Het laatste nieuws uit Suriname

Ex-minister Peneux: Eddy Jozefzoon wilde soms te veel beslissen op Onderwijs

Publicatie datum: 08-08-2018 | Bron: Suriname Herald

De ex-minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, zegt dat hij van president Desi Bouterse alle ruimte heeft gehad om zijn werk als minister te doen. Dit zei Peneux maandag in het programma To The Point op Apintie Televisie. “De president heeft mij nooit een dagje gebeld om te zeggen dat ik iemand op het ministerie moest regelen. Wat je wel had, is dat raadsadviseur Jozefzoon te veel wilde beslissen op Onderwijs”.

Peneux zei dat Eddy Jozefzoon, die tevens voorzitter van de presidentiële commissie Onderwijs is, een belangrijke schakel was die een aantal staatsbesluiten heeft ontwikkeld. Zijn taak als minister was om die staatsbesluiten uit te voeren.

Het uitvoeren van het staatsbesluit “Herwaardering leerkrachten” heeft voor heel wat ophef gezorgd in het onderwijsveld. Toen het staatsbesluit is uitgevoerd en de kritiek kwam, was Jozefzoon nergens te vinden om die klappen te helpen incasseren. Peneux merkt op dat hij niet het probleem was.

De ex-bewindsman zei dat hij zich nadien heeft afgevraagd of het nog zin heeft om zo door te gaan. Naar zeggen van Peneux heeft hij in de afgelopen periode met de weinige middelen resultaten kunnen boeken op het ministerie. Als minister was hij in alle sectoren betrokken en wist hij wat waar gebeurde. Dat de universiteit twee wekenlang dicht was vanwege een staking, noemt hij een toppunt omdat hij in zijn periode als minister dat niet zover zou laten komen en zeker zou werken naar een oplossing om deze staking te voorkomen.

Peneux heeft op 13 december 2017 zijn functie ter beschikking gesteld van de president na aanhoudende kritiek en nadat het VOS-directeurenberaad het vertrouwen in hem heeft opgezegd. De ex-minister zei dat hij zijn ontslag om principiële redenen heeft ingediend. Volgens hem heeft hij het besluit op een cruciaal moment genomen, namelijk tijdens de SO- en repetitieperiode.

“Ik ben niet gebrand aan die stoel en ik zou het niet kunnen accepteren dat mensen mij de schuld komen geven van de consequenties die hieruit zouden voortvloeien. Ik heb het belang van de studenten vooropgesteld en daarom ben ik opgestapt”, aldus Peneux.

“De president heeft naar wat ruimte gevraagd toen ik dat heb gedaan en na drie maanden is besloten om een andere minister te plaatsen op Onderwijs.” Wie het ministerie kent weet dat het van buiten mooi is, terwijl de situatie van binnen er anders uitziet, zei de ex-minister.

Raoul Abisoina

Publicatie datum: 08-08-2018 | Bron: Suriname Herald

Ga terug Ga naar artikel

Binnenland, Net Binnen, Opmerkelijk