• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Covid-19: 5 nieuwe cases; luchtruim maandag deels open

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Vijf personen zijn positief getest op Covid-19 het afgelopen etmaal. Er zijn 91 testen afgenomen. 86 mensen blijken negatief te zijn. Vandaag zijn drie personen genezen verklaard. Het aantal active cases is nu op 21. Twaalf personen worden in het ziekenhuis behandeld.

Op de Intensive Care Unit zijn vier patiënten opgenomen. In isolatie zijn vijf personen die positief zijn. 881 personen zijn in quarantaine.

De meeste mensen komen uit het buitenland. Vanaf maandag zal het luchtruim gedeeltelijk opengesteld worden voor commerciële vluchten, de Mid-Atlantische route (Amsterdam- Paramaribo, vice versa)  en vooraf afgestemde regionale vluchten. De luchtvaartmaatschappijen is toegestaan op een gereguleerde en gecontroleerde wijze commerciële vluchten uit te voeren.

Dit is gebonden aan een door de autoriteiten vastgesteld aantal passagiers per vlucht per week, meldt het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. Reizigers kunnen per die datum, via reisagenten of via de luchtvaartmaatschappijen hun tickets boeken. De toestemming van de afdeling Consulaire Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking voor ingezetenen komt te vervallen. De geldende voorwaarden voor bezoekers blijven ongewijzigd.

Passagiers dienen voor toelating op de vluchten te overleggen: -  Een negatieve RT PCR- test van niet ouder dan 72 - 120 uur. Positieve ELISA testresultaten, voor degenen die al positief zijn geweest, niet ouder dan 6 maanden. -  Een bevestigde accommodatie boeking (geen reservering) van minimaal 10 dagen bij een geregistreerd SHATA-hotel of accommodatie.

Voor thuisquarantaine geldt de schriftelijke toestemming van het ministerie van Volksgezondheid. -  Voor niet ingezetenen geldt dat deze een reisverzekering met COVID-19 dekking hebben en overleggen. Zonder deze 3 vereisten zullen passagiers door de luchtvaartmaatschappijen niet toegelaten worden tot de vluchten. Thuisquarantaine Het in quarantaine gaan in een eigen accommodatie is mogelijk. Hiervoor zal de reiziger met redenen omkleed moeten aangeven waarom voor quarantaine in huis wordt gekozen.

Bij het verzoek zal de reiziger moeten aangeven wie garant zal staan. De garantsteller dient zich ervan bewust te zijn dat hij/zij medeaansprakelijk zal worden gesteld, indien de reiziger zich niet aan de regels houdt. De toestemming voor thuisquarantaine, wordt uitsluitend door de minister van Volksgezondheid of de directeur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) gegeven.

Deze faciliteit moet maximaal 10 dagen voor vertrek worden aangevraagd via het e-mailadres: quarantainehotel@gmail.com. Thuisquarantaine zal alleen mogelijk zijn met schriftelijke toestemming van de autoriteiten. Aanvragen voor thuisquarantaine, die op de Johan Adolf Pengel Luchthaven (Zanderij) na aankomst worden gedaan, worden niet gehonoreerd! Na de verkregen toestemming zal de reiziger een bewakingsbedrijf moeten benaderen voor de (lijfelijke) bewaking op het quarantaineadres.

De kosten voor de bewaking komen voor rekening van de reiziger. Transport van de luchthaven Het transport van de luchthaven naar de accommodatie zal ook gecontroleerd geschieden. Afhalers mogen zich niet begeven naar de luchthaven.

Bij quarantaine in een SHATA-accommodatie zal dat verzorgd worden door de SHATA-accommodatie. In geval van thuisquarantaine kan de reiziger alleen opgehaald worden door een bij Luchthavenbeheer geregistreerd taxibedrijf. In beide gevallen zijn de kosten voor rekening van de reiziger.

Voor de reizigers geldt verder dat zij zich dienen te houden aan alle in het land geldende Covid-19 maatregelen.

 

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie