Het laatste nieuws uit Suriname

Concept-standaarden voor halalvoedsel

Publicatie datum: 13-03-2019 | Bron: De Ware Tijd

Soeropawiro presenteerde dinsdag de concept-standaardrichtlijnen voor halal voedsel. "Vaak genoeg gaat men ervan uit dat het betekent dat de slachter moslim moet zijn, maar dat garandeert niet dat je voedselproduct halal - rein - is", zegt Soeropawiro. De commissie werd ingesteld nadat hij een aanvraag bij het SSB had ingediend om halalrichtlijnen op te stellen.

Na de presentatie is dinsdag een consultatiesessie gehouden met verschillende stakeholders. "Het is de bedoeling dat wij zoveel mogelijk feedback verzamelen en aanvullen waar nodig", vertelt standard officer Tanwir Hassankhan van het SSB. Alle stakeholders hebben tot 1 april de tijd om hun kanttekeningen en opmerkingen door te geven.

Daarna zal de technische commissie zich buigen over de feedback. De commissie bestaat uit ambtenaren van de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij; Handel, Industrie en Toerisme, vertegenwoordigers van de Surinaamse Islamitische Vereniging en voedselproducenten. "Uiteindelijk is zo een standaard bedoeld om te controleren of men daadwerkelijk zijn of haar voedselproduct halal mag noemen", vertelt Hassankhan.

Er zijn tal van zaken waarmee rekening gehouden moet worden. "Het betreft de gehele productieketen: vanaf de voeding die je geeft aan de dieren tot het eindproduct beschikbaar stellen voor de consument", benadrukt commissievoorzitter Soeropawiro. "Het is dus niet slechts het 'Bismillah'-gebed opzeggen vóór het slachten."   Tweet  Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina.

Publicatie datum: 13-03-2019 | Bron: De Ware Tijd

Ga terug Ga naar artikel

Net Binnen

The Weather Network