• zondag 28 February 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Covid-19 maatregelen worden verlengd; 109 besmettingen

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Het op één na hoogste aantal besmettingen van de tweede Covid-19 golf is het afgelopen etmaal geregistreerd. 109 personen zijn positief getest. Er zijn 430 testen afgenomen, waarvan 321 negatief zijn. Op 12 januari waren 114 mensen positief getest.

Het Outbreak Management Team heeft in een evaluatiemeeting de Covid-19-statistieken besproken. De regering heeft besloten aan de hand van de weekevaluatie, dat de huidige maatregelen gecontinueerd worden voor een week. 78 personen zijn vandaag genezen verklaard. Het aantal actieve gevallen is op 669. In ziekenhuizen zijn 102 personen opgenomen. Daarnaast worden 11 patiënten behandeld in Intensive Care Unit van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. 273 positieven bevinden zich in isolatie.

Het gemiddelde aan dagelijkse nieuwe positief geteste personen is nog steeds te hoog, zegt het Outbreak Management Team in een persbericht via de Communicatie Dienst Suriname. Dat zijn nu gemiddeld ongeveer 79 nieuwe infecties per dag. Daarnaast zijn de meeste besmettingen te herleiden tot een periode rond de jaarwisseling. Vanwege het hoge aantal actieve gevallen is de druk op het zorgpersoneel verder toegenomen in de afgelopen week. Het ministerie van Volksgezondheid doet er alles aan om nochtans kwalitatief goede gezondsheidzorg aan te bieden aan elke besmette persoon.

De 'R', ofwel het reproductiviteitsgetal, heeft in de afgelopen week een lichte daling vertoond en is momenteel rond 1. Het positiviteitspercentage is in de afgelopen gedaald van 27% naar gemiddeld 21%, met een gemiddelde van 18% in de afgelopen 3 dagen. In de afgelopen 7 dagen zijn er 8 personen komen te overlijden als gevolg van Covid-19-besmetting. In de afgelopen week is, zoals was afgesproken, overgegaan tot heropening van de Centrale Markt en de 'Noodmarkt' aan de Kankantriestraat te Abrabroki.

Dit heeft plaatsgevonden na goede inspectie en aanpassing van de markten in overleg met de werkgroep Protocollen van het Outbreak Management Team. De regering zal de komende week verder evalueren en via persconferenties de samenleving informeren over de infectietrend. Intussen zal met de diverse sectoren die nu nog gesloten zijn, gewerkt worden aan verdere aanscherping van de protocollen. “Het is duidelijk dat wij nu, gezien het aantal besmettingen, nog steeds op een gefaseerde wijze de diverse sectoren zullen openstellen. Echter laat de situatie zoals die nu is, het nog niet toe," stelt het Covid-19 Clusterteam van ministers.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie