• zaterdag 23 January 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DEN HAAG EN PARAMARIBO STAAN NIET STIL, LIFE GOES ON…LINE!

Datum: 23 Jan 2021 | Bron: United News | Door: Redactie

Foto:Anil Sadhoeram Managing Director, Nxt Wave Inc.

De wereld is helemaal veranderd. Ook de wereld van handel en ondernemen is veranderd. Door Covid-19 kunnen we voorlopig niet meer reizen en daarom was er op 10 november 2020 het eerste Surinaams-Nederlands Online Business Forum.

Jörgen Raymann, bekend van TV, was de presentator. Uit de live enquete tijdens dit forum bleek in welke sectoren de meer dan 280 deelnemers werkzaam zijn: 12% van de mensen is actief in de landbouw, 8% in de energiesector, 5% in de infrastructuur, 6% in toerisme, 5% in de gezondheidzorg en de rest in overige sectoren zoals de productie, trainingen, coaching, houtproducten, internal audit and risk control, financiele dienstverlening, fiscale dienstverlening en IT.

Deze sessie was de eerste online verkenning en minister Ramdin zei: “Er is ook een visie dat het bedrijfsleven de economie draait en niet de overheid, dus wij willen graag samenwerken met het bedrijfsleven, internationaal en lokaal, om die faciliteiten te creëren die van belang zijn voor de samenwerking en ontwikkeling.”

Aangezien er bij de overheid heel veel voorstellen binnenkomen deed hij een beroep op het bedrijfsleven van zowel Surinaamse als Nederlandse kant, om niet alleen met projectideeën of projectvoorstellen te komen, maar zo zei hij het: “komt u met vrij uitgewerkte businessplans zodat we daar goed naar kunnen kijken”. “Maar het belangrijkste is: Geeft u aan, wat heeft u nodig van de Surinaamse regering”, aldus de minister.

Wat ik goed vond van dit online forum is dat er naast de beide ministers, Kaag en Ramdin, ook twee ondernemingen die al geruime tijd actief zijn in Suriname in beeld kwamen om hun ervaringen uit de praktijk met ons te delen. Dit smaakt naar meer.

Wat ik eigenlijk zeer waardeer is dat de ministers ondanks de Covid-19 pandemie laten zien dat men in Den Haag en in Paramaribo niet stil zit. De wereld is natuurlijk veranderd en ‘vroeger’ komt niet meer terug.

Belangrijk is, dat het niet hierbij blijft. De overheid moet niet alleen met de nieuwe digitale golf meegaan omdat ‘t trendy is, maar men moet ook structureel investeren in deze nieuwe digitale manier van internationale samenwerking en ondernemerschap. Het bedrijfsleven en de overheid moeten ook investeren in nieuwe vormen van connectivity via video en virtual platforms.  Dit Surinaams-Nederlands Online Business Forum past wat mij betreft helemaal bij de tijdgeest maar de kunst is om duurzame businesses in de praktijk te realiseren. Hou ook a.u.b. rekening met het feit dat niet iedereen dezelfde kansen heeft, niet iedereen heeft goed werkend internet en de overheid moet ook zorgen dat deze groep niet achter blijft.

Door strategisch gebruik te maken van de moderne innovatieve digitale technologieën kunnen bedrijven die nu geografisch van elkaar gescheiden zijn, toch nog met elkaar samenwerken en specialistische kennis met elkaar delen. Dit via e-business software, video en webinars en uiteraard kan men ook handel met elkaar drijven middels e-commerce platforms.

Werk van Anywhere, Anytime met Anyone? Zolang je maar internet hebt! Dit geldt natuurlijk niet voor elk beroep maar tegenwoordig hoeft het eigenlijk niet meer uit te maken waar je fysiek zit, als je maar connected bent: locaal, regionaal, internationaal en tegenwoordig dus ook virtueel.

Social technologies give us the opportunity to “Work Apart Together as in a Tribe”.

Omdat dit forum online plaatsvond kon ik er vanuit Curaçao gelukkig ook bij zijn. Vanuit dit eiland ben ik persoonlijk al een tijdje aan het pionieren in Suriname.

Door de Covid-19 crisis konden er geen business events meer worden georganiseerd en kon men niet meer reizen. Een crisis is ook een kans dus heb ik samen met Orga Nice uit Suriname ‘This Week’s Webinar’ eerder dit jaar geintroduceerd. Dit  is een serie webinars via Zoom’georganiseerd voor deelnemers en sprekers uit Nederland en Suriname met als doel mensen met elkaar te verbinden en van elkaar te leren over diverse onderwerpen die hen kan helpen te ‘thriven’ in de nieuwe veranderende wereld.

Ik ben positief over de toekomst van Suriname en als we smart werken komen we er wel. Samen!

Kudos aan de organisatie van het eerste Surinaams-Nederlands Online Business Forum, ik kijk al uit naar de volgende!

Ingezonden | Anil Sadhoeram

 

 

Datum: 23 Jan 2021 | Born: United News | Door: Redactie