• zondag 16 May 2021
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Bolivia: Bondgenoot Morales, Luis Acre, claimt verkiezingswinst

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie

19 Oct, 14:54 Luis Arce (tweede rechts) viert de voorlopige uitslagen met zijn running mate David Choquehuanca (eerste rechts)(Foto: Reuters)

Een jaar nadat president Evo Morales werd verdreven en in ballingschap werd gedwongen, claimt de socialistische beweging van Bolivia een overweldigende verkiezingsoverwinning. De obligaties van het land daalden maandag tijdens de vroege handel.

Morales zijn bondgenoot Luis Arce, een in het Verenigd Koninkrijk opgeleide econoom, heeft volgens interim-president Jeanine Añez en exit-peilingen de presidentsverkiezingen van zondag gewonnen. "Ik feliciteer de overwinnaars en dring er bij hen op aan om Bolivia te besturen met een democratisch hart", schreef Añez in een Twitter-bericht.

Vanaf 9.00 uur lokale tijd waren de resultaten van minder dan 20% van de stemlokalen geteld.

De belangrijkste rivaal van Arce, voormalig president Carlos Mesa, had zijn verlies nog niet toegegeven. Añez zelf was geen kandidaat.

Arce claimde de overwinning nadat een exit-opiniepeiling die door lokale media werd gemeld, voorspelde dat hij de verkiezingen overweldigend zou winnen met 52,4% van de stemmen, vergeleken met 31,5% voor Mesa.

De dollarobligaties van het land die in 2028 aflopen, zakten met bijna US$ 3 naar US$ 84,75. Het is de grootste dagelijkse daling sinds de eerste golf van de coronavirus-pandemie in april.
Als de overwinning van Acre officieel wordt bevestigd, zal de socialistische beweging van Bolivia de macht terugwinnen een jaar nadat Morales werd afgezet in wat zij beschouwden als een staatsgreep.

Arce (57) vertelde aanhangers dat Bolivia zijn democratie had hersteld.

Schuldenuitdaging
Arce, die studeerde aan de Universiteit van Warwick in Engeland, hield toezicht op een van de snelste groeipercentages van de regio als minister van Financiën van Morales van 2006 tot 2017. Die prestatie werd aanvankelijk ondersteund door stijgende inkomsten uit de export van aardgas, maar toen de gasprijzen in 2015 daalden voerde Arce de uitgaven op en het overschot op de lopende rekening veranderde in een tekort van meer dan 5% van het bruto binnenlands product.

Arce heeft gezegd dat hij zal proberen opnieuw te onderhandelen over miljarden dollars aan leningen met multilaterale geldschieters zoals de Inter-American Development Bank en de Wereldbank, terwijl hij een wanbetaling op de obligaties van het land wil vermijden. Hij heeft ook toegezegd de valutakoppeling van ongeveer 7 boliviano's per dollar te verdedigen, maar zei dat dit kan afhangen van het feit of de buurlanden van Bolivia verdere devaluaties van hun eigen valuta toestaan.

"Zijn campagnebeleid was een continuïteit van wat hij deed als minister van Economische Zaken.

Het was een op de staat gerichte, door overheidsinvesteringen geleide beleidsagenda", zei Filipe Gruppelli Carvalho, een in Washington DC gevestigde medewerker bij Eurasia Group. "Waar ik me het meest zorgen over maak, is dat Arce nog steeds de door de overheidsinvesteringen geleide economie zal promoten die Evo had verdedigd, maar met veel moeilijkere fiscale vooruitzichten."

Volgens een prognose van het Internationaal Monetair Fonds zal de economie, één van de armste van Amerika, dit jaar met 7,9% krimpen.

De stemming van zondag was de eerste sinds de chaotische verkiezingen van vorig jaar, die leidden tot weken van gewelddadige onrust. Sindsdien wordt Bolivia geleid door de niet-gekozen overgangsregering van Añez, die Arce en zijn aanhangers als onwettig hebben beschouwd.
Advertenties
.

Datum: | Bron: Starnieuws | Door: Redactie