fbpx Column: Politieke Borrelpraat 630 | Suriname Nieuws Centrale

booked.net

   

booked.net

Advertisements
Het laatste nieuws uit Suriname

Column: Politieke Borrelpraat 630

Publicatie datum: 21 sep 2020 | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

20 Sep, 22:36 President Chan Santokhi geflankeerd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en Albert Ramdin. (Foto: CDS) “Nou heren, een rondje op het bezoek van die Amerikaan: Pomp’a ollie.” “Net vóór hun verkiezingen zag hij ons en de buren even zitten, oooow, wat waren we hyper van vreugde, wat een goede propaganda voor onze Comedy Capers Club met  die Brontosaurus als meest waardeloze podium-kwakkelaar.”“Als ik Chan was, had ik deze kampong-bari toch zo snel als mogelijk m’n kabinet uitgetrapt.”“Of zal hij een regeerperiode lang opgescheept met hem zitten, zoals Vene met z’n vader, alias Slamet, de Landrover?” “Maar bij die grootse ontvangst van papa Pompie miste ik Lonneman. Werd die om strategische redenen uit het zicht van the Secretary of State gehouden?”“Maar onze Tjainie-brada waren niet zo gecharmeerd van Pompies arrogante uitspraken over onze economische relaties met Beijing.”“Ooow, wat heb ik genoten van die Fa Waka-cartoon van Asmo.

Eventjes was hij er niet, maar de vrijheid van satire heeft daarna gewonnen van de bekrompenheid van geest.”   “En Chan haastte zich te stellen dat de relatie met Tjaina niet met Pompow ter sprake is gekomen.”“Hoewel ik die plunderzuchtige gele mannetjes ook niet zo lust, moet die Yank niet denken dat hij de boel hier eventjes komt opstoken.” “Maar het wordt wel tijd dat deze regering een duidelijk standpunt inneemt: Pro Beijing-Moskou-Havanna of pro Washington-Den Haag-Parijs.”“Soortoe duidelijk standpunt? Moet dat? Ons buitenlands beleid is tot nu toe voor het merendeel geweest: ‘Pe’wan lekkers de, drape mi de’, oftewel het ‘van-alle-wallen-eten-beleid.”“Nou, de vorige regering was op dit punt wel duidelijk: pro Maduro als gekozen president, geen inmenging daar, eerder een beetje steun aan Maduro en die kliek van’em.”“Maar nu betalen wij een boete van 70.000 US$ per dag aan die Chinese baggeraar, dankzij een wurgcontract op de valreep met die kerels.”“Dat moet nog onderzocht worden, na vragen van een DNA-lid.”“Dus meester, om terug te komen op de koers van ons buitenlands beleid, u bedoelt: laat Nederland vandaag weer 3 miljard euro over ons heen storten en morgen draaien we de hele dag Wilhelmus van Nassau op Gov-tv.”“Overdrijf nou niet, jongere vriend in ons midden, maar nu je Gov-tv noemt: wat voor dingen zenden ze daar nu uit? Tot voor kort keek mijn vrouw dagelijks met genoegen naar Gov-tv, naar die natuurfilms en documentaires enzo. Nu? A vergiti pe Gov-tv de. Alleen maar eenzijdige herhalende propaganda.”“Overdaad schaadt.”“Goede wijn behoeft geen krans, maar verzuurde wijn juist wel.”“Het is hetzelfde toneelstuk, alleen met andere spelers.”“Dit hoor ik al sinds m’n jeugd zeggen.

Maar wij stemmen toch steeds?” “Zelfde strooien met pakketten: van djotehlall- naar porielallpakketten.”“Ach, jullie overdrijven: een paar beschimmelde uien, aardappelen en knoflook en meteen één ophef op FB! Men moet een gegeven paard niet in de bek zien.” “Wanneer gaat dit volk inzien dat ze niet van allerlei giften moet leven? Sinds Jopi Pingping staan mensen in de rij voor haring en bokking.”“Jij hebt makkelijk praten, je hebt het goed, daarom.”“Maar ik heb er meer dan 30 jaar keihard voor gewerkt, zonder mijn hand op te houden voor giften van ‘voor-de-gek-hou-politici.”“Plus die pakketten zijn een zegen voor bepaalde importeurs: die kunnen alles wat bijna vervallen is of niet verkocht wordt, tegen een goede prijs kwijt.”“Maar binnenkort gaan er een aantal zaken in prijs omhoog; subsidies op stroom, water en brandstof worden afgebouwd.”“Vervelende zaak, maar het kon zo niet doorgaan, het moest eens gebeuren, laten we eerlijk zijn. We zullen die slag helaas voor de zoveelste keer na onze onafhankelijkheid maar moeten vangen.”“Ja, maar de rijken hebben zich al ingedekt, de armen worden met pakketten enzo gesteund. Het is zoals gewoonlijk weer de middenklasse die de pineut is.” “Dat is zo, maar je moet wel een stomme middenklasser zijn als je de afgelopen vijftien jaren niet ervoor gezorgd hebt dat je een redelijk spaarcentje in valuta op je rekening hier, in het buitenland of in je kluis hebt.”“En wat doe je daarmee?”“Wel, elke maand haal je daar 100,- US van weg en verkoopt dat tegen de hoge buitenkoers, want niemand gaat wat kunnen doen aan de macht van de cambio’s.

Zij zijn de eigenlijke, feitelijke centrale bank van Sranan.”“En dan?”“Dan heb je genoeg extra srd om de verhoogde prijzen aan te kunnen zonder in te boeten op de kwaliteit van je leven.”“Dan zou ik gek zijn om mijn valuta daaraan te besteden.”“Ga je die maar in je kluis of op je rekening oppotten tot je sterft? Wat zullen je nabestaanden je toch eren als ze dat geld van je binnen een paar weken bossen.” “Ik heb de helft van mijn opgespaarde valuta in die Staatsolie-aandelen belegd en straks krijg ik m’n eerste halfjaarlijkse rente. Ik maak dat over naar een handelaar-vriend van me en die geeft me koers zeventien ervoor. Die stort die srd digitaal op m’n rekening en ik kan vrij en blij m’n inkopen gaan doen, zonder te klagen en te mopperen over hoge prijzen.”“Dan gaat men de koersen unificeren op koers 14, wat een hard lachertje, dan is de koers buiten nu al op koers 17.”“Dit noemt men achter het losgeslagen span paarden met wiebelende wagen vol gillende mensen en kinderen rennen.

Je moet vóór die paarden zien te komen, dan spring je op eentje en brengt ze tot rust.”“Inderdaad, zo blijft die koers maar voor je uit rennen en jij holt er maar achteraan.” “Maar daar hebben bepaalde toppers een groot voordeel aan.” “Maar de beste kiek van de afgelopen week vond ik die van Lonniemaan. Die wil onderzoek naar dubieuze mijnbouwvergunningen van de vorige regering, terwijl ex minister Sergio meteen aangeeft dat Onze Zijne Excellentie meer dan tien van die soortgelijke mijnbouwvergunningen heeft plus nog skalian-vergunningen.”“Loop niet in de zon als je een blok boter op je hoofd hebt. Het gaat op je lekken.”“Poti Chan, wat een clubje ongeregeld heeft in z’n regeerboot.

Hoeveel weken heeft hij nog te gaan voordat er nieuwe verkiezingen zijn?” “Nog zeker 250 weken. Proost.” Rappa Advertenties Sunday 20 September Covid-19: Active cases nu op 138 Dashboard 'Onderwijs op maat' Sapoen: 'Lijst van 400 beleidsadviseurs' is misleiding Somohardjo vraagt pg onderzoek naar onregelmatigheden Pompeo prijst standpunt Colombia naar Maduro toe Schoonmaakactie op World Clean Up Day Pompeo bezoekt vluchtelingen in Brazilië Eerste roman van Deryck Ferrier: Panaike VS zal Guyana ondersteunen bij bouw infrastructuur 'Prijsgeven' privégegevens personeel predicaat onbehoorlijk bestuur Evaluatie: Dalende trend Covid-19 besmettingen Santokhi: Internationale bijstand bij corruptie onderzoeken Saturday 19 September Argentinië epicentrum coronaviruspandemie in Latijns-Amerika 19 september 1762: 258 jaar Saramaccaanse traktaat Covid-19: Active cases gedaald naar 229 Gedachtengoed Lachmon verduurzamen met speciale dag Peru: President Vizcarra overleeft afzettingsstemming Ook misstanden ontdekt bij controle bouwmaterialenzaken Guyana: Gecrashte toestel naar Suriname had 390 kg coke Aroen Jadoenathmisier nieuwe directeur EZ Belastingverhoging en ambtenarensalarissen Nurmohamed: Betalingsachterstanden doen projecten dichtklappen Hooghart protesteert tegen voordracht van Swamipersad Regering krijgt toestemming in DNA voor maatregelen Brunswijk: Dubieuze mijnbouwrechten worden ingetrokken Achaibersing: Wisselkoers gaat rond de SRD 14 voor de US$ Friday 18 September Centrale Bank heeft nieuwe raad van commissarissen Covid-19: Vandaag 120 personen genezen; 96e dode De noodzaak voor veranderingen in de bouw (3) Landelijke winkelcontrole brengt overtredingen aan het licht. .

Publicatie datum: 21 sep 2020 | Bron: Starnieuws | Door: Starnieuws

Ga terug Ga naar artikel

Aanbevolen

Embedded thumbnail for Directie Casas ontlast van werkzaamheden
ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 21:13

Directie Casas ontlast van werkzaamheden

ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 21:13

Videonieuws uit Suriname  

Embedded thumbnail for Irvin Kanhai: 'Bouterse niet verplicht te verschijnen in de rechtzaal'
ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 21:06

Irvin Kanhai: 'Bouterse niet verplicht te verschijnen in de rechtzaal'

ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 21:06

Videonieuws uit Suriname  

Embedded thumbnail for Staat heeft vandaag gereageerd in kortgeding Hoefdraad
ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 21:05

Staat heeft vandaag gereageerd in kortgeding Hoefdraad

ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 21:05

Videonieuws uit Suriname  

Embedded thumbnail for Regering wil af van US dollar salarissen
ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 21:15

Regering wil af van US dollar salarissen

ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 21:15

Videonieuws uit Suriname  

United News - do, 10/29/2020 - 19:03

BOUTERSE MAG VERSTEK VONNIS NIET MISBRUIKEN. PROCES MOET METEEN EINDIGEN BIJ ZIJN AFWEZIGHEID

United News - do, 10/29/2020 - 19:03

PARAMARIBO – Vrijdag zal de tweede fase ingaan van het zogeheten 8 december s

United News - do, 10/29/2020 - 19:11

SURINAAMSE TWIN TOWERS IN STUDIE: BUSINESS CENTER EN GOVERNMENT CENTER

United News - do, 10/29/2020 - 19:11

President Chan Santokhi heeft zijn handen vol met de beheersing van de financ

United News - do, 10/29/2020 - 19:09

PRESIDENT EN ZOON PRATEN OVER ONENIGHEID BINNEN HUIZE SANTOKHI

United News - do, 10/29/2020 - 19:09

Het gaat de goede kant op tussen president Chan Santokhi en zijn zoon Richian

Waterkant - do, 10/29/2020 - 21:29

Vp Brunswijk spreekt zoon van Santokhi toe middels videoboodschap

Waterkant - do, 10/29/2020 - 21:29

Een opmerkelijke videoboodschap vanmorgen van vice-president Ronnie Brunswijk gericht aan Richano Santokhi, de zoon...

Starnieuws - do, 10/29/2020 - 04:24

President: US$ 600 tot 650 miljoen hervorming economie

Starnieuws - do, 10/29/2020 - 04:24

29 Oct, 00:00 President Chan Santokhi heeft woensdagavond een lange inleiding gehouden op een persconferentie over verschillende zaken waar...

Embedded thumbnail for REGERINGSPERSCONFERENTIE 28/10/2020
Communicatie Dienst Suriname (CDS) - do, 10/29/2020 - 08:41

REGERINGSPERSCONFERENTIE 28/10/2020

Communicatie Dienst Suriname (CDS) - do, 10/29/2020 - 08:41

Videonieuws uit Suriname  

Starnieuws - do, 10/29/2020 - 03:12

5 nieuwe Covid-positieven; active cases naar 35

Starnieuws - do, 10/29/2020 - 03:12

28 Oct, 20:23 Uit 147 testen zijn 5 personen positief bevonden op Covid-19. Vandaag zijn 7 personen genezen verklaard. Het aantal active......

Suriname Herald - do, 10/29/2020 - 04:24

Regering krijgt dagelijks brandbrieven van schuldeisers

Suriname Herald - do, 10/29/2020 - 04:24

De regering krijgt dagelijks brandbrieven van schuldeisers met betrekking tot achterstallige leningen, die afgelost...

Waterkant - do, 10/29/2020 - 04:24

Vruchtbare gesprekken ministers in Frankrijk en Nederland

Waterkant - do, 10/29/2020 - 04:24

De ministers Albert Ramdien en Armand Achaibersing van respectievelijk Buitenlandse Zaken, Internationale Business...

Dagblad Suriname - do, 10/29/2020 - 03:12

President Santokhi in persconferentie zeer kritisch over SLM en CASAS en SBB

Dagblad Suriname - do, 10/29/2020 - 03:12

Met een half uur vertraging begon woensdagavond om half acht een persconferentie van de regering in de Congreshal...

