• vrijdag 07 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Einde tijdperk Granger; Guyana krijgt nieuwe president

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door:

Na ruim 3,5 maand na de algemene verkiezingen in Guyana, die op 2 maart werden gehouden, is de weg nu vrijgemaakt voor de presidentskandidaat van de People’s Progressive Party / Civic (PPP / C), Irfaan Ali, om te worden uitgeroepen tot de volgende president van Guyana. Hiermee komt een einde aan het tijdperk van president David Granger van de APNU / AFC-coalitie. Granger is sinds 2015 president van Guyana.

In een verklaring van de Guyana Election Commission (GECOM) waren er aanzienlijke beraadslagingen door GECOM over een rapport van Chief Election Officer Keith Lowenfield over de nationale hertelling van stemmen bij de verkiezingen.

Irfaan Ali. Foto: Guyana Chronicle

Na die besprekingen zei GECOM dat commissievoorzitter Claudette Singh Lowenfield verzocht een rapport op te stellen om de resultaten van de verkiezingen vast te stellen op grond van artikel 96 van de Guyanese Kieswet. In haar besluit van dinsdag zei Singh dat de commissie niet “de bevoegdheid van een rechtbank heeft om getuigen te horen en opnieuw te onderzoeken, noch om officiële documenten te verkrijgen om de waarheid van de beschuldigingen daarin vast te stellen”.

Singh zei dat sommige van de beschuldigingen van ernstige aard zijn en moeten worden aangepakt. Ze merkte op dat artikel 163 van de Grondwet van Guyana de High Court de exclusieve bevoegdheid geeft om de geldigheid van een verkiezing te bepalen.

Ze legde uit dat GECOM, om zichzelf de bevoegdheid te geven om de nationale hertelling uit te voeren, zijn toevlucht nam tot artikel 162 van de Grondwet “om de maatregelen te nemen die nodig of opportuun zijn om onpartijdigheid en eerlijkheid te waarborgen”.

In een verklaring verwelkomde de PPP / C het besluit van GECOM om Lowenfield te verzoeken om een rapport op te stellen op basis van de nationale hertelling. De PPP / C prees Singh, feliciteerde Ali als verkozen president en wacht op zijn beëdiging.

Volgens de Guyanese media heeft Singh, zodra Lowenfield zijn rapport heeft gepresenteerd, drie dagen de tijd om de officiële verklaring af te leggen.

Er is binnen en buiten Guyana bezorgdheid geuit over het feit dat er geen winnaar is uitgeroepen bij de verkiezingen die drie maanden geleden zijn gehouden.

Er werd bezorgdheid geuit nadat de stemmen in de regio Demerara-Mahaica de resultaten van de verkiezingen ten gunste van de APNU / AFC leken te vernietigen.

Volgens het Amerikaanse persbureau Associated Press beschuldige APNU / AFC de PPP / C op 1 juni van verkiezingsfraude en zei dat het naar de rechtbank zou gaan om te voorkomen dat GECOM een winnaar zou verklaren. De PPP / C heeft de beschuldigingen van fraude afgewezen en zei dat Ali als president moet worden beëdigd, terwijl de rechtbank vermeende onregelmatigheden oplost.

Datum: | Bron: Suriname Herald | Door: