Waterkant - zo, 07/12/2020 - 07:56

De Nederlandse Publieke Omroep staat vandaag, zondag 12 juli, op tegen racisme via televisie, radio, online en on...

CFG Nieuws - za, 07/11/2020 - 21:33

Marie Levens en Silvano Tjong-Ahin kandidaat-ministers NPS

CFG Nieuws - za, 07/11/2020 - 21:33

GFC NIEUWS- De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft Marie Levens en Silvano Tjong-Ahin voorgedragen als hun kandidaat-...

Waterkant - za, 07/11/2020 - 20:30

Meer Nederlandse medici aangekomen in Suriname om vrijwillig te helpen tegen corona

Waterkant - za, 07/11/2020 - 20:30

Vrijdagmiddag is nog een team van vier Nederlandse medici aangekomen in Suriname, om vrijwillig hun kennis en kunde...

Suriname Herald - za, 07/11/2020 - 06:00

Maaltie Sardjoe neemt leiding COVID-19-managementteam over

Suriname Herald - za, 07/11/2020 - 06:00

Het huidige COVID-19-managementteam onder leiding van Daniëlle Veira, directeur van Directoraat Nationale Veiligheid (...

Starnieuws - za, 07/11/2020 - 06:00

Inauguratie president en vicepresident op 16 juli

Starnieuws - za, 07/11/2020 - 06:00

De inauguratie van de nieuwe president (Chan Santokhi) en vice president (Ronnie Brunswijk) vindt donderdag 16 juli plaats. De voorbereidin...

Dagblad Suriname - za, 07/11/2020 - 01:46

Amar Ramadhin getipt als minister van Volksgezondheid

Dagblad Suriname - za, 07/11/2020 - 01:46

‘Ik kan niet bevestigen, noch ontkennen’ Dokter Amar Ramadin wordt, naar wat Dagblad Suriname verneemt van sterke...

Dagblad de West - za, 07/11/2020 - 01:46

SLM betaalt salarissen juni dankzij noodfonds

Dagblad de West - za, 07/11/2020 - 01:46

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) kon het personeel vanwege de teruggelopen inkomsten door de sluiting van...

Starnieuws - za, 07/11/2020 - 01:46

Burgerlijke uitzonderingstoestand met een maand verlengd

Starnieuws - za, 07/11/2020 - 01:46

Maandag is hij kandidaat voor het vicepresidentschap. (Beeld: DNA) ...

De Ware Tijd - za, 07/11/2020 - 06:00

Centrale Markt maandag weer open

De Ware Tijd - za, 07/11/2020 - 06:00

Centrale Markt maandag weer open 11/07/2020 00:00 - Arjen...

De Ware Tijd - za, 07/11/2020 - 03:55

Kort geding tegen NPS-bestuur om kandidaatstelling

De Ware Tijd - za, 07/11/2020 - 03:55

Kort geding tegen NPS-bestuur om kandidaatstelling 10/07/2020 21:45...

Dagblad Suriname - vr, 07/10/2020 - 19:34

Haarden van vernietiging slopen

Dagblad Suriname - vr, 07/10/2020 - 19:34

Een rommeltje maken, frustreren, de zaak in de wielen rijden, een ruzie veroorzaken, meki a sani bos: dat is waarmee...

Suriname Herald - do, 07/09/2020 - 18:45

Valt het doek voor het Constitutioneel Hof? Wet Constitutioneel Hof niet in werking getreden

Suriname Herald - do, 07/09/2020 - 18:45

De Wet Constitutioneel Hof is niet in werking getreden. Het Constitutioneel Hof zou zijn werkzaamheden moeten staken....

Dagblad Suriname - vr, 07/10/2020 - 18:31

Fawaka 100720

Dagblad Suriname - vr, 07/10/2020 - 18:31

Dit delen:TweetMeer Print WhatsApp Vind ik leuk:Like Laden...

CFG Nieuws - vr, 07/10/2020 - 22:36

58 jaar Torarica Resort

CFG Nieuws - vr, 07/10/2020 - 22:36

GFC NIEUWS- Het begon allemaal op dinsdag 10 juli 1962; de dag waarop Torarica Resort haar deuren officieel opende voor...