Starnieuws - do, 10/29/2020 - 05:40

Schuld SLM US$ 100 miljoen; crisisteam neemt leiding over

Starnieuws - do, 10/29/2020 - 05:40

29 Oct, 01:24 President Chan Santokhi schetst een somber beeld van de situatie bij SLM. Het bedrijf lijkt stuurloos. (Foto: Ranu Abhelakh)....

Embedded thumbnail for Kortgeding Hoefdraad contra Staat morgen op de rol
ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 08:38

Kortgeding Hoefdraad contra Staat morgen op de rol

ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 08:38

Videonieuws uit Suriname  

Embedded thumbnail for Informatie van de regering wordt gelekt naar de NDP
ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 08:37

Informatie van de regering wordt gelekt naar de NDP

ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 08:37

Videonieuws uit Suriname  

Starnieuws - do, 10/29/2020 - 07:49

Pas benoemde rvc SAIL schorst directeur Lank voor een maand

Starnieuws - do, 10/29/2020 - 07:49

29 Oct, 03:08 Pa...

Embedded thumbnail for Robby Makka over actuele situatie
ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 08:36

Robby Makka over actuele situatie

ABC Suriname - do, 10/29/2020 - 08:36

Videonieuws uit Suriname  

Embedded thumbnail for Kaak 28 Okt 2020
RBN Suriname - do, 10/29/2020 - 08:33

Kaak 28 Okt 2020

RBN Suriname - do, 10/29/2020 - 08:33

Videonieuws uit Suriname  

Dagblad Suriname - do, 10/29/2020 - 05:40

De Surinaamse begroting voor 2021

Dagblad Suriname - do, 10/29/2020 - 05:40

President Santokhi heeft eind september de ontwerpbegroting voor 2021 aan De Nationale Assemblée aangeboden. In zijn...

Waterkant - do, 10/29/2020 - 03:12

‘Salarissen worden komende maanden ook zonder leningen uitbetaald’

Waterkant - do, 10/29/2020 - 03:12

Doordat de regering een prudent financieel beleid heeft gevoerd was al duidelijk dat in september van dit jaar de...

De Ware Tijd - do, 10/29/2020 - 04:24

President Santokhi positief over financiёle vooruitzichten

De Ware Tijd - do, 10/29/2020 - 04:24

President Santokhi positief over financiёle vooruitzichten 29/10/2020 00:00...

De Ware Tijd - do, 10/29/2020 - 04:24

Kindertehuizen Nickerie en MMC krijgen financiële steun uit Nederland

De Ware Tijd - do, 10/29/2020 - 04:24

NIEUW-NICKERIE - De kindertehuizen Open Poort en Gaytrie in

Starnieuws - do, 10/29/2020 - 00:07

SLM herstart commerciële vluchten Guyana-Miami

Starnieuws - do, 10/29/2020 - 00:07

28 Oct, 18:54...

Waterkant - wo, 10/28/2020 - 22:56

Wegafsluiting in verband met zitting krijgsraad 8 december strafproces

Waterkant - wo, 10/28/2020 - 22:56

In verband met de voortzetting van het 8 december strafproces zal de Krijgsraadzitting worden gehouden op vrijdag 30...

Dagblad de West - wo, 10/28/2020 - 22:56

Meriba wederom genoemd in onderwereldconflict

Dagblad de West - wo, 10/28/2020 - 22:56

Een Amsterdammer wordt deze week vanuit Panama naar Nederland gevlogen om gehoord te worden als getuige in een...

Dagblad Suriname - wo, 10/28/2020 - 17:51

DP World Paramaribo doneert medische beademingsapparaten aan 5 ziekenhuizen ter waarde van USD 60.000,-

Dagblad Suriname - wo, 10/28/2020 - 17:51

Suriname is, via onze moedermaatschappij DP World gevestigd in Dubai, in aanmerking gekomen voor vijf...

CFG Nieuws - wo, 10/28/2020 - 17:51

Surinam Airways vliegt vanaf 31 oktober twee keer per week via Guyana naar Miami

CFG Nieuws - wo, 10/28/2020 - 17:51

GFC NIEUWS- Vanaf de heropening van de Guyanese luchthavens per 12 oktober hebben diverse airlines commerciële vluchten...

Starnieuws - wo, 10/28/2020 - 17:51

Waarom koos regering voor Oppenheimer Default?

Starnieuws - wo, 10/28/2020 - 17:51

28 Oct, 12:46...

booked.net

    

booked.net

Advertisements