• zondag 05 December 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname
default

Cripa wil changemaker zijn

| Dagblad Suriname | Door: Redactie

Stichting Cripa, afgeleid van de voorletters van de voornamen van de 5 zustersCarmelita, Rosita, Ivy, Patricia en Annelies Dwarkasing, is voornemens om kansarme kinderen, weduwen en alleenstaande ouderen in Suriname te ondersteunen.  Daartoehebben de zusters, die allen geboren zijn in Groningen in het district Saramacca, reeds een aanvang gemaakt. De zusters, die uit een gezin van 9 kinderen komen, waarvan 4 broers, merken op dat je in zo een groot gezin “hoe dan ook leert delen met elkaar”. De zusters kijken terug op de jaren waarin zij opgroeiden in het district. “Hoewel wij niet uit een vermogend gezin komen, hebben we een fijne jeugd gehad. Hard werken is ons ook niet onbekend. Rijst en groenten planten, grasmaaien voor de koeien en melk rondbrengen behoorden tot ons dagelijks bestaan.”

Dankbaar

“We zijn zeer dankbaar dat wij, 5 dochters, door hard werken en studeren goed zijn terechtgekomen in de maatschappij. Hoewel wij al jaren verspreid wonen in Suriname, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika mogen wij met trots en dankbaarheid zeggen dat we een hechte relatie met elkaar hebben.”

DelenDe zussen hebben via hun grootouders en ouders leren delen met anderen die het minder hadden. “Delen van groente, vis en fruit met de buren was bij ons de gewoonste zaak. Bij ons thuis was iedereen van harte welkom. We kunnen nog steeds lachen over de zelf bereide etentjes op houtvuur met buurtkinderen.” Het was al een jarenlange gekoesterde ‘hartenwens’ van Carmelita, Rosita, Ivy, Patricia en Annelies om een stichting op te richten. “Maar nu is het de tijd om hiermee van start te gaan.” Met Cripa willen de initiatiefnemers personen, die door sociale en economische omstandigheden aan de rand van de maatschappij moeten leven, een helpende hand bieden. Daarnaast willen wij ons ook richten op dorpsscholen, die vaak worden vergeten”, merkt Rosita op, die zelf als docent en zorgcoördinator werkzaam is in Amsterdam. “Als overtuigd christen geloven wij in het woord van God dat wij elkaar moeten liefhebben en naar elkaar moeten omkijken. God zal altijd, Zijn zegen verbinden aan de zorg voor wezen, weduwen, armen en verdrukten. We zijn blij verrast met de donaties van onze familie, vrienden, collega’s en kennissen. Samen met hun ondersteuning en giften kunnen wij changemakers zijn.”

Recentelijk zorgde Cripa al voor wat verlichting op de H.C. Pawelschool, waar zij hebben geholpen met de elektrische bedrading. In verband met Kinderdag kregen de kinderen een drankje en een snack. De Sint-Thaddeus kreeg samen met de H.C. Pawelschool in verband met Kerst een traktatie en wat schoolspullen.

RB

| Dagblad Suriname | Door: Redactie