Dagblad Suriname - vr, 07/10/2020 - 18:31

GECOM-voorzitter vertelt Lowenfield om het hertellingsrapport om 14.00 uur in te dienen

Dagblad Suriname - vr, 07/10/2020 - 18:31

De door de oppositie genomineerde leden van de Guyana Elections Commission (GECOM) zijn voorzichtig hoopvol gestemd dat...

Waterkant - vr, 07/10/2020 - 16:28

Winkelier en illegale vrouw aangehouden bij smokkel naar Guyana

Waterkant - vr, 07/10/2020 - 16:28

Een 59-jarige winkelier is op woensdag 1 juli in het district Nickerie aangehouden en in verzekering gesteld ter...

Dagblad Suriname - vr, 07/10/2020 - 15:28

Potentiële olierijkdom voor de kust van Guyana

Dagblad Suriname - vr, 07/10/2020 - 15:28

Guyana, een van de armste landen van Zuid-Amerika, zou een van de rijkste landen ter wereld kunnen worden sinds...

Waterkant - vr, 07/10/2020 - 16:28

Politieagenten voeren opnieuw actie bij ministerie van Justitie

Waterkant - vr, 07/10/2020 - 16:28

Opnieuw zijn agenten van het Korps Politie Suriname naar het Surinaamse ministerie van Justitie getrokken om daar...

Starnieuws - vr, 07/10/2020 - 13:21

Caricom: Uitspraak Caribisch Gerechtshof over Guyana respecteren

Starnieuws - vr, 07/10/2020 - 13:21

Vincent...

Suriname Herald - vr, 07/10/2020 - 13:20

Telesur ziet toename gebruik internetverkeer; goksites in top 10

Suriname Herald - vr, 07/10/2020 - 13:20

Telesur heeft vanaf de partiële- en total lockdown een toename van 30 procent gezien in het internetverkeer, zegt...

Suriname Herald - vr, 07/10/2020 - 10:16

Suriname voor een jaar voorzitter van Cariforum

Suriname Herald - vr, 07/10/2020 - 10:16

Suriname vervult vanaf 1 juli voor een jaar de functie van voorzitter van het Caraïbisch Forum (Cariforum) bestaande...

Dagblad de West - vr, 07/10/2020 - 02:56

Bousaid: ‘We gaan IMF steun moeten zoeken’

Dagblad de West - vr, 07/10/2020 - 02:56

Ratingbureau Moody’s heeft in navolging van Fitch Ratings, de kredietwaardigheid van Suriname verlaagd van CCC naar C....

CFG Nieuws - do, 07/09/2020 - 23:48

Covid-19: 21 genezen, 29 positief getest

CFG Nieuws - do, 07/09/2020 - 23:48

GFC NIEUWS- Vandaag mochten 21 personen die besmet waren met het coronavirus naar huis. Het aantal nieuwe gevallen is...

Starnieuws - do, 07/09/2020 - 19:46

VS en Canada over Guyana: 'Geen vertragingen meer'

Starnieuws - do, 07/09/2020 - 19:46

Kozak (l)van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en Michael Grant, vertegenwoordiger van Canada. Na de uitspraak van het Cari...

Waterkant - do, 07/09/2020 - 19:46

Suriname sluit akkoord met schuldeisers over uitstel betaling rente en aflossing lening

Waterkant - do, 07/09/2020 - 19:46

De nieuwe regering van Suriname die binnenkort aantreedt, neemt een land met grote economische problemen over...

Starnieuws - vr, 07/10/2020 - 07:06

Bouterse: Ideaal Anton de Kom was mijn speurtocht

Starnieuws - vr, 07/10/2020 - 07:06

(Foto's: NII) President Desi Bouterse heeft donderdag op verzoek van de studenten een bezoek gebracht aan het studentenverblijf, dat een va...

Suriname Herald - do, 07/09/2020 - 19:46

Vijay Kirpalani mogelijk medeschuldig

Suriname Herald - do, 07/09/2020 - 19:46

Wij weten dat het Wetboek van Strafrecht niet voor iedereen hetzelfde werkt, ook al wordt ons dat van kinds af aan wel...

booked.net

    

booked.net