Het laatste nieuws uit Suriname

Couperen groot zorgpunt dierenactivisten

Publicatie datum: 12-03-2019 | Bron: Dagblad de West

Dit is ernstig dierenleed. De oorflappen hebben een belangrijke functie, evenals de staart (art. 9 van Wet Dierenwelzijn).’ Deze tekst werd gisteren, maandag 11 maart, geplaatst op de web pagina van de Henk Abraham Stichting. Cynthia Ashruf, voorzitter van de stichting tevens dierenactivist, zegt het erg te vinden dat dierenartsen zich nog steeds hieraan schuldig maken.

Ze geeft aan dat elk deel van een dierenlichaam een functie heeft. Zo dienen de oorflappen om het dier te beschermen tegen insecten en de staart dient als begroetingsritueel en toont de gemoedstoestand van het dier. Honden en katten gebruiken hun staart ook om andere signalen te geven: staart tussen de poten als teken van onderdanigheid, staart omhoog als teken van dominantie. Ashruf zegt dat het voor de eigenaar misschien mooi is, maar niemand houdt rekening met het leed van het dier op dat moment.

Zij geeft aan dat het vaak genoeg niet op de juiste manier wordt gedaan. “Er zijn mensen die gewoon de oortjes met een schaar knippen of zelf de staart met een houwer afkappen. Men geeft het beest dan gewoon antibiotica”, aldus de activist. Ze wijst erop dat er daadwerkelijk honden zijn die met een stompe staart zijn geboren, maar dat is een natuurlijk proces.

“Het is al in veel landen verboden dat dieren worden gecoupeerd”, zegt Ashruf. Haar stichting zal een brief richten naar de desbetreffende instanties om aandacht te vragen voor dit probleem. De dierenactivist doet een beroep op dierenartsen en mensen die zich schuldig maken aan het couperen om er onmiddellijk mee te stoppen en verwijst naar de sancties die getroffen zullen worden.

. . .

Publicatie datum: 12-03-2019 | Bron: Dagblad de West

Ga terug Ga naar artikel

Net Binnen

The Weather Network