• vrijdag 07 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

'Caricom tolereert geen diefstal van verkiezingen'

Datum: | Bron: Starnieuws | Door:

De Caribische Gemeenschap (Caricom) zal waarschijnlijk een hard standpunt innemen tegen elk van haar lidstaten die proberen verkiezingsfraude te plegen, zei de inkomende voorzitter van de groep. Hij dringt erop aan dat de Verkiezingscommissie van Guyana (Gecom) de winnaar van de op 2 maart gehouden verkiezingen verklaart. Uit een landelijke hertelling van de stemmen blijkt dat de oppositionele People's Progressive Party (PPP) de verkiezingen met meer dan 15.000 stemmen heeft gewonnen.

"... ongezouten en duidelijk, Caricom is niet van plan te tolereren dat iemand een verkiezing steelt," zei Ralph Gonsalves, de premier van Saint Vincent en de Grenadines woensdag in een radioprogramma. Hij zal volgende maand het voorzitterschap van het regionale handels- en integratieblok van 15 landen overnemen.

"Als je deelneemt aan een verkiezing, is er altijd een kans dat je verliest, en als je verliest, zoals Sir Arthur Lewis zei 'neem je verlies als een man'," verklaarde hij tijdens een interview op NCB-radio in St Vincent.

Met het Caricom-team dat de verkiezingen heeft onderzocht en dat naar verwachting de komende dagen zijn verslag over de hertelling zal uitbrengen, heeft de inkomende voorzitter er bij Gecom op aangedrongen om die resultaten te gebruiken om een ​​winnaar te uit te roepen, aangezien ze geacht worden geloofwaardig geproduceerd te zijn.

"We verwachten dat de Caricom-waarnemersmissie haar rapport zal afleveren en we verwachten dat wat de hertelling heeft uitgewezen, zal worden gehonoreerd." En dat de Verkiezingscommissie van Guyana die hertelling zal waarborgen en de winnaar zal uitroepen in overeenstemming met deze hertelling." Gonsalves voegde eraan toe dat iedereen die daarna iets tegenin wil brengen, naar de rechter kan gaan.

De regerende APNU + AFC wordt ervan beschuldigd samen te zweren met functionarissen van de Guyana Elections Commission om de algemene en regionale verkiezingen van 2 maart te manipuleren.

In een recent afgesloten hertelling waaruit blijkt dat de PPP met meer dan 15.000 stemmen wint. Uit de hertelling is ook naar voren gekomen dat de voorzitter van het hoofdstembureau van Regio 4, meer dan 19.000 stemmen voor de APNU + AFC erbij heeft 'geplakt' en het aantal stemmen voor de PPP met meer dan 3.000 heeft verminderd in zijn poging om de coalitie een kleine overwinning te bezorgen.

Clairmont Mingo deed dit twee keer, op 4 maart en opnieuw op 13 maart, en de APNU + AFC hadden feest gevierd. Maar nadat de verklaringen van Mingo voor de rechtbank waren aangevochten en een overeenkomst voor een hertelling was bemiddeld, ging een APNU + AFC-kandidaat naar de rechtbank om deze te laten blokkeren. De vordering werd niet gehonoreerd.

Gonsalves maakte deel uit van een vierkoppig Caricom-delegatie van regeringsleiders die naar Guyana reisde om de deal voor de hertelling te bemiddelen. Nadat de APNU + AFC-kandidaat probeerde de hertelling te blokkeren, betoogde Caricom-voorzitter en premier van Barbados, Mia Mottley dat "... er krachten waren die niet willen dat de stemmen om welke reden dan ook opnieuw worden geteld". De Caricom was vervolgens gedwongen om het top team die het had gestuurd om die hertelling te begeleiden, terug te roepen.

Namens het regionale blok had premier Mottley ook gezegd dat "elke regering die wordt beëdigd zonder een geloofwaardig en volledig transparant stemproces, legitimiteit zou missen". De Caricom stuurde vervolgens een tweede team en toen de hertelling begon, begon de APNU + AFC aan een campagne om de verkiezingen in diskrediet te brengen door te beweren dat mensen die overleden waren en personen die het land uit waren op de dag van de verkiezingen hadden gestemd. Op basis daarvan wil de APNU + AFC de verkiezingen ongeldig maken.

Maar Gonsalves, een doorgewinterde politicus die in zijn vierde termijn als premier zit, kent deze aantijgingen maar al te goed.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: