• zondag 28 February 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Collectief CLO wil informatie over gang naar IMF

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

Vakbondsleider Michael Miskin

Het Collectief van lidbonden van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) heeft in een brief aan president Chan Santokhi gevraagd om geïnformeerd te worden over de gang naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het afbouwen van subsidie van onder andere elektriciteit. Michael Miskin van het Collectief zegt in gesprek met Starnieuws dat bij het doornemen van het Crisis- en Herstelplan (CHP) blijkt dat de regering van plan is een looncorrectie aan ambtenaren toe te kennen. Er is hiervoor ruim SRD 1.3 miljard begroot.

Miskin merkt op dat het belangrijk is om de informatie van de regering te krijgen over de maatregelen die getroffen worden. "Wij moeten in staat zijn de maatregelen te toetsen omdat deze ook gedragen moeten kunnen worden door onze achterban", legt de vakbondsleider uit. De looncorrectie is een permanente maatregel om ambtenaren en daarmee gelijkgestelden die door de overheid betaald worden, te compenseren voor verlies van koopkracht. Het gaat om ongeveer 55.000 personen.

Het Collectief wenst ook geïnformeerd te worden over het saneringsplan van de regering om het aantal ambtenaren te verminderen. In het CHP wordt dit aangeduid als Public Sector Reform fase 1 en later fase 2. In de eerste fase wil de regering het ambtenarenbestand opschonen, terwijl ze in de fase 2 herscholing en inzet in de particuliere sector beoogt. De regering denkt met het Public Sector Reform plan in 2021 SRD 264 miljoen te besparen en in 2022 SRD 658 miljoen. De regering streeft ernaar om 5.000 ambtenaren vrijwillig af te vloeien.

Geconstateerd is dat vrijwel alle ambtenaren geen 10% solidariteitsheffing hoeven te betalen. Ook wanneer de loonsverhoging is doorgevoerd zullen grote delen van de ambtenarij gevrijwaard zijn van het betalen van solidariteitsheffing, zegt Miskin. Mensen die een belastbaar inkomen hebben boven de SRD 12.500 per maand zullen de extra belasting moeten betalen.

Het Collectief zegt de meerderheid van de lidbonden van de CLO te vertegenwoordigen. Omdat er een splitsing is in de organisatie en er nog rechtszaken lopen over de legitieme vertegenwoordiging, heeft de raadsman de groep Miskin aangeraden om zich niet uit te geven als CLO. Vandaar de naam het Collectief van de lidbonden van de CLO. De president heeft nog niet geantwoord op de brief van het Collectief.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie